MRSA

MRSA prøver tages fra næsen, svælget, skridtet og eventuelle sår.

Der er risiko for, at du kan have fået overført en speciel stafylokok kaldet MRSA. For at mindske risikoen for at disse bakterier spredes, er der indført en række forholdsregler, som du kan læse mere om her.

Hvad er MRSA?

MRSA (Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus) er en speciel stafylokok (en bakterieart), som er særlig modstandsdygtig (resistent) over for flere slags antibiotika.

Almindelige stafylokokker findes naturligt hos størstedelen af alle mennesker og giver sjældent anledning til sygdom. Hvis man derimod er syg og svækket i forvejen, kan MRSA give infektioner i sår og lignende. Derfor ønsker hospitalet at mindske risikoen for, at MRSA spredes til andre patienter.

Stafylokokker lever normalt i næsen, på huden, samt i eventuelle sår. Smitte med stafylokokker – og altså også MRSA – sker oftest via hænder, som er forurenede med bakterien.

Hvornår undersøger man for MRSA?

MRSA er ret almindelig i udlandet, derfor bliver alle patienter, der har været i kontakt med et udenlandsk hospital, undersøgt for MRSA. I andre tilfælde kan der være andre årsager til mistanke om smitte med MRSA bakterierne, som medfører undersøgelse.

Undgå spredning af MRSA:

Brug håndsprit

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med din håndhygiejne og anvender håndsprit hyppigt, især når du forlader stuen.

Enestue/isolation

Det er nødvendigt at isolere dig på enestue for at undgå eventuel spredning af bakterien. Du må kun forlade stuen efter aftale med personalet.

For at undgå, at personalet eventuelt bringer bakterien videre til andre patienter, vil de bære overtrækskittel og handsker, og evt. maske ved personlig kontakt med dig.

Du skal være på enestue, indtil det er konstateret, om du er bærer af MRSA. Hvis du ikke er bærer af bakterien er det ikke længere nødvendigt med enestue.

Hvordan finder man ud af om jeg har MRSA?

For at finde ud af, om du har MRSA, tager vi prøver fra:

  • Næsen.
  • Svælget.
  • Skridtet.
  • Eventuelle sår.

Normalt tager det 3 døgn inden der kommer svar på  røverne.

Hvad med mine pårørende?

Du må gerne få besøg. Dine besøgende skal anvende håndsprit, når de forlader sengestuen. De må ikke besøge andre patienter på hospitalet eller færdes rundt i afdelingen.

Redaktør