Patienter, der er opereret for kræft i enten tyk- eller endetarmen, tilbydes opfølgning efter operationen. Opfølgningen består af et kontrolprogram, information om bivirkninger og senfølger samt tilbud om rehabilitering.
Dit kontrolprogram starter som oftest, når din behandling afsluttes.
Undersøgelser i kontrolprogrammet
Koloskopi
En koloskopi er en kikkertundersøgelse af tarmen. Den udføres for at finde eventuelle forstadier til tarmkræft (polypper) samt for at kontrollere eventuelle tilbagefald efter kræft i tarmen.
CT-skanning af lunger og mave (thorax og abdomen)
CT-skanningen er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens væv og organer. Skanningen foretages for at undersøge, om der er forandringer i dine lunger, din lever eller andre steder i din maveregion, som kan være udtryk for spredning af din kræftsygdom. Spredning kaldes også for metastaser.
I forbindelse med skanningen får du indsprøjtet et kontraststof. Det kan påvirke nyrerne. Derfor skal du, hvis du har sukkersyge eller nedsat nyrefunktion, have taget en blodprøve (nyretal) tidligst 7 dage før CT-skanningen, da blodprøven højst må være en uge gammel. Dette fremgår også, når du modtager din indkaldelse til skanningen.
Hvis du har sukkersyge og tager medicin for det, skal du oplyse dette til afdelingen.
Kontrolprogrammet
Dit kontrolprogram er opbygget således:
Koloskopi:
CT-skanning af lunger og mave (thorax og abdomen):
- 1., 2. og 3. år efter operationen. Blodprøver for patienter med sukkersyge samt nedsat nyrefunktion.
De ambulante kontroller varetages af både sygeplejersker og læger. Kontrolprogrammet er udarbejdet ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Svar på din skanning kan være ambulant fremmøde eller brevsvar. Dette vil fremgå af din indkaldelse.
Ikke fået en indkaldelse?
Hvis du mod forventning ikke modtagerindkaldelse til undersøgelserne, bedes du kontakte Gastroenhedens Ambulatorium på telefon 38 62 22 37. Telefonen er åben på hverdage kl. 8.00 – 15.00.
Bivirkninger og rehabilitering
I de følgende pjecer kan du læse om bivirkninger og tilbud om rehabilitering:
- ”Patientinformation: Bivirkninger, senfølger og symptomer ved tyk- og endetarmskræft”.
- ”Tilbud om kræftrehabilitering – støtte under og efter kræftsygdom”.