Operation for simpel anal fistel med gennemskæring af fistel (Lay Open) – Central Operationsgang

Information og vejleding ved operation for simpel anal fistel (Lay Open).

Denne information er til dig, der har en simpel fistel, som skal opereres på den central operationsgang.  

Din operation er planlagt til d. ___________________________

Hvis der er lang ventetid på operation, vil det i nogle tilfælde være nødvendigt indkalde dig til opdatering af dine journaloplysninger før operationen. Du vil modtage indkaldelse til denne samtale, som foregår på afsnit 327.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl ®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen.

Du skal tage et bad og børste dine tænder grundigt inden operationen. Du må ikke have make-up eller neglelak på, da vi skal kunne se om din hud og negle skifter farve under operationen.

For at opnå den optimale smertebehandling under og efter operationen anbefaler vi at du 2-3 timer før operationen tager:

  • 2 tabletter Paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) á 500 mg
  • 1 tablet Ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin á 400 mg

Du skal faste og tørste før operationen. Det betyder:

  1. Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød de sidste 6 timer før operationen.
  2. Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før operationen.
  3. De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Vi anbefaler, at du ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå, snus eller tygger tyggegummi.
  4. Vi kan kun operere dig, hvis du har overholdt faste og tørste reglerne.    

Hvordan foregår operationen?

Bedøvelse

Operationen foregår i oftest fuld bedøvelse. I nogle tilfælde bedøves med rygmarvsbedøvelse. Hvilken type af bedøvelse du skal have aftales med narkoselægen.

Personalet, der bedøver dig, vil være hos dig under hele indgrebet og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerte. For at vi kan sikre os, at du har det godt under indgrebet, får du lagt drop (plastikrør) i hånden, elektroder på brystet, blodtryksmåler på armen og iltmåler på fingeren.  

Operation

Kirurgen indleder operationen med at vurdere din fistel for at fastslå den endelige operationsstrategi. Herefter fører kirurgen en metalsonde ind i fistlen og skærer fistlen igennem, så fisteltunnellen bliver omdannet til et åbent sår, der skal hele fra bunden. For at gøre såret så lille som muligt syer man nogle gange huden ned til bunden af fistlen, efter den er gennemskåret. Trådene skal ikke fjernes, men forsvinder af sig selv efter nogle uger.

I nogle tilfælde (7%) kan den indre åbning ikke lokaliseres i første forsøg. Da må man i stedet forsøge igen ved en ny operation.

I nogle tilfælde viser den indledende undersøgelse, at der er for meget infektion i fistlen eller fistlen alligevel ikke er simpel. I det tilfælde vil kirurgen ikke skære fistlen op men derimod lægge en snor (seton) igennem fistlen, der skal dræne infektionen. Når infektionen er under kontrol, kan man forsøge igen ved en ny operation.   

Efter operationen

Kirurgen vil efter operationen informere dig om indgrebet og planen for efterforløbet. Efter en kort opvågning flyttes du tilbage på afsnit 325, hvor du får lidt at spise og drikke. Du bliver udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som også vil gennemgå operationen og efterforløbet med dig.

De første 24 timer efter operationen

For at kunne blive udskrevet samme dag som operationen foregår, skal der være en voksen til stede i dit hjem de første 24 timer, efter du er kommet hjem.

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Smerter

Når bedøvelsen svinder, kan der komme smerter og svien i og omkring sårene efter operationen. Der kan ligeledes komme smerter i forbindelse med afføring.

Vi anbefaler derfor, at du behandler smerterne med fast smertestillende i 3-5 dage efter operationen i form af:

  • Paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) á 500 mg.: 2 tabletter 4 gange i døgnet:  kl. 08 - kl.13 - kl.18 - kl. 23.
  • Ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin á 400 mg.: 1 tablet 3 gange dagligt: kl. 8 – kl. 18 – kl. 23.

Desuden kan der efter behov suppleres med tablet Morfin á 10 mg efter anvisning.

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin regelmæssigt, da du derved får den bedste smertedækning.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Sårhelingen går hurtigere, hvis du spiser sund kost med mange proteiner og vitaminer. Ligeledes fremmes sårhelingen hvis du undlader at ryge.

Tarmfunktion

Vi anbefaler at du holder din afføring blød/lind og undgår forstoppelse.

Dette kan gøres ved at drikke rigeligt væske (1½-2 L dagligt) og regulere afføringen via kosten. Du kan tage fiber kosttilskud (f.eks. loppefrøskaller) eller milde afføringsmidler (f.eks. Magnesia 1g eller Laktulose 20 ml om aftenen), som fås i håndkøb på apoteket. 

Fysisk aktivitet

Som hovedregel gælder, at du efter operationen må gøre de ting du kan og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det. I den første uge efter operationen skal du undgå at sidde for meget ned. Hellere gå, stå og ligge.

Du kan få udleveret en skumpude som kan aflaste, når du sidder ned. Puden udleveres fra sengeafdelingen eller ambulatoriet. Seksuelt samvær kan genoptages, når du er klar til det.

Hygiejne og badning

Såret holdes rent ved brusning med håndbruseren med lunkent vand 2 gange dagligt og efter afføring. Undgå sæbe i såret. Indtil såret er helet, kan det sive med lidt blod og sårvæske. Brug evt. bomuldstrusser eller et trusseindlæg for sårvæsken.

Kommer der meget sekretion fra fistelgangen kan det lindre at tage sædebade med lunt saltvand (1 spsk. salt til 10 L vand)

Du må bade i havvand efter 14 dage, men du skal holde dig fra pool og svømmehal, indtil fistlen er helet.

Sygemelding

Du kan forvente at skulle være sygemeldt fra et par dage op til 1 uge. Hvis du har behov for en skriftlig sygemelding, skal den rekvireres hos din egen læge.

Videre forløb

Der er som hovedregel ikke behov for kontrol efter operationen. I enkelte tilfælde vurderer kirurgen imidlertid at du skal se i ambulatoriet efter operationen og du vil modtage en indkaldelse til dette.

Redaktør