Mad ved D-vitaminmangel

Vejledning til mad ved D-vitaminmangel.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som optages gennem tarmen fra den mad, dit barn spiser. D-vitamin fremmer optagelsen af calcium, som er vigtig for knogler og tænder samt en normal muskelfunktion

Udover at D-vitamin findes i kosten, dannes det i huden ved udsættelse for sollys fra april til september måned. Om sommeren, når dit barn er meget i solen, danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at dit barn selv kan danne tilstrækkelige mængder. D-vitamin er vigtig for kroppens opbygning og vedligeholdelse, og er dermed vigtig for at dit barns vækst og trivsel.

D-vitaminbehov

Raske børn har et dagligt behov på 10 mikrogram D-vitamin per dag.
D-vitamin er fedtopløseligt, hvilket vil sige at det ikke kan opløses i vand og ikke udskilles med urinen. Det frarådes at give for store doser D-vitamin, fordi det så ophobes i kroppen og kan give skadevirkninger.

Symptomer på D-vitaminmangel

Her kan du se symptomer på D-vitaminmangel.

De mest almindelige:

  • Træthed.
  • Nedsat muskelkraft, specielt ved trappegang.
  •  Smerter i kroppen.
  • Kramper i musklerne.
  • Prikken og snurren i hænder, arme, fødder og ben.
  • Ukarakteristiske muskel-, knogle- og ledgener.

D-vitamin niveauet kan fastlægges ved en blodprøve.

D-vitaminholdige madvarer

D-vitamin findes i fisk, kød, æg, mælk, ost og fedtstoffer f.eks. margarine, smør og olier. Især de fede fiske, fx sardiner, makrel, sild og laks. D-vitaminindholdet er lavt i de fedtfattige mælkeprodukter, fx skummetmælk.

D-vitamin er fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt, for at kunne blive optaget i kroppen.

Kosten i Danmark tilfører ca. 1½-4 mikrogram D-vitamin per dag. D-vitamin nedbrydes ikke, som så mange andre vitaminer, af kogning og stegning. D-vitamin nedbrydes tværtimod ved udsættelse for lys.

Her kan du se en oversigt over D-vitamin i madvarer per 100 gram:

Avokado

1,20 mikrogram.

Blodpølse

1,00 mikrogram.

Fløde 38%

0,38 mikrogram.

Havkat

1,30 mikrogram.

Hellefisk, rå

15,00 mikrogram.

Hellefisk, røget

5,00 mikrogram.

Helleflynder, rå

9,00 mikrogram.

Hjerte, kalv

1,00 mikrogram.

Hjerte, svin

0,70 mikrogram.

Hornfisk, rå

3,00 mikrogram.

Ising, rå

1,50 mikrogram.

Kalvekød

0,20 mikrogram.

Kippers i olie, konserves

6,00 mikrogram.

Kærnemælk

0,08 mikrogram.

Laks, rå

30,00 mikrogram.

Laks, røget, udskåret

5,00 mikrogram.

Laks, konserves

13,00 mikrogram.

Lam

0,40 mikrogram.

Letmælk

0,08 mikrogram.

Makrel, rå

20,00 mikrogram.

Makrel i tomat, konserves

10,00 mikrogram.

Margarine

1,25 mikrogram.

Mayonnasie

1,00 mikrogram.

Minarine

1,25 mikrogram.

Nyre, kalv, rå

1,00 mikrogram.

Ost

0,20 mikrogram.

Leverpostej

0,60 mikrogram.

Spegepølse

0,75 mikrogram.

Reje

0,50 mikrogram.

Remoulade

1,02 mikrogram.

Rødspætte,rå

3,00 mikrogram.

Sardin i olie, konserves

15,00 mikrogram.

Sardin i tomat, konserves

12,00 mikrogram.

Sild, rå

12,00 mikrogram.

Sild, røgede/marinerede

5,00 mikrogram.

Smør

0,72 mikrogram.

Svinekød

0,60 mikrogram.

Torsk, filet

1,00 mikrogram.

Torskelevertran

210 mikrogram.

Torskerogn, rå

7,00 mikrogram.

Torskerogn, konserves

4,00 mikrogram.

Tun, rå

5,00 mikrogram.

Tun i olie/tomat/vand

4,50 mikrogram.

Æg, hele, rå

1,40 mikrogram.

Æg, blomme

4,00 mikrogram.

Østers, rå

1,00 mikrogram.

Ål, rå

30,00 mikrogram.

Ål, røget

5,00 mikrogram.

Dagskost med D-vitamin

Raske børn har et dagligt behov på 10 mikrogram dagligt per dag.

Her kan du se eksempel på dagskost der indeholder 4,8 mikrogram D-vitamin:

1 glas mælk

0,16 mikrogram.

20 g smør

0,14 mikrogram.

2 skiver ost

0,40 mikrogram.

1 stegt rødspættefilet med lidt remoulade

3,30 mikrogram.

Frikadeller af kalv/flæsk

0,80 mikrogram.

Eksempel på dagskost der indeholder 10,7 mikrogram D-vitamin

2 glas mælk

0,32 mikrogram.

½ avokado

0,54 mikrogram.

100 g rejer

0,50 mikrogram.

30 g mayonnaise

0,30 mikrogram.

1 helleflynder fisk

9,00 mikrogram.

Eksempel på dagskost der indeholder 30,16 mikrogram D-vitamin:

1 glas mælk

0,16 mikrogram.

1 laksefilet

30,00 mikrogram.

Calciumholdige madvarer

Calcium er vigtigt for optagelsen af D-vitamin. Hvis dit barn også mangler calcium er her en oversigt over calciumindholdet i madvarer:

Mælk (alle typer)

120 mg.

Surmælksprodukter

136 mg.

Skæreost

607 mg.

Fetaost

620 mg.

Svine-, okse-, kyllilngekød

120 mg.

Broccoli, spinat eller lign.

130 mg.

Kartofler

7 mg.

Appelsiner, citroner

40 mg.

Gulerødder, rå

25 mg

Grønne bønner

60 mg.

Rugbrød

28 mg.

Franskbrød

37 mg.

Havregryn,rå

180 mg

Pasta, ris, kogt

13 mg.

Alternativt kan anvendes tygge-, bruse- eller slugetabletter med calcium. Det kan være en god ide at vælge et calciumtilskud med D-vitamin, da kroppen har brug for dette vitamin for at kunne optage calcium.

Calciumbehov

Her kan du se, hvor meget calcium dit barn har behov for i forhold til alderen:

6-11 mdr.

540 mg

1-5 år

600 mg.

6-9 år

700 mg.

10-17 år

900 mg.

Redaktør