Mad ved æggeallergi

Fakta og gode råd om mad ved æggeallergi.

Æggeallergi er en af de hyppigste former for fødevareallergi hos børn. Denne pjece er til dig, som har et barn med allergi over for æg. Her kan du finde fakta og gode råd, som kan hjælpe jer i hverdagen.

Illustrationen viser en tegning af en figur med mad og drikke i hænderne.

Allergi over for æg

Æggeallergi er en reaktion, der viser sig, hvis man ikke kan tåle æg. Symptomerne kan bl.a. være udslæt, tynd mave, astmasymptomer eller generel utilpashed.

Der findes forskellige proteiner i æg, som man kan være allergisk overfor. Nogle af proteinerne findes i blommen, andre i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor. Men da det ikke er muligt at sikre, at f.eks. et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme, er man nødt til at undgå æg i det hele taget.

Billedet viser fire æg.
Hvis jeres barn er allergisk over for hønseæg, reagerer barnet ofte også på æg fra andre fugle.

Hvilke fødevarer skal jeg passe på med at give mit barn?

Hvis dit barn ikke kan tåle æg, er det vigtigt, at du læser varedeklarationen på fødevaren hver gang. Æg kan være angivet under forskellige navne på varedeklarationen:

På varedeklarationen kan æg også hedde:

  • Tøræg.
  • Æggeblomme.
  • Æggehvide.
  • Æggeprotein.
  • Lecithin (E322)*.
  • Lysozym (E1105) *.

Lecithin (E322) er et tilsætningsstof. Det kan være lavet af æg eller soja. Lecithin indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos meget følsomme. Forhandlere skal på forespørgsel kunne oplyse om allergener i fødevarer skriftligt eller mundtligt.

Fjerkræ

I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra kylling, kalkun, høne osv. Vær derfor opmærksom på dit barns reaktion over for fjerkræ.

Varmebehandlede æg

Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får dit barn symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.

Økologiske æg

Økologiske æg udløser samme allergiske reaktioner hos dit barn som almindelige æg.

Madlavning uden æg

Æg kan nemt erstattes i madlavningen. Du kan herunder læse om forskellige alternativer til æg.

Pulvererstatning

Der findes forskellige typer af æggeerstatningspulver, som kan købes i specialbutikker eller via internettet, f.eks. på www.allergikost.dk.
Pulvererstatningen består af et pulver, der piskes op med vand, så det svarer til et æg. Doseringen er forskellig fra produkt til produkt. Med pulvererstatning kan du nemt og hurtigt erstatte æg i de fleste retter.

Hjemmelavede erstatninger

Du kan også lave erstatninger selv. Når der bages uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan modvirkes ved at bruge moset frugt, mere fedtstof eller en hørfrø- eller rismasse. Se www.astmaogallergi.dk for flere forslag.

Hørfrømasse:

Kog 50 g hørfrø og 6 dl vand i 5-10 min. Pres den varme masse igennem en si, og afkøl den. 3-4 spsk. hørfrømasse svarer til 1 æg. Massen kan anvendes til fars, kager og panering, og den kan fryses i f.eks. isterningbakke/pose, som kan tages ud ved behov. Hørfrømasse kan holde sig ca. 1 uge i køleskab.

Rismasse:

2 strøgne spsk. grødris og ½ liter vand koges i 1 time. Derefter presses massen gennem en sigte eller blendes. Massen kan anvendes i fars og kager. Den kan fryses i f.eks. isterningbakke/pose.

Opskrifter - uden æg

Frikadeller – uden æg og mælk

500 g hakket kalkun- eller kyllingekød

  • 1 fintrevet løg.
  • 3 fintrevne gulerødder.
  • 1 tsk. salt.
  • 2 tsk. oregano.
  • 1 spsk. tomatketchup.

Ingredienserne røres godt sammen og stilles koldt ca. ½ time. Herefter formes frikadellerne og steges i olivenolie.

Chokoladekage – uden æg

  • 25 g margarine.
  • 75 g sukker.
  • 110 g hvedemel.
  • 1,5 spsk. kakao.
  • 1 tsk. natron.
  • 1 tsk. vaniljesukker.
  • 0,5 knsp. salt.
  • 1 dl sødmælk.

Du kan med fordel bruge en foodprocessor eller håndmikser. Rør margarinen med sukkeret. Rør de tørre ingredienser i. Til sidst hældes mælken langsomt i under omrøring. Bages i en smurt springform, ca. 23 cm. i diameter, i 45 min. ved 180 grader midt i ovnen. Overtræk kagen med kakaoglasur eller smeltet chokolade, når den er kølet af, men stadig er lidt lun.

www.astma-allergi.dk kan du finde flere opskrifter uden æg.

Produkter med æg

Brød

Færdigbagt brød kan indeholde æg, men der findes flest produkter uden.

Pålæg

Bagere og slagtere forhandler varer med og uden æg. Også i supermarkedet kan I finde pålægsvarer, f.eks. leverpostej, med/uden æg. Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater indeholder æg.

Middagsretter

Færdige middagsretter, f.eks. lasagne, kan indeholde æg. Paneret mad indeholder ofte æg. Supper kan indeholde æg. Fiskefars og anden fars - og retter heraf, kan også indeholde æg.

Pasta

Frisk pasta indeholder næsten altid æg, men der findes mange varianter af tørret pasta uden æg.

Sovs og dressing

Færdige sovse og dressinger kan indeholde æg, f.eks. bearnaise og hollandaise.

Kager, desserter og slik

Mange kager, desserter og cremer indeholder æg. Slik kan indeholde lecithin.

Bouillon

Bouillonterninger kan indeholde æg.

Billedet viser en æggeblomme blive delt fra æggehviden.
Pas på – mange færdiglavede produkter kan indeholde æg.

Økonomisk hjælp ved allergi?

Det er først og fremmest ”Lov om Social Service” §41, som giver mulighed for økonomisk hjælp til at dække de merudgifter, I måtte have i forbindelse med fødevareallergi. Hvis I vil søge hjælp, kan I kontakte Borgerservice. Kommunen vurderer hver enkelt sag individuelt.

Astma-Allergi Forbundet kan oplyse om merudgiften ved en kost uden mælk, æg eller de enkelte kornsorter.
Se også www.astma-allergi.dk.

Facebook

Der findes forskellige grupper på Facebook, som deler erfaringer, opskrifter m.m.

Redaktør