Kikkertoperation for indvendigt brok efter bypass kirurgi

Information om kikkertoperation for indvendigt brok efter bypass kirurgi.

Planlagt operation under indlæggelse.

Mødested og mødetid:
Afsnit 325 (5-døgnenheden)
__________dag, d.________________ kl.__________

Sygdommen

Ved et indvendigt brok trænger en del af tarmen sig ind gennem en åbning i tarmkrøset som er tarmens tilhæftning til bughulen. Brokket kan ikke ses udefra.
Nogle brok giver ingen gener, men ofte vil der være ubehag og smerter efter måltiderne.

Hvorvidt et brok skal opereres afhænger af:

  • De ulemper man har fra brokket.
  • Risikoen for indeklemning af tarmen.

Dagen før operationen

Aftenen før operationen skal du tage et brusebad. Lad værdigenstande samt større kontante beløb blive hjemme. Dine personlige ting vil være placeret i et aflåst skab under opholdet i afdelingen.

Operationsdagen

Du må ikke spise fast føde fra midnat frem til operationstidspunktet. Indtil 2 timer før planlagt operationstidspunkt vil vi tilråde dig at drikke en kop te/kaffe evt. med sukker (men ikke mælk), samt 1-2 glas vand eller saft. På afdelingen får du støttestrømper på samt en sprøjte med blodfortyndende medicin, for at mindske risikoen for blodpropper.

Bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Ved fuld bedøvelse er du sovende under indgrebet. Du skal inden operationen tale med en anæstesilæge, som kan svare på eventuelle spørgsmål vedrørende bedøvelsen.

Selve operationen

Ved operationen puster man bughulen op med kuldioxid. Der indføres 3-4 kikkertinstrumenter i bughulen og eventuelle sammenvoksninger mellem tarmene løsnes, således at hullet i tarmkrøset (brokket) er frilagt. Der er to steder, hvor der kan opstå indvendigt brok efter en bypass operation. Begge disse steder undersøges og sys sammen. Kuldioxiden lukkes ud og hullerne i huden lukkes med nylontråde eller klips (skal fjernes hos egen praktiserende læge ca. 10 dage efter operationen).

I nogle tilfælde kan brokket ikke behandles ved kikkertoperation, og afhængig af hvad der er aftalt forud for operationen, vil man derfor være nødt til at foretage et åbent indgreb i samme bedøvelse for at reparere brokket.

Efter operationen

Når du er vågnet efter operationen flyttes du til opvågningsafsnittet, hvor du observeres i nogle timer, hvorefter du kommer tilbage til sengeafdelingen. Du vil efter operationen blive tilbudt smertestillende behandling. Det er vigtigt at du så hurtigt som muligt efter operationen kommer op at sidde/gå og i det hele taget får bevæget dig så meget som muligt, for at mindske risikoen for komplikationer. Almindeligvis vil du blive tilbudt et aftensmåltid på operationsdagen.

Smerter og komplikationer

Smerterne vil typisk være værst dagen efter operationen og klinger oftest af i løbet af en uges tid.

Afhængig af operationens størrelse kan det vare nogle dage før der er normal tarmfunktion igen.

I sjældne tilfælde ses alvorlige komplikationer, idet der kan komme beskadigelse af tarmvæg og hul på tarmene eller anden komplikation, der kan nødvendiggøre en ny og akut operation.

Der kan opstå en byld i de små sår efter kikkertinstrumenterne, som kan gøre, at såret må åbnes og renses. I så fald vil det oftest kunne lade sig gøre atter at sy såret sammen i lokalbedøvelse ca. 4 dage senere. Byld i såret viser sig ved tiltagende rødme omkring såret, smerter, sivning af pus fra såret og eventuelt feber og kommer normalt 7-14 dage efter operationen.

Der kan komme blodansamling ved hudsårene, som kan viser sig ved hævelse og misfarvning af huden i døgnet efter operationen. Mindre blodansamlinger forsvinder af sig selv, men der kan godt tage op til 2-4 uger før hævelse og misfarvning er forsvundet.

Brokket kan gendannes på længere sigt og kan da i nogle tilfælde opereres på ny.

Aflysning af operation

Hvis du af en eller anden årsag bliver nødt til at aflyse operationen, er det meget vigtigt, at du kontakter 5-døgnsafsnittet på tlf. 38 62 22 14.

Huskeliste

I god tid før operationen

☐ Arrangere hjemtransport.

Op til operationen

☐ Pause blodfortyndende medicin.

☐ Pause naturmedicin.

På operationsdagen

☐ Faste (fast føde) fra midnat a tage sædvanlige morgenmedicin.

☐ Giv os besked hvis du bliver forhindret/forsinket.

Egne noter - spørgsmål

______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

Redaktør