Nyrer og urinveje - røntgenundersøgelse (pyelografi)

Ved undersøgelsen sprøjter vi kontraststof ind i kateteret, for at gøre forholdene omkring nyrebækkenet og afløbsforholdene fra nyrerne synlige på røntgenbillederne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af dine nyrer og urinveje. Vi sprøjter kontraststof ind i dit kateter (nefrostomi) for at gøre forholdene omkring nyrebækkenet og afløbsforholdene fra nyrerne synlige på røntgenbillederne.

Undersøgelsen varer 30 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre undersøgelsen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøges.

Du får eventuelt udleveret hospitalstøj

I nogle tilfælde giver vi dig hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af dine nyrer og urinveje på en skærm. Vi sprøjter kontraststof ind via kateteret og tager røntgenbilleder undervejs.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør