Operation for nedsynkning af underlivet

Information operation for nedsynkning af underlivet

Nedsynkning af underlivet (rectocele eller cystocele) er en slags brok i skeden, som vi kan operere dig for. Her kan du læse om operationen og hvad du skal være opmærksom på. Operationen foregår på Dagkirurgisk Afdeling.

Du kan læse om medicin, faste og forberedelse til indgrebet i pjecen ”Velkommen til Dagkirurgisk Afdeling 141”

Hvad er nedsynkning?

Nedsynkning er en slags brok i skeden. Blæren, endetarmen og livmoderen kan synke ned og eventuelt glide ud gennem skedeåbningen. Hvis livmoderen er fjernet, kan toppen af skeden synke ned.

Nedsynkning opstår, fordi muskler og bindevæv i bækkenbunden enten er blevet slapt eller ødelagt. Det kan f.eks. ske efter en fødsel, eller pga. hormonmangel, fysisk belastning, forstoppelse, kronisk hoste eller overvægt.

Andre sygdomme f.eks. sukkersyge, diskusprolaps, bindevævssygdomme og visse underlivsoperationer medfører også tendens til nedsynkning.
Hvis du har valgt at blive opereret for nedsynkning, selv om du ønsker flere børn, vil vi anbefale planlagt kejsersnit ved en ny fødsel.

Billedet viser en sygeplejerske vejlede en patient

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår gennem skeden. I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at operere gennem et bikinisnit. Der fjernes noget af skedens slimhinde, og skedevæggen forstærkes, så blæren og/eller tarmen holdes på plads.

Under operationen bliver der ofte lagt lokalbedøvelse i skeden. Du vil derfor kunne opleve en sovende fornemmelse i skridtet, balderne og evt. i benene efter operationen.
Du får lagt en lang gazeforbinding i skeden, som fjernes efter operationen samtidig med katetret.

Inden din operation

Vaginaltabletter

Vi anbefaler, at du tager vaginaltabletter (tabletter til til at lægge op i skeden) med hormon hver dag de sidste tre uger op til operationen. Hormonet med til at sikre, at det bindevæv, der dannes, er stærkere. Hormonet øger ikke risikoen for brystkræft eller livmoderslimhindekræft.

Urinprøve

Vi anbefaler, at du en-to uger før operationen får undersøgt urinen hos din egen læge, så du kan få behandlet en eventuel blærebetændelse inden operationen.

Gør risikoen for blødning mindre

For at nedsætte blødningsrisikoen ved operationen, skal du så vidt muligt i tre dage op til operationen undgå: Aspirin, Hjertemagnyl, Idotyl, Kodimagnyl, Treo og fiskeolie.

Sygemelding

Hvis du har stillesiddende arbejde, kan du sygemeldes 2 uger, du skal dog undgå løft på over 10 kg. Hvis du har arbejde med tunge løft, 20-30 kg eller mere, bør du sygemeldes i 3-4 uger.

Tømning af tarmen før din operation

Lavement er et afføringsmiddel, der indføres i endetarmen. Væsken virker ved at øge vandindholdet i afføringen, så hård afføring bliver blød. Du kan bruge væsken ved forstoppelse og til at tømme tarmen før din operation.

Sådan tager du lavementet:

  • Tag hætten af ved at hive med tilstrækkelig kraft.
  • Smør spidsen enten med vaseline eller ved at presse et par dråber af væsken ud.
  • Læg dig ned på venstre side med bøjede ben.
  • Før spidsen forsigtigt ind i endetarmen og pres langsomt væsken ud.
  • Træk spidsen ud, mens beholderen stadig er sammenpresset.
  • Der vil normalt være lidt væske tilbage i flasken efter brug.
  • Forsøg at holde væsken i tarmen i ca. 5-10 minutter, inden du går på toilettet.

Mulige komplikationer

Enhver operation indebærer en lille risiko, ligesom der er en lille risiko ved selve bedøvelsen.

Blærebetændelse

Den mest almindelige komplikation er blærebetændelse. Hvis du får symptomer på blærebetændelse (svie og smerte ved vandladning samt konstant trang til at lade vandet), skal du henvende dig til din egen læge.

Svært ved at tømme blæren

Nogle patienter oplever, at de ikke kan tømme blæren. Det kan skyldes smerter og hævelse i vævet. Af og til kan det være nødvendigt at tømme blæren med et kateter hver 3.-6. time i en kortere periode og give medicin, der gør vandladningen nemmere.

Inkontinens

I sjældne tilfælde opstår der inkontinens (det vil sige, at man ikke kan holde på vandet). Sker det, vil du få tilbud om behandling. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at operere for inkontinens på et senere tidspunkt.

Blodansamling

Nogle patienter får en lille blodansamling bag operationssåret. Det kan give lidt trykkende ubehag, men den forsvinder som regel af sig selv i løbet af få uger.

Betændelse

I sjældne tilfælde kan der gå betændelse i blodansamling eller i selve operationssåret. Sker det, kan det eventuelt være nødvendigt at give antibiotika og tømme blod eller betændelse ud.

Skader på organer

I sjældne tilfælde kan der opstå skade på urinleder, blære eller tarm under operationen. Eventuelle skader sys med det samme. Det kan gøre, at du skal være indlagt i længere tid, men vil kun sjældent give dig varige gener eller mén.

Smerter ved samleje

På grund af arvævet kan der opstå snæverhed i skeden. Det kan give smerter ved samleje. De forsvinder som regel helt, hvis I genoptager samlivet tre-fire uger efter operationen og bruger glidecreme i starten.

Udskrivelse

Du vil tale med en læge og en sygeplejerske i forbindelse med udskrivelsen. Du får udleveret skriftlig information om tiden efter udskrivelsen.

Du kan som regel blive udskrevet samme dag. Hvis du har været i fuld bedøvelse, skal en voksen person følge dig hjem, og der skal være en voksen hos dig indtil næste dag. Hvis du ikke som forventet bliver udskrevet samme dag, bliver du indlagt på gynækologisk sengeafsnit 414.

Redaktør