Pleuradræn - ved sammenklappet lunge (Pneumothorax)

Information om pleuradræn - ved sammenklappet lunge (Pneumothorax).

Et pleuradræn anlægges, når en lunge er klappet sammen. I denne pjece kan du læse mere om, hvordan det foregår.

En sammenklappet lunge er en tilstand, hvor der er gået hul på lungehinden. Derved strømmer luften fra lungen ud i brysthulen/ brystkassen, og lungen klapper sammen.

Pleuradræn

Et dræn lægges gennem huden i brysthulen for at få lungen til at fungere normalt igen. Drænet skal være i brysthulen, til hullet i lungehinden er helet. Det tager typisk 2-7 dage, i sjældnere tilfælde længere. Drænet går fra lungehulen til enten en drænkasse med vandlås eller en Thopaz maskine. Drænet anlægges i lokalbedøvelse.

Thopaz maskine som kobles til drænet.
Thopaz maskine som kobles til drænet.

Hvordan fungerer det?

Hvis du har dræn, der går til en drænkasse, vil der evt. være væske i slangen, og den bevæger sig i takt med vejrtrækningen. Der vil være bobler i drænkassen, så længe der er hul i din lunge.
Vandlåsen sikrer, at luften kommer fra brysthulen ud i drænkassen, men ikke den anden vej. På den måde hjælper det lungen med at folde sig ud. Hvis du skal have sug på dit dræn, benyttes oftest en lille maskine kaldet Thopaz.

Røntgenundersøgelse

Drænet hjælper lungen til at folde sig ud. Som udgangspunkt vil du hver dag få taget røntgenbillede af dine lunger, for at følge hvordan det går.

Smertestillende medicin

Det er helt almindeligt, at det gør ondt at have pleuradræn. Man kan derfor blive fristet til at ligge helt stille i sengen, trække vejret meget forsigtigt og bevæge sig mindst muligt.

Det er bare en rigtig dårlig ide. I stedet skal du sørge for at få smertestillende medicin, så du kan holde ud at bevæge dig og trække vejret godt igennem.

Kan man stå ud af sengen med et pleuradræn?

Ja, det kan og skal du. Det er vigtigt, at du bevæger dig, så du holder sine muskler i gang.
Hvis du har dræn til en drænkasse eller et Thopaz, skal du have den med, så drænet ikke glider ud. Der er håndtag i drænkassen, så den kan bæres rundt som en taske. Drænkassen skal holdes lavere end dine lunger, så væsken ikke løber ind i brysthulen.

Når lungen folder sig ud

Når lungen er foldet helt ud, bliver drænet fjernet. Du vil have et lille hul i huden, hvor drænet har siddet. Små huller får et plaster på, og større huller bliver lukket med to små klemmer.

Kontrol

Når du bliver udskrevet, vil du oftest få en tid til at komme til kontrol i Lungemedicinsk Daghospital, afsnit 255. Ved kontrollen vil du igen få taget et røntgenbillede eller CT-scanning af dine lunger.

Komplikationer

I sjældne tilfælde kan der opstå blødning i brysthulen.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre en sammenklappet lunge?

Det er vigtigt, at du selv undgår forhold, som kan udløse en nyt tilfælde af sammenklappet lunge. Det vigtigste er tobaksrygning.

I ugerne efter en sammenklappet lunge, bør du undgå flyvning.

Hvis man tidligere har haft sammenklappet lunge, skal man ikke dykke med trykflaske. Det er fordi, der er derved er stor risiko for at få en ny sammenklappet lunge, og fordi det i væreste fald kan have dødelig udgang.

Spørg, hvis du er i tvivl

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget, skal du ikke holde dig tilbage med at spørge personalet.

Billedet viser Afsnit 220 i Center 2 på Ambulatorieetagen.
Redaktør