Kikkertundersøgelse af maven

Information om kikkertundersøgelse af maven.

Når børn har problemer med maven, kan vi ofte finde ud af, hvad de fejler ved at undersøge deres spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Her kan du læse, hvad der sker før, under og efter undersøgelsen.

Vi har planlagt, at dit barn skal til en kikkertundersøgelse af mavesækken (gastroskopi).

Hvor og hvornår?

Se indkaldelsesbrev.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Når dit barn sover, begynder undersøgelsen. Lægen fører forsigtigt et tyndt, bøjeligt rør (gastroskop) ind i barnets mund og ned i mavesækken.
For enden af gastroskopet sidder et lille kamera. Via gastroskopet pustes luft ind i maven. Luften spiler mavesækken ud, så lægen kan se hele mavesækkens indre.
Under undersøgelsen kan lægen tage små prøver (biopsier) fra slimhinden. Biopsierne bliver sendt til undersøgelse på laboratoriet.

Billedet viser et barn der for foretaget en gastroskopi.

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på Endoskopiafsnittet eller på Operationsgangen. Der kommer en portør og følger jer derned. Dit barn bliver kørt i sin egen seng. Det er en læge og en sygeplejerske fra Endoskopi-afsnittet, der udfører undersøgelsen.

På stuen er der en del apparatur og en seng, hvor dit barn skal ligge på under hele undersøgelsen.

Kan jeg være hos mit barn?

Du kan være med på undersøgelsesstuen og holde dit barn i hånden, indtil det sover. Du kan ikke være hos dit barn, mens undersøgelsen står på.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Hele undersøgelsen varer ca. 10 til 20 minutter.

Forberedelse til undersøgelsen

7 dage før undersøgelsen må dit barn ikke få syrehæmmende medicin.

I taler med en narkoselæge om, hvordan bedøvelsen skal foregå.

De sidste 6 timer inden undersøgelsen må dit barn ikke få noget at spise. Der tillades vand og saft samt livsvigtig medicin indtil 2 timer før. 1 time før undersøgelsen må dit barn intet få, heller ikke tyggegummi eller ryge cigaretter. Det er, fordi mavesækken skal være tom.

En time inden undersøgelsen får dit barn ”tryllecreme” på håndryggen. Cremen virker bedøvende og derfor mærker dit barn næsten ikke, når der senere ved hjælp af en nål bliver lagt et lille plastikrør (drop) ind i en blodåre. Droppet skal bruges til den bedøvende medicin.

Er der nogen risiko?

Gastroskopi er en meget sikker undersøgelse. I meget sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer ved bedøvelsen eller undersøgelsen. Hvis dit barn får smerter eller begynder at bløde fra maven, skal du kontakte afdelingen. Er du i tvivl, så spørg sygeplejersken.

Hvordan kan jeg forberede mit barn?

Du kan fortælle det, du selv synes dit barn skal vide om undersøgelsen.

Du kan fx fortælle:

  • Dit barn får ”tryllecreme” på, så det ikke mærker, når det bliver lagt et lille plastikrør (”venflon”) ind i en blodåre.
  • Dit barn skal sove.
  • Du er med, indtil barnet sover, og du er der, når det vågner.
  • Undersøgelsen gør ikke ondt.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Når undersøgelsen er færdig, vil dit barn blive kørt på Opvågningsafsnittet, hvor det skal være ca. en time. Du kan naturligvis være hos dit barn imens. Når dit barn er vågnet op, vil det blive kørt tilbage til Børne- og Ungeafdelingen.

Hvordan har mit barn det efter undersøgelsen?

Det er forskelligt, hvordan børn har det efter undersøgelsen. Nogle få er trætte og forkvalmede, mens hovedparten er helt friske. Når dit barn er vågnet, må det spise og drikke, som det har lyst til.

Hvordan får vi svar på undersøgelsen?

I Børne- og Ungeafdelingen taler personalet med jer om det foreløbige resultat. Herudover får I en tid til svar på biopsierne i Børne- og Ungeafdelingens dagafsnit.

Spørgsmål

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte dagafsnittets sekretærer på telefon 3862 3586 mandag til fredag mellem kl. 09.00- 12.00.

Redaktør