Kikkertundersøgelse af blæren

Information om kikkertundersøgelse af blæren.

Hvis du har tilbagevendende blærebetændelser eller blod i urinen på trods af behandling for urinvejsinfektion, kan en kikkertundersøgelse af blæren være nødvendig. Du kan her læse mere om kikkertundersøgelsen, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Billedet viser en sygeplejerske og en patient, der taler sammen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen varer ca. 10 min. Du skal dog afsætte 30 min., da du også skal tale med lægen.

Ved undersøgelsen ligger du på samme måde, som når du er til en gynækologisk undersøgelse. Efter du er blevet vasket af omkring urinrøret, bliver der lagt noget lokalbedøvende creme i urinrøret. Lægen fører herefter en tynd kikkert ind igennem urinrøret og fylder blæren op med saltvand.

Vi undersøger, hvordan din blæreslimhinde ser ud, og om der kommer urin fra begge urinledere. Vi kigger bl.a. efter polypper og tegn på irritation eller betændelse i slimhinden.

Før undersøgelsen

Ca. 1 uge før undersøgelsen skal du gå til din egen læge for at få undersøgt din urin for bakterier, så du kan nå at få behandlet en evt. blærebetændelse inden.

Hvis du har tilbagevendende blærebetændelser, kan det være nødvendigt at give antibiotika fra dagen før til dagen efter kikkertundersøgelsen.

Umiddelbart inden kikkertundersøgelsen skal du lave en urinprøve, så vi kan udelukke blærebetændelse på undersøgelsesdagen, og så vi kan se, hvor godt du tømmer blæren.

Gør kikkertundersøgelsen ondt?

Nej, normalt ikke, men de fleste synes, det er lidt ubehageligt at få ført kikkerten op i blæren.

Mulige gener efter undersøgelsen

De første gange du lader vandet efter undersøgelsen, kan der være lidt blod i urinen, og der kan være lidt svie ved vandladning.

Ca. en procent af patienterne får blærebetændelse efter en kikkertundersøgelse. Vi anbefaler, at du drikker ca. to liter væske den dag, du har fået lavet undersøgelsen for at mindske risikoen for blærebetændelse.

Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?

Du får svar med det samme. Hvis der er polypper, eller hvis der skal tages prøver fra slimhinden, bliver du henvist til en specialist i blære og urinvejssygdomme (en urolog).

Afbud

Hvis du ikke kan komme til undersøgelsen, skal du ringe til og og melde afbud (se kontaktinformationer nederst). Vi kan så give tiden til en anden og finde en ny tid til dig.

Redaktør