Mad med ekstra energi (0-1 år)

Information om mad med ekstra energi for 0- til 1-årige børn.

Til barnet som starter på overgangskost

  • Lav grød og mos på modermælkserstatning/ modermælk og tilsæt 1-2 tsk. fedtstof pr. måltid.
  • Færdigkøbt pulvergrød, mos og mad på glas beriges med 1-2 tsk. fedtstof pr. måltid.
  • Brug ikke frugtmos som et måltid alene, men som topping på grød eller andet.
  • Server modermælk/modermælkserstatning af kop til maden.

Der findes specialprodukter/modermælkserstatninger som kan gøre kosten mere energirig. Tal med sundhedsfagligt personale om dette.

Til det lidt større barn.

Giv gerne dit barn:

  • Kød, fisk og pålæg med højt indhold af fedt.
  • Smør altid brød med et tykt lag smør/margarine.
  • Brug gerne mayonnaise, remoulade, pesto, oliventappenade m.m. til eller ovenpå maden.
  • Brug smør, piskefløde, margarine og olie i den varme mad – gerne 1-2 tsk. pr. måltid.
  • Tilbyd energiholdig drikkelse frem for vand af kop – fx modermælkserstatning, juice, smoothie og saft med sukker.

Brug mindre af:

  • Frugt og grønt – da det mætter meget og indeholder meget lidt kalorier Tilbyd 6-8 måltider dagligt. Pas på med at springe et måltid over. Sker det flere gange på en uge, kan det føre til at dit barn ikke tager på.

Mælk, yoghurt og lignende

Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af modermælk/modermælkserstatning indtil 1-års alderen. Fra 9-måneders alderen kan der indgå 100 ml yoghurt/komælk om dagen. Børn i dårlig trivsel har brug for mere protein til at vokse og derfor kan almindelige mælkeprodukter introduceres tidligere. Fx sødmælk og yoghurt.

Gode råd til morgenmaden

  • Øllebrød med piskefløde/flødeskum og 1 kop juice eller modermælkserstatning.
  • Grød med smør og modermælkserstatning. Evt. lidt frugtmos. 1 kop juice eller modermælkserstatning. Grøden koges på mælk eller tilsættes modermælkserstatningspulver.
  • Brød med smør, +60 ost eller leverpostej. 1 kop juice eller modermælkserstatning.

Gode råd til det kolde måltid

  • Tyndt skåret brød med smør og rigeligt fedtholdigt pålæg og pynt = mange kalorier.

Forslag til pålæg:

  • Kødpålæg.
  • Leverpostej.
  • Paté.
  • Mayonnaise salater.
  • Fiskepålæg.
  • Fed ost +60.
  • Figenpålæg.
  • Avokado.
  • Humus.
  • Æg.

Forslag til pynt:

  • Remoulade.
  • Mayonnaise.
  • Italiensk salat.
  • Humus.
  • Pesto.
  • Cremefraiche 38%.
  • Oliventappenade.

Hvis dit barn spiser pålægget og pynten og lader brødet ligge, kommer du bare noget mere pålæg på. Det er pålægget, der indeholder flest kalorier. Som tilbehør kan du give lidt grøntsager, fx 1 lille tomat, 1 skive agurk eller lidt kogt grønt.

Gode råd til det varme måltid

Dit barn kan spise det samme som den øvrige familie, hvis der kommer ekstra kalorier i maden. Det kan du/I gøre ved at:

  • Bruge kød der har et højt fedtindhold, fx hakket kød med 18-20% fedtindhold, medister og lignende.
  • Tilsætte piskefløde eller cremefraiche 38% til saucen, eller bruge fed sauce som fx bearnaisesauce eller hollandaisesauce.
  • Kun bruge grøntsager som pynt - da det mætter meget og indeholder meget få kalorier.
  • Tilsætte smør/fedtstof til pasta, ris m.m.

Som tilbehør til maden er det en god idé at bruge:

  • Pommes frites (friturestegte).
  • Flødekartofler.
  • Pasta og kogte kartofler, der er tilsat en god klat smør eller plantemargarine/olie.
  • Kartoffelmos med fløde og smør.
  • Stegte ris.

Gode råd til mellemmåltider

Et flydende mellemmåltid mætter ikke så meget som fast føde. Det er let at indtage og tager ikke så meget appetit fra de andre måltider. Herudover er det let at gøre mere energitæt med piskefløde, cremefraice 38% og is.

Forslag til mellemmåltider:

  • Risifrutti.
  • Danone yoghurt.
  • Smoothies.
  • Drikkeyoghurt (ikke light).
  • Fromage.
  • Flødeis.
  • Figenstang, rosiner (max 50 g/uge).
  • Tørrede abrikoser, svesker, dadler, tranebær m.v..
  • Friske dadler.
  • Avokado.
  • Frugtgrød eller frugtsalat med piskefløde.
  • Boller med fed ost +60.
  • Kiks med flødeost.
  • Koldskål med kammerjunkere.
  • Hjemmelavet eller købt energidrik.
  • Kiks/småkager.
  • Ostehaps.
  • Mælkesnitte.
  • Osterejer.
  • Æbleskiver/pandekager.
  • Frugttærte med flødeskum.
  • Græsk yoghurt med lidt frugt eller mysli.
Redaktør