Lumbalpunktur på børn og unge

Ved lumbalpunktur indføres kanylen i rygmarven og en lille prøve udtages.

Ved en lumbalpunktur udtages rygmarvsvæske for at undersøge, om der er tegn på sygdom.

Hvordan laves en lumbalpunktur?

Rygmarvsvæsken er den væske, der ligger omkring hjernen og rygmarven i rygmarvskanalen. Ved en lumbalpunktur udtager man rygmarvsvæske fra den nederste del af rygmarvskanalen. Dette gøres med en speciel nål (kanyle), som stikkes gennem huden i lænden og ind i rygmarvskanalen (se tegning). Rygmarvsvæsken kommer ud gennem nålen, nogle få milliliter væske bliver opsamlet og sendes til analyse på laboratoriet. Rygmarven tager ikke skade af en lumbalpunktur, da nålen går ind i rygmarvskanalen under det sted, hvor rygmarven ender. Det tager kroppen mindre end en time at gendanne den mængde rygmarvsvæske, der er blevet taget ud.

Før lumbalpunkturen

På dagen for lumbalpunkturen forklarer personalet jer, hvad der skal ske, og I kan få svar på evt. spørgsmål til undersøgelsen. En time før undersøgelsen smører sygeplejersken lokalbedøvende creme på huden på ryggen. Barnet får også panodil som forebyggende smertestillende. Hvis lumbalpunkturen bliver udført i fuld bedøvelse skal barnet være fastende. Det betyder, at barnet ikke må have spist 6 timer før undersøgelsen.

Vand og saft er tilladt indtil en time før bedøvelsen. Det er vigtigt at overholde fastereglerne, da lumbalpunkturen ellers kan blive aflyst.

Illustrationen viser hvor på rygmarven, og hvor dybt i marven, kanylen indføres.

Under lumbalpunkturen

Hvis barnet er vågent under lumbalpunkturen er forældrene oftest den bedste støtte. Under undersøgelsen skal barnet ligge på siden i en seng og krumme sig sammen (se tegning). Sygeplejersken hjælper med at holde den rigtige position.

Illustrationen viser injektionen af kanylen i rygsøjlen.

Efter lumbalpunkturen

Efter undersøgelsen får barnet plaster på indstiksstedet. Hvis dit barn har været i narkose, kan I først komme hjem, når barnet er helt frisk og vågen.

Bivirkninger

Der kan opstå ubehag efter undersøgelsen, men der er ikke tale om alvorlige bivirkninger.

  • Der kan sive en lille smule væske ud fra indstiksstedet. Det vil stoppe af sig selv.
  • Nogle udvikler hovedpine. Denne hovedpine forsvinder typisk af sig selv i løbet af 24-48 timer. Det hjælper at ligge fladt på ryggen.
  • Det er vigtig, at barnet drikker rigeligt med væske efter lumbalpunkturen, meget gerne cola.

Der må gerne gives smertestillende medicin (fx panodil, paracetamol, pamol). Følg vejledningen på flasken eller pakken.

Hvis der opstår problemer inden for 24 timer efter lumbalpunkturen, skal I kontakte Børnemodtagelsen på telefon: 38 62 31 79. Opstår der problemer efter de 24 timer, skal I kontakte jeres egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Hjemme igen

Vi anbefaler, at barnet tager det med ro resten af dagen efter lumbalpunkturen. Hold øje med indstiksstedet og kontakt læge hvis:

  • Huden omkring indstiksstedet fortsætter med at hæve
  • Du ser klar væske eller blod sive ud
  • Indstiksstedet ser rødt og hævet ud og/eller dit barn får feber.

Plasteret over indstiksstedet bør sidde på i 24 timer. Efter 24 timer kan plasteret fjernes, og barnet kan gå i bad.
Barnet kan gå i skole dagen efter lumbalpunkturen, men vi anbefaler, at barnet ikke deltager i hård fysisk aktivitet den følgende uge.

Svar på prøven

Dit barn vil få tid til svar, når I bliver udskrevet fra afdelingen.

Spørgsmål

Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte dagafsnittets sygeplejersker på tlf.: 38 62 20 11, alle hverdage kl. 09.00 og 10.00, eller du kan kontakte dagafsnittets sekretær på tlf.: 38 62 35 86, alle hverdage kl. 08.00 og 15.00.

Redaktør