Når børn har problemer med maven, kan vi ofte finde ud af, hvad de fejler ved at undersøge deres tarm. Her kan du læse, hvad der sker før, under og efter undersøgelsen.
Vi har planlagt, at din barn skal til en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi).
Hvor og hvornår?
Se indkaldelsesbrev.
Hvordan foregår undersøgelsen?
Når dit barn sover, begynder undersøgelserne. Lægen fører forsigtigt et fingertykt bøjeligt rør (koloskop) ind i dit barns endetarm. For enden af koloskopet sidder der et lille kamera. Via koloskopet pustes der luft ind i dit barns tarm, så lægen kan se slimhinden i tarmen. Under undersøgelserne kan lægen tage små prøver (biopsier) fra slimhinden. Biopsierne bliver sendt til undersøgelse på laboratoriet.
Hvor foregår undersøgelsen?
Undersøgelsen foregår på Endoskopiafdelingen eller operationsgangen. Der kommer en portør og følger jer derned. Dit barn bliver kørt i sin egen seng. Det er en læge og en sygeplejerske fra Endoskopiafdelingen, der udfører undersøgelsen. På stuen er der en del apparatur og en briks, som dit barn skal ligge på under undersøgelsen.
Kan jeg være hos mit barn?
Du kan være med på undersøgelsesstuen og holde dit barn i hånden, indtil det sover, og du kan være på opvågningen, når barnet vågner. Du kan ikke være til stede, når selve undersøgelsen står på.
Hvor lang tid varer undersøgelsen?
Hele undersøgelsen varer ca. 30-60 minutter.
Gør det ondt?
Undersøgelsen gør normalt ikke ondt, men dit barn kan godt have luft i maven bagefter.
Er der nogen risiko?
Koloskopi er en meget sikker undersøgelse. I sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer ved bedøvelsen eller undersøgelsen. Hvis barnet får smerter eller begynder at bløde fra tarmen eller maven, skal du kontakte afdelingen. Er du i tvivl, så spørg sygeplejersken.
Forberedelse til undersøgelsen
7 dage inden undersøgelsen må dit barn ikke få medicin, der indeholder jern (da det farver slimhinden sort) samt syrehæmmende medicin (PPI).
Da tyktarmen skal være tom inden undersøgelsen, skal dit barn nogle dage før undersøgelsen begynde udtømningen af tarmen med afføringstabletter. Ellers er det ikke muligt at gennemføre undersøgelsen. I dagene op til undersøgelsen skal dit barn tage afføringstabletter derhjemme. Dit barn skal tage tabletterne om aftenen henholdsvis 3 dage før og 2 dage før undersøgelsen. Dagen før undersøgelsen vil udrensningen fortsætte, når I møder i Børne- og Ungeafdelingen. Det kan forekomme, at dit barn skal have et ekstra afføringsmiddel på undersøgelsesdagen.
De sidste 6 timer inden undersøgelsen må dit barn ikke få noget at spise. Vand, saft og livsvigtig medicin er tilladt indtil 2 timer før undersøgelsen.1 time før undersøgelsen må dit barn intet få, heller ikke tyggegummi eller ryge cigaretter.
En time inden undersøgelsen får dit barn ”tryllecreme” på håndryggen. Cremen virker bedøvende, og derfor mærker dit barn næsten ikke, når der senere ved hjælp af en nål bliver lagt et lille plastikrør (drop) ind i en blodåre. Plastikrøret skal bruges til den bedøvende medicin.
Kost i dagene før undersøgelsen
Dag 2 og 3 før undersøgelsen:
Dit barn må spise og drikke som vanligt, men det er vigtigt, at kosten ikke indeholder kerner. Dette gælder både for mad og drikke. Selv bittesmå kerner, som der er i hindbær, jordbær og kiwi skal undgås.
1 dag før undersøgelsen:
Dit barn må kun få flydende kost.
Flydende kost er al den mad, som kan komme igennem en si, fx:
Supper:
- Klar suppe.
- Aspargessuppe.
- Tomatsuppe.
Det er vigtigt, at suppen er helt tynd og lind og ikke indeholder stykker af mad.
Desuden anbefaler vi at undgå supper med meget stivelse som fx kartoffelsuppe og linsesuppe.
Drikke:
Den flydende kost kan også bestå af drikkevarer. Det er vigtigt, at der ikke er klumper, madstykker eller kerner i.
Eksempler på drikkevarer, som kan drikkes dagen før undersøgelsen:
- Juice (uden frugtkød og ikke tomat- og rødbedejuice).
- Saft.
- Te.
- Bouillon.
- Vand.
- Sodavand.
Den flydende kost må IKKE indeholde mælkeprodukter andet end, hvad der er i suppen. Til gengæld må produktet gerne indeholde sukker og anden smag
Hvordan kan jeg forberede mit barn?
Du kan fortælle det, du selv synes, dit barn skal vide om undersøgelsen.
Du kan fx fortælle:
- At dit barn kun må spise flydende mad et døgn før undersøgelsen.
- At dit barn vil få et afføringsmiddel før undersøgelsen.
- At dit barn får ”tryllecreme” på og får lagt et lille plastikrør (drop) ind i en blodåre.
- At du er med, til barnet sover, og at du er der, når det vågner.
- At undersøgelsen ikke gør ondt.
Hvad sker der efter undersøgelsen?
Når undersøgelsen er færdig, vil dit barn blive kørt på Opvågningsafsnittet, hvor det skal være ca. en time. Du kan naturligvis være hos dit barn imens. Når dit barn er vågnet op, bliver det kørt tilbage til Børne- og Ungeafdelingen.
Hvordan har mit barn det efter undersøgelsen?
Det er forskelligt, hvordan børn har det efter undersøgelsen. Nogle få er trætte og forkvalmede, mens hovedparten er helt friske.
Når dit barn er vågnet helt op, må det spise og drikke, som det har lyst til. Da der er pustet luft ind i tarmen under undersøgelsen, er det naturligt, at dit barn prutter meget.
Hvordan får vi svar på undersøgelsen?
I Børne- og Ungeafdelingen taler personalet med jer om det foreløbige resultat. Herudover får I en tid til svar på biopsierne i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit.