Mundtørhed ved blæreafslappende medicin

Information om mundtørhed ved blæreafslappende medicin.

Hvis du er i behandling med blæreafslappende medicin, oplever du muligvis generende mundtørhed som bivirkning. Du kan her finde gode råd ved mundtørhed.

Billedet viser et glas vand.

Hvorfor bør mundtørhed afhjælpes?

Mange patienter, som er i behandling med blæreafslappende medicin, vælger at acceptere mundtørheden, fordi de har god effekt af medicinen.

Oplever du mundtørhed, bør du afhjælpe det, så godt som muligt, idet mundtørhed øger risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og svamp i munden.

Gode råd ved mundtørhed

  • Tyg sukkerfrit tyggegummi, sut på et sukkerfrit bolche eller lad en isterning smelte i munden med jævne mellemrum.
  • Skyl munden i en lille smule danskvand ca. én gang i timen. Du må gerne synke det, men pas på ikke at drikke meget danskvand, da et væskeindtag over 2 liter om dagen kan forværre evt. vandladningsproblemer.
  • Du kan selv lave kunstigt spyt ved at blande vand og glycerin i forholdet 1:1. Glycerin fås i håndkøb på apoteket. Det kan være en god idé at tilsætte et par dråber citronsaft for at få en bedre smag. Blandingen gurgles i munden i ca. 30 sekunder og spyttes derefter ud.
  • Benyt kunstige spytmidler som fx Saliva (Zendium) eller Xerodent. Kunstige spytmidler fås i håndkøb på apoteket. Nogle midler findes som gel eller spray, andre findes i tabletform. Midlerne kan fugte din mund i flere timer.
  • Børst tænder med fluor tandpasta 2 gange om dagen.
  • Gå til regelmæssige tandeftersyn.
Redaktør