Knæoperation: Information om din indlæggelse

Information om indlæggelse efter knæoperationer.

Læs om din indlæggelse og de sidste forberedelser, inden du tager hjemmefra og skal have foretaget en knæoperation.

Huskeliste – det skal du medbringe

 • Den medicin du tager, gerne i original emballage.
 • Medicinliste – skal kun medbringes, hvis der har været ændringer i din medicin efter forundersøgelsen.
 • Toiletsager.
 • Fastsiddende sko med skridsikker sål.
 • Behageligt, løst tøj.
 • Vanligt gangredskab og evt. andre hjælpemidler.
 • Patienttilfredshedsundersøgelsen (bilag til indkaldelsen i E-boks).
 • Evt. læsestof, mobiltelefon, computer eller tablet.

Medbring ikke

Hospitalets forsikring dækker ikke, hvis dine ejendele skulle blive væk under indlæggelsen. Derfor bør du lade større pengebeløb, kreditkort, smykker eller andre værdigenstande blive derhjemme.

Forberedelser hjemmefra

Du skal faste. Stop med at spise 6 timer før og stop med at drikke 2 timer før aftalt mødetidspunkt.
De sidste 6 timer før aftalt mødetidspunkt på hospitalet må du ikke spise, indtage mælkeprodukter, drikke sodavand, alkohol, juice eller anden saft med frugtkød.

2 timer før mødetidspunktet må du drikke vand, te, saft og kaffe uden mælk. Vi anbefaler, at du drikker 2 glas sød saft for at modvirke kvalme og utilpashed. Hvis du har diabetes, skal du i stedet drikke vand eller sukkerfri saft.

Du må indtil 2 timer før aftalt mødetidspunkt:

 • Ryge og tygge tyggegummi.

Hvis fasten ikke overholdes, kan det betyde, at operationen aflyses.

Medicin på operationsmorgenen

Fra kl. 5.30-6 på operationsmorgenen skal du tage den smertestillende medicin, du fik udleveret ved den forberedende undersøgelse samt egen vanlig medicin.

Det er vigtigt, at du ikke tager blodfortyndende medicin på operationsdagen, med mindre det er aftalt.
Hvis du har diabetes, skal du også undlade at tage din diabetesmedicin på operationsmorgenen.

Tag et grundigt bad

Det er vigtigt, at du tager et grundigt bad om morgenen, inden du tager hjemmefra. Undlad at bruge creme, og skift til rent tøj. Du må ikke have neglelak, makeup eller smykker på, når du skal ned til operationen. Det er med til at minimere infektionsrisikoen.

Når du møder på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit

Du møder på ortopædkirurgisk sengeafsnit kl. 7 om morgenen den dag, du skal opereres, med mindre andet er aftalt. Når du møder på afsnittet, bliver du modtaget af plejepersonalet, som guider dig igennem forberedelserne til operationen.

Du bliver bedt om at skifte tøj. Du får hospitalets undertøj på og et sæt tøj bestående af lange bukser og en overdel. Det skal du have på, når du skal gå til operationsgangen. Cirka 15 minutter før, du skal gå til operation, bliver du bedt om at gå på toilettet og lade vandet. Husk efterfølgende at vaske dig forneden.

Du skal være forberedt på, at der kan forekomme ventetid den dag.

Når du ankommer på operationsafsnittet

Når du ankommer til operationsafsnittet, bliver du modtaget i receptionen af en anæstesisygeplejerske. Du bliver fulgt ind på en operationsstue.

Forud for operationen får du anlagt et drop i en blodåre i armen. Det er et tyndt plastikrør, der løber væske igennem, og hvor du kan få lidt beroligende medicin, hvis du ønsker det. Du får også sat overvågningsudstyr på, som måler dit blodtryk, puls og iltindholdet i blodet.

Rygbedøvelse gives, mens du sidder op med krum ryg. Vi giver dig bedøvelsen i lænderegionen. Rygbedøvelse starter med, at du får lagt en lokalbedøvelse af huden i lænderegionen, hvorefter selve rygbedøvelsen anlægges. Efter kort tid vil du mærke en varmefornemmelse i bagdelen og i benene og en tyngdefornemmelse i benene. Du kan fortsat mærke berøring under indgrebet, men ikke smerter.

Under operationen

Der vil være opsat afdækning, så du ikke kan følge med i operationen. Der vil hele tiden sidde en anæstesisygeplejerske hos dig, som du kan tale med. Du kan også få tilført beroligende medicin og lytte til musik. Du har mulighed for at medbringe dine foretrukne cd’er, smartphone eller iPod, men husk at skrive navn på.

Selve operationen varer ca. 1 time. Under operationen ligger du på ryggen. Operationen foregår ved, at lægen åbner ind til knæleddet og fjerner den ødelagte brusk fra knæleddet. Bagefter indsættes protesedelene. Såret syes med selvopløselige tråde inderst, og huden lukkes af sårklips eller tråd og lim.

Lige efter operationen

Efter operationen bliver du kørt direkte i sengeafsnittet eller til opvågningsafsnittet. Personalet her tager imod dig og måler bl.a. blodtryk og puls og ser til din forbinding. Bagefter får du mulighed for at få noget at drikke og spise.

Det er af stor betydning, at du hurtigt kommer på benene. Vi forventer, at du kan komme op at sidde, stå og gå få timer efter operationen. Plejepersonalet eller fysioterapeuten vil hjælpe og instruere dig i, hvordan du kommer ind og ud af sengen. Du må støtte fuldt på det opererede ben. De første gange, du skal op, må du ikke gå alene, men skal følges.

Kom hurtigt i gang med

At forebygge hævelse

Så snart du har følelsen i benene igen, er det en god idé at begynde at lave venepumpeøvelser, fordi disse øvelser øger blodcirkulationen i benene. Venepumpeøvelserne er især vigtige de første dage efter operationen og hvis du oplever, at benet hæver meget i dagene efter operationen.
Sådan gør du:

 • Vip med fødderne op og ned i mindst 1 minut. Gør det mange gange om dagen.

Det er særlig vigtigt, at du 3-4 gange dagligt lægger dig på ryggen med benet hævet over hjertehøjde. Det modvirker hævelse og kan virke smertelindrende. Det er vigtigt, at du veksler mellem aktivitet og hvile i løbet af dagen. Hvile bør være både liggende og siddende.

Blodfortyndende medicin

I forbindelse med operationen begynder du på behandling med blodfortyndende medicin. Medicinen forebygger dannelse af blodpropper i benene. Behandlingen gives i 2 dage. Hvis du vanligt tager blodfortyndende medicin, skal du aftale opstart med lægen.

Smerter og smertestillende medicin

Du skal forvente, at der er smerter efter operationen, men vi stræber efter at holde smerterne på et tåleligt niveau.

Du får smertestillende medicin fast 4 gange om dagen, og du har mulighed for at få ekstra smertestillende medicin ved behov. Hvis du siger til i god tid, er det lettere at tage smerterne i opløbet, så du undgår at få for voldsomme smerter. Det gælder også om natten, hvis du vågner med smerter.

Alle har brug for smertestillende medicin. Det er en forudsætning for at kunne træne, at du er godt smertedækket.

Til at vurdere smerterne, benytter vi en smerteskala fra 0-10. Du bliver bedt om at vurdere, hvor ondt du har på en skala fra 0-10, hvor 0 er ingen smerte, og 10 er den værst tænkelige. Vi bruger det til at vurdere effekten af smertebehandlingen og dermed kunne hjælpe dig bedst muligt. Tallet bør maksimalt være 3 i hvile og maksimalt 5 i aktivitet. Hvis du har mere ondt, bør du tage mere smertestillende medicin.

Efter operationen

Efter operationen får du mulighed for at få dit eget tøj på, så du er klar til dagens træning med fysioterapeuten. Du skal i røntgen og have taget et røntgenbillede af dit knæ. Det gør vi for at se stillingen af din protese. Du får også taget en blodprøve for at kontrollere din blodprocent.

Genoptræning med fysioterapeuten starter på operationsdagen eller dagen efter, afhængig af hvor tidligt du er tilbage i sengeafdelingen efter operationen. Udover træningen med fysioterapeuten er det vigtigt, at du selv tager ansvar for at træne almindelige daglige færdigheder som at komme ud og ind af sengen, gå til og fra toilettet samt påklædning.

Vi anbefaler, at du spiser dine måltider siddende. Det giver en bedre fordøjelse og skærpet appetit og er med til at forebygge blodpropper.

Genoptræning

Genoptræning med fysioterapeuten starter på operationsdagen eller dagen efter operationen. Træningen består af øvelser, der stimulerer blodomløbet, øger bevægeligheden i knæleddet samt styrker musklerne i benene. Du instrueres også i gang med stokke, trappegang og evt. træning på motionscykel. Din egen indsats i genoptræningen er vigtig for det endelige resultat af din knæoperation.

Hjemme bør træningsprogrammet suppleres med korte daglige gåture og eventuelt opvarmning på motionscykel. Under indlæggelsen får du vejledning i øvelserne. Fysioterapeuten markerer, hvilke øvelser der er relevante for dig.

Hjælpemidler

Under indlæggelsen vurderer fysioterapeuten sammen med dig behovet for hjælpemidler. Du får også generel information om træning.

Under din indlæggelse

Besøgstider

Der er fri besøgstid på hospitalet, og du er altid velkommen til at besøge dine pårørende. Vi opfordrer til at dine besøg ligger i tidsrummet kl. 9-21. Vi forventer, at du tager hensyn til andre indlagte patienters privatliv og behov. Det kan betyde, at besøget bliver midlertidigt afbrudt, og du bliver bedt om at forlade stuen om nødvendigt.

Mobiltelefon/trådløst netværk

Mobiltelefoner må bruges i sengeafsnittet, men vis hensyn til medpatienter. Trådløst netværk: Vælg Reghgaest. Åbn internet og indtast email og mobilnummer – Log på.

Udskrivelsen

Du kan blive udskrevet samme aften, hvis du opfylder afdelingens udskrivelseskriterier:

 • Kan komme selvstændigt ud og ind af sengen.
 • Du kan rejse dig fra og sætte dig i en stol.
 • Du kan varetage personlig hygiejne og toiletbesøg.
 • Du kan gå sikkert med to stokke eller vanligt gangredskab.
 • Du har en pårørende hos dig de første 24 timer.

Ellers kan du forvente at blive udskrevet dagen efter din operation. Udskrivelsen bliver planlagt i et samarbejde mellem dig, en fysioterapeut, plejepersonalet og den læge, der har opereret dig. Sammen med dig vil vi vurdere, om du har behov for hjælp i hjemmet efter udskrivelsen og eventuelt tage kontakt til din hjemkommune.

Du skal selv sørge for hjemtransport

Du skal selv arrangere transport fra hospitalet og hjem. Udskrives du en fredag, bedes du arrangere din hjemtransport til senest kl. 14. I forbindelse med hjemtransport må du gerne sidde som passager i en almindelig bil. Hvis du skal sidde længe, kan det være hensigtsmæssigt med pauser undervejs.

Redaktør