Knogleskintigrafi

Information om knogleskintigrafi.

En knogleskintigrafi er en undersøgelse, hvor man tager billeder af knoglerne med et specielt kamera. Undersøgelsen kan vise, om der er forandringer i knoglerne.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Dit barn ligger på en briks, mens vi tager billederne. Inden billederne bliver taget, bliver der sprøjtet et radioaktivt sporstof ind i en blodåre på håndryggen. Kameraet fotograferer sporstoffets fordeling i knoglerne. For at billederne skal blive tydelige, er det vigtigt, at barnet ligger stille. Større børn kan som regel godt ligge stille, men det kan blive nødvendigt at give mindre børn lidt sløvende medicin. Den børnelæge, der har bestilt undersøgelsen, vurderer om dit barn kan få brug for sløvende medicin.

Hvor og hvornår?

Hvis ikke andet er aftalt, skal I møde i Børne- og Ungeambulatoriet, afsnit 531, til anlæggelse af drop:
__________ dag d. __________ kl. __________

Selve undersøgelsen foregår på Klinisk Fysiolgisk Afdeling afsnit 336:
kl. __________

Er der nogen forberedelser til undersøgelsen?

Før undersøgelsen må dit barn spise og drikke som det plejer.

1½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal dit barn have ”tryllecreme”(lokalbedøvende creme/plaster) på begge håndrygge. Cremen/plastret kan købes på apoteket. Cremen/plastret virker bedøvende, når den har siddet på 1 time. Derfor mærker dit barn næsten ikke, når det får lagt et lille drop ind i en blodåre på håndryggen. ½ time inden I møder i Børne- og Ungeambulatoriet, skal cremen/plastret tages af igen.

Påføres kl. _______ og tages af kl. _______

Det tager 2-3 timer, før knoglerne har optaget sporstoffet. I ventetiden må dit barn gerne spise og drikke. I kan vente i afsnit 336, men I er også velkomne til at komme tilbage til Børne- Og Ungeambulatoriet. Tag eventuelt lidt legetøj eller en god bog med.

Hvordan kan jeg forberede mit barn?

Du kan fx fortælle:

  • At dit barn får ”tryllecreme” på.
  • At dit barn skal ligge og slappe af.
  • At det kan godt gøre lidt ondt at blive stukket. Derudover er undersøgelsen ikke ubehagelig.
  • At du er med under hele undersøgelsen og kan holde dit barn i hånden.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Selve fotograferingen varer ca. 30 minutter, og det er muligt at se tegnefilm under undersøgelsen. Med forberedelser varer undersøgelsen ca. 4 timer. Til mindre børn kan det være en god idé at tage en sut eller et sovedyr med.

Billedet viser et barn til scanning mens moren holder det i hånden.

Hvordan har mit barn det efter undersøgelsen?

Der er ingen gener efter undersøgelsen. Dit barn må spise og drikke, som det plejer. Der er ingen bivirkninger efter sporstoffet.

Hvornår får vi svar på undersøgelsen?

I vil få tid til svar ved en børnelæge i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit eller ambulatorium.

Spørgsmål

Har I spørgsmål til undersøgelsen, er I velkomne til at ringe til sygeplejersken på telefon 38 62 20 11, alle hverdage kl. 09.00-10.00. I kan desuden ringe til Børne- og Ungeambulatoriets sekretær på tlf.: 38 62 21 32, alle hverdage kl. 08.00-15.00

Redaktør