Nervekateter til børn

Ved anlæggelse af nervekateter kan vi sikre en stabil lokalbedøvelse til lindring af smerter.

Nervekateter og pumpe

Du har fået anlagt et nervekateter (en tynd plastikslange).

Nervekateteret er sat fast på huden med ”lim” og plaster. Nervekateteret er tilsluttet en pumpe, hvorfra du får en konstant mængde lokalbedøvelse, som er med til at lindre dine smerter.

Vi har valgt en hastighed på pumpen, der er tilpasset specielt til dig. Undervejs vil vi måske justere på pumpen, så du får den mængde lokalbedøvelse, der passer nøjagtigt til dig, så du kan træne.

Da vi lagde nervekateteret, gav vi dig noget ekstra lokalbedøvelse, som betyder, at din fod eller arm kan være svag og følelsesløs, og du vil have en ”sovende” fornemmelse i foden eller armen. Denne virkning kan vare fra 10-24 timer.

Indstiksted og plaster

Du kan være lidt øm, der hvor kateteret er sat ind i låret. Det forsvinder som regel, når der er gået ca. 1 døgn.

Sygeplejersken i Dagkirurgisk Afdeling tilser dagligt det sted, hvor kateteret er sat ind i benet eller armen. Hun holder øje med, om der er tegn på infektion i form af rødme, smerte og hævelse. Hvis du eller dine forældre ser nogen af disse tegn, skal I sige det til sygeplejersken.

Hvis plasteret bliver vådt, kan det være tegn på en lille utæthed omkring kateteret. Det er ikke farligt. Kateteret ligger meget dybt, så du vil stadig få lokalbedøvelse til nerven. Sygeplejersken i Dagkirurgisk Afdeling vil skifte plasteret og se, om kateteret stadig ligger rigtigt.

Bad

Plasteret ved kateteret må ikke blive vådt. Du må derfor ikke gå rigtig i bad, så længe du har kateteret siddende. Du kan vaske dit hår over en håndvask, eller du kan benytte hospitalets frisør i Vandrehallen mod betaling.

Kontrol af pumpen

Hvis pumpen alarmerer, kan det have flere årsager. I kan kontrollere følgende ting:

  • Tjek, om der er et knæk på slangen.
  • Læs, hvad der står i displayet på pumpen. Hvis der står, at batteriet skal skiftes, se vejledningen på tasken til pumpen, hvordan dette gøres.

Hvis det ikke skyldes ovenstående ting, så sluk for pumpen og ring til Dagkirurgisk Afdeling.

Der sidder en vejledning på tasken til pumpen, der beskriver, hvordan pumpen slukkes.

Skift af pose med lokalbedøvelse

I weekenden skal I selv skifte posen med lokalbedøvelse - både lørdag og søndag. Vi vil lære dine forældre, hvordan man gør, inden weekenden. Dine forældre kommer til at gøre det selv, mens vi ser på, inden I skal gøre det selv derhjemme.

Sprit altid hænderne af, inden du går i gang.

Sådan skiftes posen

  1. Luften trækkes ud af posen ved hjælp af en kanyle, som stikkes ind i den hvide indgangsport i medicinposen. I får kanyler med, når i tager hjem på weekend (se billede).
  2. Slangen, der er sat ind i den pose, der allerede sidder på pumpen tages ud og sættes i den røde indgangsport i den nye pose (se billede).
  3. Pumpen skal indstilles efter skift af pose (se vejledningen på tasken til pumpen).
Billedet viser en vejledning for skift af medicinpose: 1. Det flade stykke (hvid) med pilen knækkes af. 2. Nålen stikkes ind i den hvide indgang, luften presses ud og nålen tages ud igen. 3. Det flade stykke (rød) med pilen knækkes af. 4. Spidsen for enden af slangen tages ud af "den gamle" medicinpose og sættes ind i den røde indgang.
Vejledning til skift af medicinpose.
Foto: Dagkirurgisk Afdeling.
Redaktør