Leverens blodtryk - undersøgelse (via lysken)

Vi undersøger, hvor god leveren er til at udnytte næringsstoffer og nedbryde affaldsstoffer fra blodet.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt blodtrykket i din lever. Undersøgelsen viser, hvor god leveren er til at udnytte næringsstoffer og nedbryde affaldsstoffer fra blodet.

Du skal forvente at være indlagt på hospitalet til dagen efter undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende, hvilket betyder, at du må spise frem til midnat aftenen før din aftale og drikke vand frem til 2 timer før.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Du bliver først skannet i en DXA-skanner, som måler dit fedtindhold og fedtets fordeling på kroppen. Du ligger ned, mens du bliver skannet. Skanneren bevæger sig hen over kroppen og tager røntgenbilleder.

Derefter bliver du lokalbedøvet. Når bedøvelsen virker, fører lægen et kateter ind i hver lyske. Det ene kateter føres til leveren gennem en blodåre. Vi måler blodtrykket og tager en række blodprøver. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan sikre os, at kateteret placeres rigtigt. Du kan ikke mærke kateterets bevægelser i blodåren.

Vi giver dig et radioaktivt sporstof i det andet kateter, så vi samtidig kan måle gennemstrømningen af blod i hele kroppen. Du får medicin med jod, som forhindrer, at sporstoffet bliver optaget i skjoldbruskkirtlen.

Undersøgelsen varer 2-3 timer.

Lig stille lige efter undersøgelsen

Du skal ligge stille på ryggen i 2 timer efter undersøgelsen for at undgå, at det bløder fra såret i lysken. Hvis du har brug for at komme på toilettet, hjælper vi dig med et bækken eller en kolbe i sengen. Vi hjælper dig også første gang, du skal op at stå.

Hjemme igen

Du må ikke selv køre bil

Du må ikke køre bil resten af dagen, når du har haft et kateter i lysken.

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør