Overrivning af akillessenen - behandlingsforløb

Ved overrivning af akillessenen er behandlingen enten operation eller ikke-operativ behandling.

I denne pjece får du information og vigtige råd om behandlingen af en overrevet akillessene.

Billedet viser en patient med krykker.

Overrivning af akillessenen

Akillessenen er legemets største og kraftigste sene. Den forbinder lægmuskulaturen med hælbenet. Med alderen bliver akillessenen stivere, og blodforsyningen forringes. Det betyder, at der er en øget risiko for overrivning af senen.

Akillessenen er svagest 3-6 cm. over hælbenet, og derfor er det som regel i dette område, at senen rives over. Overrivningen sker ofte under sportsudøvelse med kraftige afsæt og pludselige retningsskift som f.eks. badminton, fodbold og håndbold. Man mærker typisk et kraftigt smæld i læggen, hvorefter man ikke er i stand til at gå normalt eller stå på tæer.

Behandling

Der findes to måder at behandle en overrevet akillessene. Enten med operation eller ikke-operativ behandling. Der findes fordele og ulemper ved begge behandlinger, og man kan endnu ikke sige, hvilken behandling der er den bedste.

Oversigt over behandlingsforløb

Akutmodtagelsen

I Akutmodtagelsen får du en gipsskinne på underbenet, så dit fodled holdes strakt. Du får udleveret 2 stokke, da du ikke må støtte på benet. Du bliver derefter henvist til Ortopædkirurgisk Ambulatorium, som behandler dig i det videre forløb.

Vi anbefaler, at du melder skaden til dit forsikringsselskab. Vi beregner dit forløb fra den dag, hvor behandlingen startes.

Ikke-operativ behandling

Ikke-operativ behandling er vores standard behandling. Du får anlagt en ny gips, der giver mere støtte, som du skal have på i 3 uger. Du må ikke støtte på benet i de tre uger.

Operation

Hvis du skal opereres, foregår det i Dagkirurgisk Afdeling, og du udskrives samme dag. I forbindelse med operationen får du lagt en ny gips på underbenet, og du må ikke støtte på benet de næste 3 uger.

Genoptræning

3 uger efter behandlingsstart (både operativ og ikke-operativ behandling)
Du møder i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, hvor du får skiftet gipsen ud med en walkerstøvle. Hvis du er opereret, vil du samtidig få fjernet stingene.

Herefter møder du i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling, hvor fysioterapeuten vil informere dig om hvordan walkerstøvlen skal bruges.

Planen med walkerstøvlen de kommende 6 uger er (Det er den nederste kile, du skal fjerne hver gang):

  • Uge 4 og 5: 3 kiler og delvis støtte.
  • Uge 6 og 7: 2 kiler og delvis støtte.
  • Uge 8 og 9: 1 kile og fuld støtte.

Delvis støtte betyder, at du forsigtigt må sætte foden ned, når du står og går med maks 10-15 kg. Det betyder, at du skal bruge stokkene hele tiden, når du går, med aflastning i armene. Fuld støtte betyder, at du må støtte så meget, du kan. Dog kun til smertegrænsen. Du skal stadig bruge stokkene, hvis det gør ondt, når du går.

Du må efter anvisning fra fysioterapeuten tage walkerstøvlen af og bevæge anklen (til smertegrænsen og undgå at bøje mere end 90 grader i ankelledet). Det er meget vigtigt at du ikke støtter på foden uden støvlen!

Du må tage walkerstøvlen af for at gå i bad, hvis du kan undgå at støtte på foden (siddende på en skammel). Kan du ikke sikre dette – behold støvlen på og tag en pose omkring.

Ellers skal walkerstøvlen beholdes på, også om natten.

9 uger efter behandlingsstart

Du møder i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling. Det er vigtigt, at du medbringer sko, også til dit skadede ben, og begge dine stokke, da du får fjernet walkerstøvlen. Vi anbefaler også at du køber en støttestrømpe for at mindske hævelsen.

Fysioterapeuten fortæller dig om det videre forløb og genoptræningen. De første fire uger skal du udføre øvelser fra træningspjecen, som du får udleveret og gennemgået. Herefter har du mulighed for at få en genoptræningsplan i din kommune.

Vi anbefaler, at du den første tid bruger walkerstøvlen i situationer, hvor senen risikerer at komme på stræk, eksempelvis hvis du går på ujævnt underlag.

Risikoen for at senen springer igen er størst i den første måned, efter du kommer ud af støvlen. Derfor er det vigtigt, at du træner og undgår alle pludselige, kraftige belastninger af senen.

6 måneder efter behandlingsstart – opfølgende vurdering

Du møder i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling til undersøgelse og test af din sene.

1 år efter behandlingens start – afsluttende vurdering

Du møder i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling til undersøgelse og test af din sene.

Redaktør