Operation med anlæggelse eller skift af seton i anal fistel

Information og vejledning ved operation med anlæggelse eller skift af seton i anal fistel

Denne information er til dig, der skal have lagt en seton gennem en fistelgang ved endetarmsåbningen på den Centrale Operationsgang.

Din operation er planlagt til d. ___________________________

Hvis der er lang ventetid på operation, vil det i nogle tilfælde være nødvendigt indkalde dig til opdatering af dine journaloplysninger før operationen. Du vil modtage indkaldelse til denne samtale, som foregår på afsnit 327.

Hvad er en seton?

En setontråd er en gummiring eller en bomuldssnor. Anlæggelse af en setontråd i en fistelgang kan have flere formål.

 • Den lægges oftest for at dræne fistelgangen for sekret og betændelse for at holde den åben og derved minimere risikoen for, at der dannes ny byld.
 • Den bruges som forberedelse før fjernelse eller lukning af en fistelgang. Tråden sørger for at fistelgangens forløb bliver mere tydeligt afgrænset og dermed nemmere at operere.
 • En setontråd kan også fungere som en permanent behandling, hvor tråden udskiftes regelmæssigt.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl ®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen.

For at opnå den optimale smertebehandling under og efter operationen anbefaler vi, at du 2-3 timer før operationen tager:

 • 2 tabletter Paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) á 500 mg
 • 1 tablet Ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin á 400 mg

Du skal tage et bad og børste dine tænder grundigt inden operationen. Du må ikke have make-up eller neglelak på, da vi skal kunne se, om din hud og negle skifter farve under operationen

Du skal faste og tørste før operationen. Det betyder:

 1. Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
 2. Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
 3. De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Vi anbefaler, at du ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå, snus eller tygger tyggegummi.
 4. Vi kan kun operere dig, hvis du har overholdt faste og tørste reglerne.    

Hvordan foregår operationen?

Bedøvelse

Operationen foregår i oftest fuld bedøvelse. I nogle tilfælde bedøves med rygmarvsbedøvelse. Hvilken type af bedøvelse du skal have aftales med narkoselægen.

Personalet, der bedøver dig, vil være hos dig under hele indgrebet og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerte. For at vi kan sikre os, at du har det godt under indgrebet, får du lagt drop (plastikrør) i hånden, elektroder på brystet, blodtryksmåler på armen og iltmåler på fingeren.  

Operation

Kirurgen indleder operationen med at vurdere din fistel igen for at fastslå den endelige operationsstrategi. Herefter lægger kirurgen tråden igennem fistelgangen og knytter den løst udenfor den ydre fistelmunding. Kirurgen vil også rense din fistel og fjerne arvævsdannelse omkring den ydre fistelmunding. Du kan derfor forvente en større ydre munding end før.   

Efter operationen

Kirurgen vil efter operationen informere dig om indgrebet og planen for efterforløbet. Efter en kort opvågning flyttes du tilbage på afsnit 325, hvor du får lidt at spise og drikke. Du bliver udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som også vil gennemgå operationen og efterforløbet med dig.

De første 24 timer efter operationen

For at kunne blive udskrevet samme dag som operationen foregår, skal der være en voksen til stede i dit hjem de første 24 timer, efter du er kommet hjem.

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Smerter

Når bedøvelsen svinder, kan der komme smerter og svien i og omkring sårene efter operationen. Der kan ligeledes komme smerter i forbindelse med afføring.

Vi anbefaler derfor, at du behandler smerterne med fast smertestillende i 3-5 dage efter operationen i form af:

 • Paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) á 500 mg.: 2 tabletter 4 gange i døgnet:  kl. 08 - kl.13 - kl.18 - kl. 23.
 • Ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin á 400 mg.: 1 tablet 3 gange dagligt: kl. 8 – kl. 18 – kl. 23.

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg efter anvisning.

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin regelmæssigt, da du derved får den bedste smertedækning.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Sårhelingen går hurtigere, hvis du spiser sund kost med mange proteiner og vitaminer. Ligeledes fremmes sårhelingen hvis du undlader at ryge.

Tarmfunktion

Vi anbefaler, at du holder din afføring blød/lind og undgår forstoppelse.

Dette kan gøres ved at drikke rigeligt væske (1½-2 L dagligt) og regulere afføringen via kosten. Du kan tage fiber kosttilskud (loppefrøskaller) eller milde afføringsmidler (f.eks. Magnesia 1g eller Laktulose 20 ml om aftenen), som fås i håndkøb på apoteket. 

Fysisk aktivitet

Som hovedregel gælder, at du efter operationen må gøre de ting, du kan og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det. I den første uge efter operationen skal du undgå at sidde for meget ned. Hellere gå, stå og ligge. Du kan få udleveret en skumpude, som kan aflaste, når du sidder ned. Puden udleveres fra sengeafdelingen eller ambulatoriet.

Seksuelt samvær kan genoptages, når du føler dig klar til det.  

Hygiejne og badning

Setontråden holder fistelgangen mellem tarmen og huden åben. Der vil derfor sive væske/sekret/blod fra den ydre munding. Vi anbefaler, at området holdes rent ved brusning med håndbruseren med lunkent vand 2 gange dagligt og efter afføring. Undgå sæbe i området. Brug evt. bomuldstrusser eller et trusseindlæg for sekretet.

Det er en god idé at massere/trykke på fistelgangen, når du er i bad, for at tømme fistelgangen for sekret og for at forebygge dannelsen af byld.

Huden i området kan godt blive påvirket af at være fugtig. Det kan vise sig ved kløe og svien i området. Det kan derfor være en god idé at smøre området med barrierecreme efter brusning. Barrierecreme kan købes på apoteket i håndkøb.    

Kommer der meget sekretion fra fistelgangen kan det lindre at tage sædebade med lunt saltvand (1 spsk. salt til 10 L vand)

Det kan være smertefuldt og øge risikoen for byldedannelse, hvis trådens knuder ligger i fistelgangen. Du skal derfor sørge for, at knuderne på setonen sidder udvendigt. Du skal være opmærksom på, om knuderne på setonen går op. I det tilfælde skal du kontakte Gastroenhedens Kirurgiske Ambulatorium, så der kan knyttes nye på setonen. Dette kan gøres i ambulatoriet. Falder seton ud, skal den genanlægges på operationsgangen under bedøvelse.  

Du må bade i havvand, men du skal holde dig fra pool og svømmehal af hygiejniske årsager.

Sygemelding

Du kan forvente at skulle være sygemeldt fra et par dage op til 1 uge. Hvis du har behov for en skriftlig sygemelding, skal den rekvireres hos din egen læge.

Videre forløb

Efter operationen vil kirurgen informeres dig om planen for det videre forløb. Det vil oftest inkludere klinisk kontrol hos kirurgen efter nogle måneder til ny vurdering. I nogle tilfælde med meget infektion kan der blive behov for forløb hos sygeplejerskerne i ambulatoriet for at sikre, at fistelsystemet heler, som det skal og du vil modtage en indkaldelse til dette.

Redaktør