Mad ved cøliaki

Vejledning til mad ved cøliaki.

Denne pjece skal ses som en guide til, hvad du skal undgå på en glutenfri diæt, og den indeholder et udpluk af glutenfrie indkøbsmuligheder og andre gode tips. Pjecen er et supplement til pjecen ”Cøliaki og mad uden gluten” fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Glutenfri diæt

Mærkningsregler

”Glutenfri” er produkter som maksimalt må indeholde 20 mg gluten pr. kg. De bør ikke indeholde spor af gluten.

Gluten og produkter indeholdende gluten, fx hvedemel, skal deklareres, så det tydeligt fremgår af varen, fx med fed skrift eller kursiv.

”Meget lavt indhold af gluten” er produkter som maksimalt må indeholde 100 mg gluten pr. kg. Det kan fx være glutenfri hvedestivelse eller produkter heraf.

Indeholder ”spor af gluten” eller ”kan indeholde spor af gluten”; er for mange cøliakiere ikke et problem, og fødevaren kan som udgangspunkt spises. Sætningen dækker over, at produktet ved en fejl kan være kontamineret med gluten.

Almindeligvis er det ikke nødvendigt at starte op på en naturlig glutenfri diæt (NGF), da denne er mere omfangsrig end en glutenfri diæt som indeholder oprenset, glutenfri hvedestivelse. Opleves det at barnets symptomer fortsætter trods glutenfri diæt, kan der overvejes om barnet i en forsøgsperiode på 2-3 mdr. skal leve naturligt glutenfrit, men dette bør aftales med læge eller klinisk diætist.

Ren havre (glutenfri)

Rene glutenfri havregryn må som udgangspunkt gerne indtages fra starten. Såfremt der opleves problemer ved indtag, er det en god idé at holde en pause på 1-2 mdr. for at se, om det giver bedring.
Der findes fx følgende rene havregryn: Urtekram, Semper, Provena, Rema 1000, Aurion. 

Hvedefibre kan være glutenfri, hvis det er udvundet fra strået.

Vitaminer og mineraler

Det er en god idé at supplere den glutenfri diæt med en multivitamin- og mineraltablet (100 % ADT) og evt. et tilskud af calcium og D-vitamin, hvis barnets mælkeindtag er under 350-500ml dagligt.
Der kan ved mistanke om mangel på vitaminer/mineraler tages en blodprøve, som belyser dette.

Dextrose/glukosesirup/maltodextrin

Dextrose/glukosesirup/maltodextrin tåles af de fleste og kan som udgangspunkt indgå i diæten.

Stivelse og modificeret stivelse

Stivelse kan fx komme fra kartoffel, ris, majs eller hvede. Det skal fremgå af ingredienslisten, hvis stivelsen stammer fra en glutenholdig kornsort.
Modificeret stivelse er glutenfrit. Modificeret hvedestivelse kan indeholde spor af gluten, men tåles af mange.

Forstoppelse

Forstoppelse er et velkendt fænomen ved cøliaki. Det skyldes ofte, at den glutenfri diæt er fiberfattig.

Er dit barn forstoppet, er det en god idé at øge indtaget af fibre i kosten. Det kan blandt andet gøres ved hjælp af specialprodukter som HUSK (loppefrøskaller), kartoffelfibre, fuldkornsprodukter, ren havre, nødder, kerner, tørret frugt og grove grøntsager og kål. Spørg diætisten efter en mere udførlig liste. Husk også at være opmærksom på at barnet indtager rigeligt med væske.

Er ovenstående ikke nok, kan der gives et afførende middel. Tag gerne diætist/læge/sygeplejerske med på råd.

Forhandlere af glutenfrie fødevarer

  • Helsambutikker og www.helsam.dk

Eksempler på kogebøger

  • ”Lækker glutenfri mad”, Michael Cox.
  •  ”Glutenfri mad”, Elisabeth Ektrand Hemmingsson.
  •  ”Glutenfri - året rundt, - for børn og unge”, Lone Rysgaars og Lene. Ommel. Forlag: Clemenstrykkeriet i Århus.
  • ”Den glutenfri kogebog”, Anette Harbech Olesen og Lone Bang.
  •  ”Glutenfri”, Helle Kofoed.
  • ”Kedelige kager – nej tak!”, Anne Marie Illum Thougaard.
  • ”Grænseløs Glutenfri Jul”, Doris Krogh og Anja Thorsager Petersen.
  • "Meyers Glutenfri Bageskole", Meyers madhus.

Facebook

Der findes forskellige ”grupper” på Facebook, hvor der udveksles erfaringer, indkøbsmuligheder, opskrifter mv. Eksempler er:

  • Cøliaki i Danmark.
  • Cøliaki i Danmark - opskrifter.
  • Norsk Cøliakiforening.
  • Cøliaki for børn og deres forældre.

Søgefunktionen i Facebook kan anvendes til at finde grupperne.

Internet

Der findes mange hjemmesider omhandlende glutenfri diæt og opskrifter, fx:

Patientforening

Cøliakiforeningen er en patientforening i Danmark. De har en hjemmeside med diverse informationer (www.coeliaki.dk). Desuden er der telefontid, hvor der kan stilles spørgsmål. 

Patientforeningen arrangerer bagekurser, weekendkurser, Nybegynder-møder og der findes diverse aktivgrupper rundt omkring i Danmark, som er tilknyttet foreningen.

Patientforeningen har også udarbejdet regnestykke over merudgifter i forbindelse med glutenfri diæt. Det er disse beregninger kommunerne bør ligge tilgrund for ansøgning om merudgift. 

Hvis du har nogen spørgsmål, er du velkommen til at kontakte de kliniske diætister på telefon 3862 2858 mandag til fredag mellem kl. 08.45- 09.15

Netadresser til forhandlere

Der forhandles mange glutenfrie varer på nettet og udvalget er stort. Her er eksempler på hjemmesider:

Netadresser til information om cøliaki

Redaktør