Nyrer - undersøgelse (renografi)

Nyrerne undersøges ved en renografi, som er en skanning med radioaktivt sporstof. Sporstoffet gør nyrerne synlige på skanningsbillederne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt dine nyrer ved en renografi. En renografi er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Sporstoffet gør nyrernes funktion og eventuel sygdom synlig på skanningsbillederne.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer 1-2 timer.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen. Tag gerne dine smykker af hjemmefra.

På hospitalet 

Du skal drikke vand inden undersøgelsen

Ved ankomst til afdelingen får du udleveret 1 liter vand, som du skal drikke inden skanningen. Du må gerne gå på toilettet undervejs.

Undersøgelsen

Før undersøgelsen bliver du bedt om at gå på toilettet og tømme blæren. Du ligger ned, og vi giver dig sporstof i en blodåre i armen, inden vi skanner dig. På skanningsbillederne kan vi se sporstoffets vej gennem nyrerne til blæren. Nogle gange sprøjter vi i løbet af skanningen vanddrivende medicin ind i en blodåre. Den vanddrivende medicin øger dine nyrers produktion af urin under undersøgelsen.

Skanningen varer 20-30 minutter.

Hjemme igen

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Bivirkninger ved vanddrivende medicin

Den vanddrivende medicin giver en øget trang til at skulle på toilettet resten af dagen efter din undersøgelse.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om undersøgelse af nyrerne på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’skintigrafi af nyrerne, renografi’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Redaktør