Operation for inkontinens

Information om operation for inkontinens.

Hvis du lider af anstrengelses-inkontinens kan en TVT-operation komme på tale. Her kan du læse mere om denne operation.

Billedet viser en sygeplejerske der taler med en patient.

Hvad er en TVT-operation?

TVT er en operation for anstrengelses-inkontinens (det at lække urin ved host, nys, løb, løft mm.).

Ni ud af ti patienter bliver helt helbredt for deres anstrengelses-inkontinens, men operationen hjælper ikke mod trang-inkontinens (også kaldet urge-inkontinens), som evt. kan forværres efter operationen.

Ved TVT-operationen indopereres et bånd af plastik (polypropylen) under urinrøret. Operationen foregår i lokalbedøvelse, men du får også noget smertestillende og døsende medicin i et drop.

Før operationen

  • De sidste 3 uger før operationen skal du tage lokalhormon til skeden hver aften. Det er med til at styrke slimhinden i urinrøret og forebygge blærebetændelse efter operationen. Lokalhormon øger ikke risikoen for bryst- eller livmoderkræft. Du må gerne tage lokalhormon, selvom du er opereret for brystkræft eller ammer.
  • Ca. 10 dage før operationen skal du gå til din egen læge og få foretaget en urindyrkning, så du kan blive behandlet for en eventuel blærebetændelse inden operationen.
  • De sidste 10 dage før operationen bør du ikke tage fiskeoliekapsler eller medicin, som indeholder acetylsalisylsyre (fx hjertemagnyl og kodimagnyl) . Det vil øge risikoen for blødning under operationen. Af samme grund bør du ikke tage tabletter som fx Ipren og Ibuprofen i 2-3 dage før operationen.
  • Ca. 3-4 dage før operationen vil vi bede dig klippe eller fjerne kønshårene. Bemærk, at du ikke må barbere dig med en skraber, da den kan give små rifter i huden.
  • Du skal faste fra 6 timer før mødetidspunktet. Det vil sige, at du ikke må spise, men du må gerne drikke vand, saft, kaffe og te UDEN mælk frem til 2 timer før mødetidspunktet.

Selve operationen

Hvor og hvornår skal jeg møde?

Du skal møde i Gynækologisk Afdeling, afsnit 414, Center 4, 1. sengeetage den dag du skal opereres. Dagen før operationen skal du ringe og få oplyst, hvornår du skal møde på operationsdagen. Tlf: 38 62 31 91 kl. 14.00-15.00.

Du bliver dækket til med sterile stykker og får lagt et kateter i blæren, så den er helt tom under operationen.

Gynækologen lægger nu lokalbedøvelse og foretager operationen gennem et lille snit i skeden og to små snit på maven lige ovenfor kønsbenet.

Når slyngen er placeret bliver der fyldt saltvand i din blære. og herefter justeres slyngen, mens du hoster, så den ikke bliver for stram. Lægen har forinden kigget op i blæren for at sikre, at slyngen ikke er gået igennem blærevæggen. Til sidst klippes slyngen af lige under huden, så man ikke kan se den.

Selve operationen tager ca. 1-1½ time.

Kan der opstå komplikationer?

Der er en lille risiko ved enhver operation i form af blødning og infektion, fx blærebetændelse. Der er en lille risiko for at ramme blæren, mens risikoen for at ramme urinrøret er meget lille. Hvis der har været hul i blæren under operationen, skal du have kateter i et døgn og vil derfor blive indlagt.

Af og til kan man ikke tømme blæren helt i dagene efter operationen. Det kan fx skyldes hævelse omkring urinrøret. Sker det for dig, vil du blive indlagt på Gynækologisk Afdeling, afsnit 414, så personalet kan hjælpe dig med at tømme blæren med et tyndt kateter. Hvis du slet ikke kan lade vandet, eller hvis der bliver ved med at være meget urin tilbage i blæren efter vandladning, er slyngen blevet for stram, og så må den løsnes igen i en kortvarig rus eller evt. fuld bedøvelse.

I meget sjældne tilfælde er det ikke tilstrækkeligt at løsne slyngen, og så må den klippes over efter 3-4 uger. Det kan betyde, at du ikke bliver helt tæt. Sker dette, kan det blive nødvendigt at lægge en ny slynge eller sprøjte tætningsmiddel ind under urinrørsslimhinden (såkaldt Bulking).

Der er en lille risiko for at få en større blodansamling bag kønsbenet. Det skyldes, at der kan være mange kar i dette område. Det sker meget sjældent, at en blodansamling er så stor, at den giver smerter eller infektion, så det er nødvendigt, ansamlingen skal tømmes ud. Sker det, foregår det under indlæggelse. Tømningen foregår evt. ultralydsvejledt, i en kortvarig rus eller fuldbedøvelse.

Hvornår må jeg komme hjem?

Du kan blive udskrevet, når du ikke har smerter, der kræver morfin, og du kan tømme din blære tilstrækkeligt. Som regel er det efter et par timer. For at sikre, at du tømmer blæren, vil sygeplejersken scanne din blære lige efter, du har ladt vandet.

Når jeg er kommet hjem

Der er forskellige ting, du skal være opmærksom på, efter du er udskrevet. Det kan du læse mere om her.

Hvornår må jeg gå på arbejde og være fysisk aktiv?

Du bliver sygemeldt i 1-3 uger efter operationen afhængig af arbejdstypen. Du må ikke cykle eller bære tunge ting (max 10 kg) i 2 uger efter operationen for at undgå, at slyngen trækkes ud af position. Du bør undlade at have samleje og svømme i 3 uger for at undgå infektion. Du må gerne dyrke let motion, gå ture m.m., men du bør undgå hård sport (løb, badminton, aerobics, tennis mm.) i 3 uger efter operationen. Det er vigtigt, at du fremover kniber i bækkenbunden før og under anstrengelse (host, nys, løft m.m.) samt undgår at presse ved toiletbesøg. Det er derfor også vigtigt, at du undgår forstoppelse.

Hvor ofte skal jeg gå på toilettet?

Pga. hævelse omkring urinrøret i dagene efter operationen oplever nogen, at de har svært ved at tømme blæren. Du må ikke presse for at tømme blæren, da slyngen så vil klemme urinrøret af, så du ikke kan tømme blæren. Lav i stedet såkaldt triple-voiding (se særskilt information). Det er vigtigt, at du går på toilettet ca. hver 3.-4. time i dag- og aftentimerne.

Hvad gør jeg, hvis jeg får ondt?

Vi anbefaler, at du tager 2 tabletter paracetamol à 500 mg evt. sammen 2 tabletter ibuprofen à 200 mg højst 4 gange dagligt.

Hvor længe skal jeg tage lokalhormon?

Vi anbefaler, at du fra en uge efter operationen fortsætter med hormon til skeden 2 gange om ugen. Hvis du ikke har passeret overgangsalderen, kan du stoppe behandlingen efter 3 måneder, ellers bør du fortsætte med lokalhormon 2 gange om ugen resten af livet.

Personlig pleje

Det er normalt, at der kommer lidt blodigt eller brunligt udflåd de første uger efter operationen. Brug bind og ikke tamponer. Tag brusebad og ikke karbad indtil såret i skeden er helet efter ca. 3 uger. Trådene i skeden skal ikke fjernes, de forsvinder af sig selv. Sårene over kønsbenet er lukket med plaster, som du kan fjerne efter 3 dage.

Samliv

Samlivet kan genoptages, når såret i skeden er helet efter ca. 3 uger. Der kan være lidt smerter, tørhed og evt. en smule blødning de første gange. Anvend evt. lidt glidecreme.

Hvornår skal jeg til kontrol

Du får en tid til kontrol i ambulatoriet efter 3 måneder. Vi vil bede dig møde med naturlig vandladningstrang og medbringe et udfyldt væskevandladningsskema for 2-3 døgn. Hvis du stadig er inkontinent, skal du også lave en 24 timers test med bind. Remedierne til dette får du udleveret inden udskrivelsen. Husk også at besvare DUGABASE spørgeskemaet.

Du skal søge læge, hvis du oplever:

  • kraftig blødning fra skeden
  • kraftige mavesmerter
  • ildelugtende udflod
  • feber
Redaktør