Kikkert- og røntgenundersøgelse af galdeveje og bugspytkirtel

Information om kikkert- og røntgenundersøgelse af galdeveje og bugspytkirtel.

Du bedes møde

_________dag, den ____________ kl. _________

Mødested:

Gult Center 3, ambulatorieetagen Afsnit 331, Receptionen

Hvad er en ERCP?

ERCP er en kombineret kikkert- og røntgenundersøgelse af galdeveje og/eller bugspytkirtel. Hertil benyttes en tynd bøjelig kikkert på tykkelse med en finger. Kikkerten føres gennem munden ned i spiserøret og mavesækken til tolvfingertarmen, hvor galdegangen og bugspytkirtlens gang munder.

Igennem kikkerten kan man føre forskellige instrumenter, så det er muligt at tage vævsprøver og foretage behandlinger, for eksempel fjerne galdesten og lægge dræn.

En ERCP varer typisk 30-60 minutter.

Faste

For at kunne udføre undersøgelsen skal din mavesæk være tom. Derfor skal du overholde fastereglerne:

  • Der må spises indtil 6 timer før proceduren.
  • Der må drikkes vand og andre klare væsker indtil 2 timer før proceduren.

Kan jeg tage min sædvanlige medicin?

Hvis du får livsvigtig medicin, kan du tage denne med et lille glas vand om morgenen.

Hvis du har sukkersyge, bedes du gøre hospitalet opmærksom på dette, så du får tid til undersøgelsen tidligt på dagen. Hvis du får sukkersygetabletter, skal du ikke tage tabletterne om morgenen, men først til det næste måltid efter undersøgelsen. Hvis du får insulin, skal du ikke tage morgendosis.

Hvis du er i blodfortyndende behandling, skal du kontakte afdelingen på telefon: 38 62 20 55 og meddele dette. Hvis du kun tager et præparat indeholdende acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Hjerdyl, Hjertemin, Magnyl Svage) eller dipyridamol (Dipyridamol, Persantin, Asasantin Retard), behøver du intet foretage dig.

Tænder

Hvis du har fået indsat kroner, stifttænder, broer og lignende, bedes du oplyse dette, når du kommer til undersøgelsen.

Hvis du har protese, skal den tages ud inden undersøgelsen.

For at beskytte dine tænder, vil du få sat en tandbeskytter i munden.

Lindrende medicin til undersøgelsen

Da undersøgelsen er forholdsvis langvarig og kan være forbundet med ubehag, vil du blive tilbudt at få beroligende og smertestillende medicin. Endvidere vil du blive tilbudt lokalbedøvelse i svælget. Medicinen gives gennem et lille plasticrør (drop), som lægges i en blodåre i armen.

Hvis du får medicin til undersøgelsen, skal du være opmærksom på, at du de næste 24 timer ikke må køre bil, cykle eller betjene farlige maskiner. Da medicinen kan påvirke dømmekraften anbefales det, at du ikke træffer juridisk bindende beslutninger samme dag.

I visse tilfælde kan den beroligende medicin medføre, at du efterfølgende har svært ved at huske den information, der gives efter undersøgelsen. Det kan derfor være en god idé, at en pårørende hører informationen sammen med dig.

Risiko ved undersøgelsen

ERCP er en effektiv og skånsom behandlingsform ved lidelser i galdeveje og bugspytkirtel, hvor alternativet i mange tilfælde vil være operation.

Undersøgelsen indebærer imidlertid en vis risiko for komplikationer, som ses hos omtrent 5 patienter ud af 100 undersøgte. Den almindeligste komplikation er akut betændelse i bugspytkirtlen. Andre er blødning, hul på tolvfingertarmen og infektioner i galdeveje og bugspytkirtel.

De nævnte komplikationer forløber oftest mildt og varer kun få døgn, men kan have dødelig udgang. Dødsfald som følge af ERCP ses hos 3-4 patienter ud af 1000 undersøgte.

I meget sjældne tilfælde kan der opstå tandskade ved ERCP. Hvis det er sket, skal du straks kontakte afdelingen for at få nærmere vejledning.

Efter undersøgelsen

Når undersøgelsen er afsluttet, og der er gået mindst 1 time efter, at du har fået lokalbedøvelse i svælget, kan du spise og drikke frit.. Du vil blive kørt til opvågningsafsnittet, hvor du skal blive, indtil du er vågen. Opvågningsafsnittet er primært for patienter, hvorfor dine pårørende bedes vente i venterummet.

Herefter vil du blive kørt til et af afdelingens sengeafsnit, hvor du skal forvente at være indlagt indtil næste morgen.

Du kan i de fleste tilfælde drikke og spise frit, når undersøgelsen er afsluttet. I timerne efter undersøgelsen kan der være svien i halsen eller trykken i maven. Dette svinder af sig selv.

Ved mistanke om en bivirkning eller komplikation til undersøgelsen bedes du kontakte hospitalet:

  • På hverdage mellem kl. 08.00 og 13.00 kan du kontakte endoskopiafsnittet på telefon: 38 62 20 55.
  • Uden for dette tidspunkt kan du kontakte Gastroenhedens akutte modtageafsnit på telefon: 38 62 57 62.

Svar på undersøgelsen

Inden du forlader endoskopiafsnittet, vil du blive informeret om resultatet af undersøgelsen og eventuelle forholdsregler efter undersøgelsen. Hvis der er taget prøver ved undersøgelsen, vil du blive informeret om, hvordan du får svar på disse.

Vær opmærksom på

Det anbefales, at du ikke medbringer værdigenstande (smykker, penge og lignende), da disse ved bortkomst ikke erstattes af sygehuset. Det er ikke tilladt at ryge på hospitalet samt på hospitalsområdet. Hvis du er bloddoner, bedes du kontakte blodbanken med henblik på evt. karantæne.

https://www.hvidovrehospital.dk/
Scan koden med din mobil og læs mere om afdelingen.
Redaktør