Jernbehandling via blodåren

Når du har tyk- eller endetarmskræft og blod- og jernmangel skal du evt. behandles med jern via blodåren

Når du har tyk- eller endetarmskræft, bliver du undersøgt for blod- og jernmangel med blodprøver. Hvis blodprøverne viser blod- og jernmangel, tilbyder vi behandling med jern via blodåren.

Om blod- og jernmangel

Blodmangel kan bl.a. skyldes blødning fra tumoren og nedsat optag af jern i tarmen.

Normalt behandles blod/jernmangel med tilskud af jerntabletter. I dit tilfælde er det imidlertid nødvendigt at give jern ind i blodåre før din kræftbehandling, da tabletbehandling ikke har den ønskede effekt.

Jernbehandlingen har til formål at optimere din tilstand forud for din kræftbehandling, da det nedsætter risikoen for komplikationer f.eks ved operation. De fleste oplever desuden en gavnlig effekt på symptomer som f.eks. træthed, svimmelhed og åndenød.

Oftest er det tilstrækkeligt med en enkelt jern-behandling.

Behandling med jern via blodåren

Behandlingen foregår i ambulatoriet og gives i væskeform ind i din blodåre. Du får derfor lagt en adgang til din blodåre, før jernbehandlingen gives. Jernbehandlingen tager cirka 30 minutter.  Efter behandlingen skal du observeres i 30 minutter. Du får målt dit blodtryk undervejs.

Bivirkninger ved jern via blodåren

De fleste har ingen bivirkninger. Dog kan nogle få udslæt/irritation, der hvor adgangen til blodåren er lagt. Hos enkelte ses tilfælde med kvalme og hovedpine. Meget sjældent ses behandlingskrævende reaktioner, som kræver indlæggelse.

Vi holder øje med dig mens du få jernbehandlingen

Efterfølgende kontrol

I de fleste tilfælde fortsætter den behandlingsplan, der er lagt. Enkelte får taget blodprøver igen og skal evt. fortsætte med jernbehandling i tabletform. I nogle tilfælde aftales en telefonsamtale en uges tid efter.

Redaktør