Kombineret kikkertundersøgelse og kikkertoperation

Information om kombineret kikkertundersøgelse og kikkertoperation.

Du skal have foretaget en kombineret kikkertundersøgelse af tyktarmen og kikkertoperation i bughulen for at fjerne en eller flere polypper i tyktarmen. Proceduren kaldes også kombineret endoskopisk og laparoskopisk kirurgi (CELS).

Mødetid til indlæggelse
_________dag, den ________________ kl. _________

Dato for operation
_________dag, den ________________ kl. _________

Mødested
Center 3, 1. sal
Afsnit 313

Når du får fjernet polypper i tyktarmen, er der to læger, der samarbejder om indgrebet. En der håndterer kikkerten i tyktarmen, og en anden med instrumenter i bughulen, der hjælper med at holde tarmen på plads.

I nogle tilfælde fjernes polyppen fra indersiden af tarmen og i andre tilfælde fjernes et lille stykke af tarmen med polyppen udefra. Indgrebet foregår i fuld bedøvelse. Når du vågner op, har du 3-5 små operationssår på maven, hvor instrumenterne blev ført ind.

Kost

 • Tre dage før og frem til operationen skal du undgå groft brød med kerner samt fiberrige fødevarer som tomater, æbler, appelsiner, vindruer og andre kerneholdige frugter. Du må gerne spise rug- og franskbrød uden kerner.
 • 24 timer før operationen er du på flydende kost uden mælkeprodukter. Flydende kost er helt tynde væsker som vand og saftevand (ikke solbær/blåbær, da tarmvæggen farves), sodavand, juice uden frugtkød, bouillon og klar suppe uden indhold, kaffe og te.
 • Det er vigtigt at drikke rigeligt i dette døgn – minimum en liter udover det du drikker i forbindelse med udrensningen. Du kan med fordel drikke sukkerholdige væsker.
 • To timer før operationen skal du stoppe med at drikke alle former for væske. Du er nu fastende og tørstende. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas sød saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Udrensning

Du har fået udleveret tarmudrensningsmidlet Plenvu. Du skal drikke første Plenvu-blanding kl. 20.00 dagen før operationen.

Sådan gør du:

 • Hæld indholdet af Plenvu dosis 1 op i en beholder, der kan rumme ½ l. Tilsat ½ l vand og rør rundt, indtil pulveret er opløst. Det kan tage op til 8 minutter.
 • Drik opløsningen i løbet af 30 minutter, og drik herefter yderligere ½ l klar væske.
 • Du vil nu gå på toilettet hyppigt de næste 1-2 timer.

Du må gerne drikke flydende kost, efter du har drukket blandingen. Du skal dog fortsat undgå mælkeprodukter.

På selve operationsdagen skal du 4 timer før operationen indtage anden dosis af udrensningsmidlet Plenvu:

 • Hæld indholdet af både dosis 2 brev A og B og i en beholder, der kan rumme ½ l. Tilsat ½ l vand, og rør rundt, indtil pulveret er opløst.
 • Drik væsken i løbet af 30 minutter, og drik herefter yderligere ½ l klar væske.
 • Du skal igen forvente hyppige toiletbesøg.

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden operationen, fordi den kan påvirke resultatet. F.eks. jerntabletter, behandling for diabetes og blodfortyndende medicin. Vi aftaler med dig, hvad der gælder for dig.

Bemærk, at hvis du lider af de sjældne sygdomme phenylketonuri (Føllings sygdom) eller Glukose-6-fosfat-dehydrogenase-mangel, må du ikke bruge Plenvu.

Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Rygning

Hvis du holder op med at ryge før operationen, mindsker du risikoen for komplikationer betragteligt. Det er også vigtigt, at du holder dig fra tobak i tiden efter operationen.

Du kan få nikotinplaster eller -tyggegummi i afdelingen under indlæggelsen. Vi kan henvise dig til rygestopvejledning i din hjemkommune, hvis du ønsker det.

Alkohol

Et højt alkoholforbrug øger risikoen for komplikationer som hjerte-lungeproblemer eller infektioner. Har du et større indtag end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal du stoppe helt med at drikke alkohol før operationen.

Forberedelse

I forbindelse med operationen skal du fjerne hårvækst fra maveskindet. Brug en hårtrimmer eller en saks, ikke barbermaskine eller skraber, da det kan efterlade rifter, der øger risikoen for infektion. Der må være hårstubbe på 1-2 mm.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad om aftenen før din operation eller om morgenen på selve operationsdagen. Inden badet fjernes alle smykker og evt. piercinger samt neglelak på både fingre og tæer. Rens navlen grundigt med en vatpind. Du må ikke bruge parfume efter badet. Du må bruge en fugtighedscreme (men ikke en fed creme) på arme, ben og i ansigtet, men ikke på maven, da det øger risikoen for infektioner. En smule parfumefri deodorant under armene er okay.

Efter badet skal du tage rent tøj på. Du må ikke tage smykker på igen, da der ofte bruges strøm under operationen, og der må derfor ikke være metal på kroppen.

Ved indlæggelsen skal du medbringe

 • Din medicin til 2-3 dage.
 • Toiletsager.
 • Sko, der sidder fast, er rummelige og har en skridsikker sål.
 • Du er velkommen til at benytte dit eget tøj efter operationen – vi anbefaler løstsiddende tøj.

Operationen

Du bliver vækket af plejepersonalet inden klokken 06, den dag du skal opereres. Du får udleveret en operationsskjorte og støttestrømper. Strømperne er med til at forebygge blodpropper i benene. Du får også en injektion i låret med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper.

Børst dine tænder hver morgen og aften, mens du er indlagt, ligesom du plejer derhjemme. God mundhygiejne forebygger infektioner i luftvejene, f.eks. lungebetændelse. Du skal også børste tænder om morgenen inden operationen, men lad være med at synke vandet.

Når operationen er afsluttet, bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du kan flyttes tilbage til sengeafdelingen, hvor du bliver modtaget af plejepersonalet.

Efter operationen

Efter operationen skal du forblive indlagt til observation til dagen efter. For at nedsætte risikoen for komplikationer er det vigtigt, at du kommer hurtigt ud at gå og i gang med at spise.

I afdelingen arbejder vi efter internationalt anerkendte standarder for optimerede pleje- og behandlingsforløb. Vi har særligt fokus på information, smertebehandling, tidlig ernæring og bevægelse.

Vi har arbejdet med principperne i mange år og arbejder fortsat med at udvikle og optimere forløbene.

Vi har overordentligt gode erfaringer med flere tusinde patienter som er blevet behandlet og plejet efter disse principper.

Hurtigt i gang igen

Det er vigtigt, at du er så meget ude af sengen som muligt. Bevægelse sætter gang i tarmfunktionen og forebygger andre komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen. Det betyder, at du allerede på operationsdagen skal op at gå og sidde i en stol.

Du skal være ude af sengen i 2-4 timer, afhængig af hvad tid du er tilbage på afsnittet. For mange kan det virke uoverskueligt at komme ud af sengen så kort tid efter en operation, men du får hjælp og støtte af personalet til at komme op.

I dagene efter operationen skal du være ude af sengen i 8 timer fordelt over dagen og med hvil ind imellem.

Kost efter operationen

Appetitten kan være lille efter en operation i tarmen. Prøv at tænke på, at mad er medicin, som hjælper dig med at blive rask.

Som udgangspunkt må du spise almindelig kost efter operationen. Vi tilbyder desuden proteinholdige drikke i form af proteindrik, koldskål, mælk eller kakaomælk.

Hospitalet har a la carte-køkken. Du får udleveret et menukort, som du skal bestille mad fra. Plejepersonalet hjælper dig.

Ved enkelte operationer kan der være undtagelser. Skal du spise speciel kost, bliver du informeret om dette umiddelbart efter operationen.

Husk at drikke rigeligt efter operationen, gerne 2 liter om dagen, og drik gerne varieret.

Du får udleveret tyggegummi under din indlæggelse. Tyggegummi er en del af behandlingen, da det har god effekt på mavetarmfunktionen og mindsker eventuel kvalme.

Hvis du ikke kan tygge tyggegummi, kan syrlige bolsjer være et godt alternativ.

Smerter

Du kan opleve smerter efter operationen. Vi sørger for at holde dine smerter på et minimum. Du får smertestillende medicin 4 gange dagligt.

Det er vigtigt at sige til, hvis du har behov for mere. For mange smerter resulterer i for lidt bevægelse, og det er vigtigt, at du får bevæget dig, så du undgår komplikationer.

Svar

Efter operationen taler vi med dig om, hvordan det er gået. Svar på undersøgelserne af de fjernede polypper får du enten i et brev eller ved en ambulant tid i kirurgisk ambulatorium 331. Vi aftaler med dig, hvordan du får svar på undersøgelsen

Kontakt os ved komplikationer

Det er sjældent, at der er komplikationer ved indgrebet. Men der er en lille risiko for, at der kan opstå hul i tarmen, blødning fra tarmen, sårinfektion eller blødninger fra operationssåret.

Derfor skal du kontakte os, hvis du får:

 • Feber (temperaturer over 38 gr.).
 • Kulderystelser.
 • Vedvarende blødninger fra tarmen.
 • Store mavesmerter.

Meld afbud

Hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftale, f.eks. på grund af sygdom, skal du hurtigst muligt kontakte os, så du kan få en ny tid, og vi kan give din tid til en anden patient.

Kort over Hvidovre Hospital

Find vej til Center 3, 1. sal, afsnit 313:

Billedet viser at Afsnit 313 ligger i Gult Center 3.
Redaktør