Osgood-schlatter (Schlatter-knæ)

Information om tilstanden Osgood-Schlatter

Osgood-Schlatter er en irritationstilstand (inflamationstilstand), der rammer knoglefremspringet lige under knæet, hvor knæskalssenen sidder fast.

Hvornår og hvordan opstår Schlatter-knæ?

Tilstanden opstår udelukkende hos børn, hyppigst i alderen 9-14 år.  Sygdommen rammer både drenge og piger. Hos piger gennemsnitlig 2 år tidligere en hos drenge. Osgood-Schlatter udløses formentlig af overbelastning ved langvarig og gentagen belastning af knogleområdet.  Tilstanden er dobbeltsidig i 20% af tilfældene. Hyppigt bliver symptomerne på den anden side lidt mindre.

Der er smerter og ømhed svarende til knoglefremspringet. Området er hævet og med rødme og varme. Smerterne forværres ved belastning af den store lårmuskel (løb, idræt, cykling), og hvis knæet holdes bøjet i længere tid. Smerterne aftager i hvile.

Behandling 

Der findes ingen egentlig helbredende behandling. Behandling er symptomatisk, hvilket vil sige, at man behandler generne og ikke selve sygdommen. Behandlingen består i at afpasse aktiviteten efter symptomerne.

Det kan være nødvendigt at holde helt pause med aktiviteter. Afkøling med is, (husk ikke isen direkte på huden) i 20 minutter efter belastning, mindsker irritationen. Hvis der er behov for smertestillende, anbefales det at gå ned i aktivitet. En stram bandage mindsker nogle gange generne (Osgood-Schlatter bandage, købes hos en bandagist), men forkorter ikke forløbet.

Osgood-Schlatter er selvhelbredende. Der går hyppigt op til 1 ½ år før tilstanden falder til ro.

Næsten alle bliver smertefri og kan genoptage alle aktiviteter. De restgener, der er tilbage, er typisk lokale gener fra selve knoglefremspringet. Knoglefremspringet kan genere ved knæliggende arbejde, og vi anbefaler, at der tages højde for dette i senere erhvervsvalg. I meget sjældne tilfælde fortsætter smerterne efter man er udvokset og her kan fornyet vurdering ved idrætskirurg være nødvendig.

Redaktør