Operation for hæmorider med THD

Information om operation for hæmorider med THD.

Hæmorider

Hæmorider er blodfyldte udvidelser af de svulmelegemer, som normalt findes indvendigt i endetarmskanalen. I lettere tilfælde kan de ikke ses eller føles.

Hæmorider kan give symptomer som kløe, smerter eller lidt væske eller frisk blod, som siver fra endetarmen. Større hæmorider kan sammen med afføring blive presset ud af endetarmen. I svære tilfælde kan der være konstant fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen.

En fremfalden hæmoride kan komme i klemme, som kan medføre hævelse og kraftige smerter.

Til tider ses en akut opstået blodansamling ved endetarmsåbningen, hvilket skyldes at et lille blodkar er sprunget. Dette er smertefuldt. Marisker er udvendige hudfolder, som er rester efter tidligere hæmorider. De kan give kløe og problemer med at holde området omkring endetarmen rent. I lette tilfælde behandles hæmorider ambulant med afføringsmiddel eller elastik behandling. I sværere tilfælde er en operation nødvendigt.

Operation for hæmorider med THD (Transanal Hæmoride Dearterialisation)

Den nyeste form for behandling af hæmorider hedder THD. Metoden er et minimalt indgreb, som ikke efterlader sår. Ved operationen anvendes en ultralydssonde til at finde de indvendige blodkar, der forsyner hæmoriderne med blod. Når blodkarrene er fundet, afsnøres de største kar, hvilket vil medføre, at blodgennemstrømningen i hæmoriderne nedsættes. Herefter vil hæmoriden gradvist skrumpe og symptomerne vil forsvinde. Hvis der er fremfald af hæmorider gennem endetarmsåbningen, vil de blive trukket på plads og syet fast. Den overordnede succes ved behandlingen er på cirka 90 % og hos de resterende er symptomerne forsvundet.

Forberedelse før operation

Hvis du er i blodfortyndende behandling, skal du kontakte afdelingen på telefon: 38 62 22 37 og meddele dette.

Hvis du kun tager et præparat indeholdende acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Hjerdyl, Hjertemin, Magnyl Svage) eller dipyridamol (Dipyridamol, Persantin, Asasantin Retard), behøver du intet foretage dig.

Du må ikke spise 6 timer før operationen og ikke drikke 2 timer før. Tarmen skal desuden være tømt for afføring, og derfor skal du tage et klyx efter anvisning af sygeplejersken.

Operationen

Operationen kan udføres uden bedøvelse, men fuldbedøvelse eller rygmarvsbedøvelse tilbydes efter aftale med lægen.
Ved operationen føres ultralydssonden op i endetarmen, karforsyningen til hæmoriderne findes og afsnøres. Ved behov trækkes fremfaldne hæmorider op på plads og syes fast.

Efter operationen

Du kan komme hjem efter en kort observationsperiode. Ved udskrivelsen får du smertestillende medicin samt anvisning af, hvordan den skal tages. For at modvirke forstoppelse rådes du til at drikke rigelig med væske og tage afføringsmiddel f.eks. HUSK eller Magnesia, som kan fås i håndkøb på apoteket.

Du kan vende tilbage til dit arbejde inden for 1-2 dage efter operationen. Hård fysisk træning frarådes den første uge efter operationen.

Mulige bivirkninger og komplikationer

Normalt er der kun lettere ubehag efter operationen, hvilket kan behandles med mild smertestillende medicin. Det er almindeligt, at du kan have en fornemmelse af at skulle på toilettet i en kortere periode efter operationen. Cirka 12 % oplever en kortvarig lettere blødning fra endetarmen inden for 1 – 2 uger efter operationen. Hos cirka 1 % kan der opstå kraftig blødning umiddelbart efter operationen, som kan kræve en operation mere. Cirka 18 % af patienterne oplever smerter af varierende styrke de første døgn efter operationen. Risiko for rift i endetarmen er cirka 1 %.

Kontrol

Som opfølgning på operationen tilbydes du tid i ambulatoriet cirka 3 uger efter

https://www.hvidovrehospital.dk/
Scan koden med din mobil og læs mere om afdelingen.
Redaktør