Nyrebækkenbetændelse

Vejledning til forældre med et barn med nyrebækkenbetændelse.

Dit barn har nyrebækkenbetændelse og behandles derfor med flydende antibiotika eller piller. Det er vigtigt, at du læser denne vejledning og stiller spørgsmål, før du går hjem, så du er sikker på, hvad du skal gøre derhjemme. Kontakt Børne- og Ungeafdelingen, hvis du bliver bekymret for dit barn.

Under behandlingen skal du to gange dagligt måle barnets temperatur og notere den i observationsskemaet i denne pjece. Plan for dit barns behandling Dag 1: Vi tager urinprøver, blodprøver, måler blodtryk og starter på behandling med antibiotika. Dag 2-3: I er formentligt kommet hjem og vil blive ringet op af en sygeplejerske, som vil spørge til dit barns tilstand. Dag 3-4: Afhængigt af, hvordan dit barn har det, foregår kontrollen per telefon eller ved undersøgelse på Børne- og Ungeafdelingen. Dit barn skal måske have taget en ny blodprøve.

I løbet af de første 3-5 uger efter behandlingen er slut, får dit barn lavet en ultralydsskanning af nyrerne og urinvejene. I får svar på undersøgelserne og en plan for eventuelt videre forløb, når alle undersøgelser er lavet.

Ordineret antibiotika morgen, eftermiddag og aften:

_______________________________________________________________________________

Medicinen skal gerne gives umiddelbart inden et måltid.

Du kan give paracetamol, pinex eller pamol som er febernedsættende og smertestillende:

Dosis: _____________ mg svarende til _____________ ml mikstur eller stikpiller á _____________ mg.

Dosis må højst gives 4 gange dagligt.

Barnets urinprøve bliver undersøgt for bakterier. Hvis det viser sig, at medicinen ikke virker på bakterierne, kontakter vi dig, så dit barn kan få anden medicin. Hvis der ikke er bakterier i urinen, kontakter vi dig for at stoppe behandlingen.

Ring til Børneafdelingen

Ring til Børne- og Ungeafdelingen, hvis du oplever følgende:

Almentilstand

Hvis dit barn bliver sløvt og slapt, forvirret eller konfust, eller hvis det får det alment dårligere, skal du straks kontakte Børne- og Ungeafdelingen.

Feber

Det er vigtigt, at I måler barnets temperatur to gange dagligt og gerne flere gange. For eksempel hvis barnet føles varmt, eller før barnet får febernedsættende medicin Panodil®/Pinex®. Mål helst temperaturen i endetarmen og noter den i observationsskemaet på næste side. Det er normalt at have høj feber ved nyrebækkenbetændelse.
Langt de fleste har ikke feber efter 48 timer i antibiotikabehandling. Ved en temperatur over 38,5 i mere end to dage, skal Børne- og Ungeafdelingen kontaktes.

Kulderystelser

Kulderystelser kommer, når temperaturen stiger hurtigt. Hvis dit barn får kulderystelser, skal du måle temperaturen og kontakte Børne- og Ungeafdelingen straks.

Opkastninger

Opkastninger er almindelige ved nyrebækkenbetændelse. Hvis dit barn kaster op og ikke kan holde medicinen i sig, skal du kontakte Børne- og Ungeafdelingen, så barnet kan blive indlagt og få sin medicin.

Mavesmerter og flankesmerter

Mave- og flankesmerter er almindelige ved nyrebækkenbetændelse. Du kan give smertestillende medicin f.eks. Panodil®/Pinex® (piller/mikstur/ stikpiller). Har barnet ondt trods smertestillende medicin, skal du kontakte Børne- og Ungeafdelingen.

Dårlig appetit/tørst

Det er almindeligt, at et febersygt barn ikke spiser. Det gør ikke noget, men det er vigtigt, at barnet får rigeligt at drikke. Det hjælper også på eventuel svie og smerte ved vandladning.

Hvis du er bekymret

Du skal altid kontakte Børne- og Ungeafdelingen, hvis du er bekymret over barnets almene tilstand.

Du kan kontakte en sygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen på telefon:
3862 3178 (gruppe 8) eller
3862 3177 (gruppe 7).

Observationsskema

Fortæl sygeplejersken, der ringer til dig på 2.-3. dag, hvad du har noteret i observationsskemaet.

Barnets navn:

 

Barnets CPR-nr.:

 

Noter:

 

 

* Barnets tilstand vurderet ved Smiley-skala.

Smiley-skala: 1 er en rigtig dårlig dag for barnet. 4 hvis det går bedre, men barnet fortsat er sygt. 7 bruges når barnet er helt rask igen.
1 er en rigtig dårlig dag for barnet. 4 hvis det går bedre, men barnet fortsat er sygt. 7 bruges når barnet er helt rask igen.
Redaktør