Læs om, hvad du som forælder skal være opmærksom på, når dit barn har fået gipsen af hånden. Du får råd og vejledning om, hvad dit barn må og ikke må, og instruktion i øvelser, der kan hjælpe dit barn i gang med at bruge hånden igen.
Hvad skal der ske, når gipsen er taget af?
Når gipsen bliver taget af, vurderer lægen, om dit barn skal gå til genoptræning. De fleste børn klarer selv at komme i gang med at bruge hånden og har ikke behov for genoptræning. Har dit barn behov, vil lægen sørge for henvisning og at der bliver udarbejdet en genoptræningsplan.
Lige efter gipsen er taget af, vil muskler og led føles stive, og det vil tage nogle uger, før dit barn kan bevæge hånden som før.
Må mit barn bruge hånden?
Dit barn må gerne bruge hånden. I starten kan det være nødvendigt, at du husker dit barn på at bruge hånden så meget og så naturligt som muligt.
Dit barn skal lige vænne sig til at bruge sin hånd igen. I begyndelsen vil det tit være vanskeligt at håndtere fx legetøj eller spiseredskaber, og dit barn vil ofte benytte bevægelser, som han eller hun har tillært sig, mens gipsen var på.
Er der noget, mit barn ikke må?
De første 1-2 måneder efter, at gipsen er taget af, skal dit barn undgå:
- At deltage i gymnastik i skolen.
- Sport og ridning.
- Vilde lege, hvor der er risiko for at falde.
- At bære og/eller trække tunge ting.
- At hænge i armen.
Hvordan hjælper jeg mit barn i gang?
Du hjælper dit barn ved at bruge øvelserne sidst i denne patientinformation og ved at opfordre ham/hende til at bruge begge hænder i lette lege, ved spisning, påklædning, computerspil, lektier osv.
Nogle børn er meget nervøse for at bruge hånden. Det er vigtigt at støtte disse børn i at komme i gang med at bruge hånden fx til at håndtere lette ting. Andre børn er mere modige og går hurtigt og spontant i gang med at bruge hånden.
Nogle få børn har svært ved at kende deres egen formåen og skal derfor have sat grænser for deres udfoldelse. Det er vigtigt at tale med dem om at vente med de mere vilde lege i den første måned. Det gælder særligt lege, hvor der er risiko for at falde.
Undgå vilde lege Smerter, hævelse og ømhed
Fingrene og håndleddet kan i starten blive let hævede og ømme, når dit barn begynder at bruge hånden. Det er normalt og skyldes, at bruddet er i gang med at hele.
Hvis du kan se, dit barn har smerter, eller dit barn selv siger, at det gør ondt, skal du få ham/hende til at holde en pause, så hånden får den hvile, den har brug for. Hånden kan hvile på en pude i ½ eller 1 hel time, mens dit barn ligger på sofaen eller sidder ved et bord.
Når der igen er ro i hånden, kan aktiviteten forsigtigt genoptages, men dit barn skal stoppe, hvis smerten vender tilbage. Da børn ikke altid er i stand til at respektere træthed og ømhed omkring bruddet, er det vigtigt, at du holder øje med dit barn. Hvis hånden og fingrene er hævede, skal dit barn lave pumpeøvelser. Husk, at hånden skal være placeret højere end hjertet, ellers virker øvelserne ikke.
Kontakt hospitalet, akuttelefonen 1813 eller egen læge, hvis:
- Fingre eller håndled hæver, og det ikke er muligt at få hævelsen ned, selvom barnet ligger med hånden oppe og laver pumpeøvelser.
- Det snurrer konstant i fingrene.
- Dit barn har smerter, og det ikke kun er ømhed.
- Dit barn ikke bruger hånden eller beskytter den unaturligt meget.
Øvelser
Den første måned er det er en god idé at bruge disse øvelser til at hjælpe dit barn i gang med at bruge hånden igen. Øvelserne giver dit barn en fornemmelse af, hvor meget han eller hun kan bruge hånden.
Det er vigtigt at huske, at dit barn ikke vil være i stand til at lave øvelserne fejlfrit, specielt ikke i starten.
Øvelserne skal udføres med rolige bevægelser 1-2 gange dagligt.
1. Løft en flaske
Sid ved et bord, lad armen hvile på bordet, så hånden hænger ud over bordkanten.
Tag en tom ½ liters plastikflaske i hånden.
Løft hånden opad, så langt du kan, mens armen bliver på bordet.
Før hånden nedad, så langt du kan, mens du holder på flasken.
Gentag 5-10 gange
2. Tag imod penge
Sid ved et bord med underarmene hvilende på bordet. Det er kun hånd/underarm, der
skal dreje. Overarme og krop skal holdes i ro.
Drej hånden så håndfladen vender opad og tæl til 5.
Drej hånden så håndryggen vender opad og tæl til 5.
Gentag 5-10 gange.
3. Fang en prik
Tegn en prik med en tusch lige under lillefingeren inde i håndfladen.
Fang prikken med tommelfingeren, og tæl til 5.
Tag tommelfingeren tilbage og slap af.
Gentag øvelsen 5 gange.
4. Lav cirkler med fingrene
Stræk alle fingrene.
Før tommelfingeren og pegefingeren
sammen, så de danner en cirkel.
Stræk alle fingrene.
Før nu tommel og langemand sammen.
Stræk alle fingrene.
Forsæt med ringfingeren og lillefingeren.
Gentag 5 gange - hold pause i 1 minut.
Gentag 5 gange.
Hvis det er for let, så gå op til 10 gentagelser. Stop med øvelsen, når dit barn kan klare 30 gentagelser med pause imellem uden problemer.