Mad ved jordnøddeallergi (peanuts)

Vejledning om mad ved jordnøddeallergi (peanuts).

En jordnød er en bælgfrugt og egentlig ikke en nød. Et barn med jordnøddeallergi, kan godt have nøddeallergi også, men ikke nødvendigvis.

Nogle mennesker med jordnøddeallergi får også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, soja, bønner og linser. Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion.
Hvis ikke der opleves en reaktion, er der ikke grund til at undgå disse fødevarer i kosten.
Allergi overfor jordnødder er oftest en blivende allergi.

Pollenallergi

Har du allergi overfor birkepollen eller græspollen, kan du opleve krydsreaktioner med jordnødder.

Allergisk reaktion

Ved jordnøddeallergi kan man få voldsomme symptomer, fx svære astmaanfald og allergisk chok. Derfor er det vigtigt at få at vide af lægen, hvad man selv, familien, skolen eller institutionen skal gøre, hvis man alligevel kommer til at spise jordnødder. Det kan være nødvendigt at have akutvirkende medicin på sig, fx en EpiPen®. Det er en lille sprøjte, som man selv kan bruge.

Det er muligt at få lavet en blodprøve, der kortlægger, om barnet er i risiko for at udvikle anafylaktisk chok. Spørg lægen herom.

Mad ved jordnøddeallergi

Det er vigtigt altid at læse varedeklarationen på fødevaren. Producenten må ændre ingredienser i varen så ofte som de vil, hvis blot de deklarerer det på varen.

Madvarer som pakkes ind i forretningen, fx slagter, bagervarer og slik i løsvægt skal ikke deklareres og her må man spørge personalet om evt. jordnøddeindhold eller undgå at købe sådanne madvarer.

Kager, desserter, slik, chokolade, snacks og is

Jordnødder kan findes i chokolade, konfekt, kager og slik. Saltede jordnødder serveres ofte på caféer. Også chips og andre snacks kan indeholde jordnødder.
Nødder som pynt på kager, wienerbrød og slik er ofte jordnødder, selvom de ligner fx hasselnødder.

I nogle fødevarer kan der være små mængder af jordnødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med jordnødder under fremstillingsprocessen. Ofte er dette mærket med ”Kan indeholde spor af.....”.

Undgå at købe slik i løsvægt, da der er stor risiko for, at der kan være spor af jordnødder i disse produkter.

Olie

Du skal være opmærksom på, at ”vegetabilsk olie” kan være baseret på jordnødder, ligesom ”jordnøddeolie” og ”peanutolie” er det. Hvis produktet er raffineret, vil der normalt ikke være proteiner tilbage, og olien er da ikke et problem for mennesker med jordnøddeallergi. Koldpressede olier kan derimod indeholde proteinrester.

Samlebetegnelsen ”grøntsager”

På varedeklarationen kan ordet ”grøntsager” bruges som en samlebetegnelse for alle grøntsagsblandinger, der ikke overstiger 10 procent af fødevarens vægt. Jordnødder kan indgå i sådan en grøntsagsblanding.

Kan indeholde spor af...

I nogle fødevarer kan der være små mængder af jordnødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med jordnødder, da den blev fremstillet. Undertiden skriver producenten da ”Kan indeholde spor af.....” på varen.

Jordnød kan også hedde:

  • Grøntsager.
  • Jordnøddeolie*, jordnøddesmør.
  • Peanut, peanutbutter, peanutolie*.
  • Vegetabilsk olie*, vegetabilsk protein.

* Kan indeholde små mængder protein. Husk at det skal det være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Fx skal der stå ”Grøntsager (jordnødder)” eller ”Vegetabilsk protein (jordnød)”.

Rejs med fødevareallergi

Har du overfølsomhed overfor fødevarer og skal på rejse til udlandet, har vi her samlet information du kan få gavn af.

Astma-Allergi Danmark har fx udarbejdet en oversigt over, hvad forskellige fødevarer hedder på forskellige sprog. Så skal du til Italien, Frankrig eller andre steder, kan du finde oversættelserne på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside: https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/rejs-med-fodevareallergi/#.

Fødevarer som kan indeholde peanuts/ jordnød:

  • Müslibarer og Proteinbarer (Nutramino XL – evt. andre).
  • Twist chokolader, M&M’s med peanuts, Snickers bar, -chokolade og –is, Charletti P-tærter.
  • Cookies, kage, wienerbrød, brød og kiks (fx Bisca caramelbar).
  • Mandaletter (peanuts der bruges på fx wienerbrød og kager som ligner mandler).
  • Pebernødder og brunkager.
  • Desserter.
  • Arachi olie (koldpresset jordnøddeolie).
  • Peanutbutter/jordnøddesmør.
  • Madsminke (peanuts kan være farvede grønne så de ligner pistachenødder).
  • Is og isvafler.
  • Chilinødder.
  • Kims peanutskugler – evt. spor af peanuts i andre chips.
  • Sataysauce/jordnøddesovs.
  • Cornflakes og morgenmadsprodukter.
  • Müsli (obs. havregryn og lignende hvis samme produktionssted).
  • Figenpålæg (castus).
  • Studentermix.
  • Vej selv slik.
  • Asiatisk mad. Vær opmærksom på, at afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder jordnødder.
  • Jordnødder bruges nogle gange som drys på salater.
  • Sovs og dressing kan indeholde jordnøddesmør.

Det skal fremgå af varedeklarationen, hvis varen indeholder peanuts/jordnød.

Peanuts/jordnød kan krydsreagere med soja, grønne ærter, bønner, linser, spirer heraf, græspollen, lupin og bukkehornsfrø (findes i karry).

Det er kun nødvendigt at undgå fødevaren, hvis der reageres på den.

Kilde: Astma-Allergi Forbundet

Redaktør