Mit barn har fået bandagen af fingrene

Information om tiden efter bandagen er taget af fingrene.

Når dit barn har haft brud på fingrene, skal du være opmærksom på en række ting. Her får du råd og vejledning i, hvordan du hjælper dit barn i gang med at bruge fingrene igen, når bandagen er taget af.

Billedet viser et barn smøre glasur på kager, spille på tablet, male på en væg og en kasse, samt lege i sand.

Hvordan hjælper jeg mit barn i gang?

Du hjælper dit barn i gang ved at opfordre ham eller hende til at bruge begge hænder i både leg og hverdagsaktiviteter. Brætspil, spisning, påklædning, tegning, Lego, maling, påklædning af dukker og computerspil er eksempler på gode aktiviteter til at genoptræne fingrene.

Dit barn skal lige vænne sig til at bruge sine fingre igen. I begyndelsen vil det være vanskeligt at håndtere fx bestik eller legetøj og barnet vil ofte benytte kejtede bevægelser, som han eller hun lærte sig, mens bandagen var på.

Nogle skal puffes, andre skal bremses

Nogle børn er meget nervøse for at bruge fingrene igen. Det er vigtigt at støtte disse børn i at komme i gang med at bruge fingrene så meget og så naturligt som muligt. Andre børn er mere modige og går hurtigt og spontant i gang med at bruge fingrene igen.

Nogle få børn har svært ved at kende deres egen formåen og skal derfor have hjælp til at sætte grænser for deres udfoldelse. Det er vigtigt at tale med dem om at vente med de mere vilde lege i den første måned. Det gælder særligt lege, hvor der er risiko for at falde.

Hvor lang tid tager genoptræningen?

Dit barn vil langsomt generhverve sine evner og færdigheder til at bruge fingrene i hverdagens aktiviteter og lege. Det første, der genoptrænes, er leddenes bevægelighed, og siden følger udholdenhed og styrke. Det vil typisk tage et halvt år, før fingrene er helt genoptrænede.

Hvad gør jeg, hvis mit barn får smerter?

Hvis dit barn har smerter, skal du få ham eller hende til at holde en pause, så fingrene kan få den hvile, de har brug for. Når smerterne er aftaget, kan aktiviteten forsigtigt genoptages, men dit barn skal stoppe, hvis smerterne vender tilbage. Smerten kan dæmpes ved at lægge en ispose i et håndklæde på det sted, hvor det gør ondt.

Hævelse og ømhed

Fingrene kan godt hæve og blive ømme i de første 2-4 uger. Det er normalt og skyldes, at bruddet er i gang med at hele. Hvis fingrene eller hånden hæver, skal dit barn lave pumpeøvelser:

Billede af pumpeøvelser
  • Skiftevis knytte hånden og strække fingrene helt ud i 2-3 minutter.

Øvelserne skal udføres hver halve time. Husk, at armen skal være placeret højere end hjertet, ellers virker øvelserne ikke. Hvis man sidder på en stol, kan man fx støtte albuen på ryglænet.

Behandling med ispose

  • Læg posen på, tæl langsomt til fem.
  • Fjern posen, tæl langsomt til fem.
  • Læg posen på igen, tæl langsomt til fem.
  • Fortsæt på denne måde, indtil området er så afkølet, at smerten er dæmpet.

Hold øje med træthed og smerter

Da børn ikke altid er i stand til at respektere træthed og ømhed omkring bruddet, er det vigtigt, at du holder øje med dit barn. Hvis dit barn har hævelse i fingrene/hånden, eller har smerter gennem længere tid eller hvis smerten bliver værre, skal du henvende dig til dit barns ergoterapeut.

Er der noget, mit barn ikke må?

De 3 første måneder efter skaden er sket, skal dit barn undgå:

  • At deltage i gymnastikaktiviteter, der involverer kraftig fysisk kontakt: fodbold, håndbold, parkour, brydekampe osv.
  • Vilde lege, hvor der er risiko for at falde.
  • At bære, trække og løfte tunge ting.
  • At hænge i armene, fx i et klatrestativ.
  • At cykle på en cykel med håndbremse.
  • At cykle på ujævnt underlag.
  • At gribe en bold, stå på hænder, lege med modellervoks, ælte bolledej, tromme m.m.
Billedet viser et barn på en ethjulet cykel med kryds over

Øvelser

Den allervigtigste øvelse er at få dit barn til at bruge fingrene igen i leg og almindelige aktiviteter i hverdagen. Den første måned er det dog en god ide at bruge nogle specifikke øvelser til at hjælpe dit barn i gang. Øvelserne giver dit barn en fornemmelse af, hvor meget han eller hun kan bruge fingrene.

Dit barn vil afprøve relevante øvelser sammen med jeres ergoterapeut, og du vil få udleveret øvelsesmateriale, så I kan træne videre derhjemme. Det er vigtigt at huske, at dit barn ikke vil være i stand til at lave øvelserne fejlfrit, særligt ikke i starten.

Har du spørgsmål?

De første tre måneder efter at dit barn er afsluttet i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, kan du henvende dig til ambulatoriet med spørgsmål. Derefter skal I henvises igen via egen praktiserende læge

Redaktør