J-pouch og aflastende tyndtarmsstomi

Information om J-pouch og aflastende tyndtarmsstomi.

Du skal have foretaget en kikkertoperation og have anlagt en J-pouch og en midlertidig tyndtarmsstomi. Ved operationen omdannes den nederste del af tyndtarmen til et reservoir (pouch), som syes til lukkemusklen. Det betyder, at du kan undgå en blivende stomi. Her kan du læse om tiden før og efter operationen.

Mødetid til indlæggelse i afd. 313:

________ dag, den ________ / ________  20 ________ kl. ________

Dato for operation:

________ dag, den ________ / ________  20 ________ kl. ________

Center 3, 1. sal
Afsnit 313

Forberedelse

Kost

I dagene op til operationen er det vigtigt, at du spiser varieret. Vær især opmærksom på at få protein. Protein er kroppens byggesten og medvirker til, at dit ar heler, du bevarer din muskelmasse og mindsker træthed. Proteiner findes især i mælkeprodukter, ost, æg og kød.

Udrensning

Dagen før operationen kan du spise normal kost indtil midnat. Du vil få udleveret 2 breve med udrensningsmidlet Gangiden kl. 20 aftenen før operationen. Disse skal du røre op i vand eller saftevand og drikke med det samme. Der er ikke yderligere udrensning før operationen.

Faste og tørste

Du skal faste fra midnat, men må drikke vand og saft indtil kl. 6 om morgenen den dag, du skal opereres. Personalet serverer 2 glas sød saft, som vi anbefaler, du drikker. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Rygning

Hvis du holder op med at ryge før operationen, mindsker du risikoen for komplikationer betragteligt. Det er også vigtigt, at du holder dig fra tobak i tiden efter operationen. Du kan få nikotinplaster eller tyggegummi i afdelingen under indlæggelsen, og vi kan henvise dig til rygestopvejledning i din hjemkommune, hvis du ønsker det.

Alkohol

Et højt alkoholforbrug øger risikoen for komplikationer som hjerte-lungeproblemer og infektioner. Har du et større indtag end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal du stoppe helt med at drikke alkohol før operationen.

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden operationen, fordi den kan påvirke din tilstand. F.eks. jerntabletter, diabetesmedicin og blodfortyndende medicin. Tager du fiskeolie, skal du også holde pause med den. Vi aftaler med dig, hvad der gælder for dig.

Hårfjernelse

Dagen før operationen skal du fjerne hår fra brystet og ned til den øverste del af kønsbehåringen. Du skal fjerne håret med elektrisk hårtrimmer eller hårfjerningscreme. Du må ikke bruge en skraber. Hvis du har brug for hjælp til dette, kan du spørge personalet på afdelingen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad om aftenen før din operation eller om morgenen på selve operationsdagen. Inden badet fjernes alle smykker og evt. piercinger samt neglelak på både fingre og tæer. Rens navlen grundigt med en vatpind. Du må ikke bruge parfume efter badet. Du må bruge en fugtighedscreme (men ikke en fed creme) på arme, ben og i ansigtet, men ikke på maven, da det øger risikoen for infektioner. En smule parfumefri deodorant under armene er okay.

Efter badet skal du tage rent tøj på. Du må ikke tage smykker på igen, da der ofte bruges strøm under operationen, og der må derfor ikke være metal på kroppen.

Ved indlæggelsen skal du medbringe

 • Din vanlige medicin til 7 dage.
 • Toiletsager.
 • Sko, der sidder fast, er rummelige og har en skridsikker sål.
 • Du er velkommen til at benytte dit eget tøj efter operationen – vi anbefaler løstsiddende tøj.

Operationen

Du bliver vækket af plejepersonalet inden klokken 06, den dag du skal opereres. Du får udleveret en operationsskjorte og støttestrømper. Strømperne er med til at forebygge blodpropper i benene.

Du får også en injektion i låret med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper.

Børst dine tænder hver morgen og aften, mens du er indlagt på hospitalet, ligesom du plejer derhjemme. God mundhygiejne forebygger infektioner i luftvejene, f.eks. lungebetændelse. Du skal også børste tænder om morgenen inden operationen, men lad være med at synke vandet.

Du bliver hentet af en portør og kørt til operationen.

Under operationen er du fuldt bedøvet.

Når operationen er afsluttet, bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du kan flyttes tilbage til sengeafdelingen, hvor du bliver modtaget af plejepersonalet.

Efter operationen

I afdelingen arbejder vi efter internationalt anerkendte standarder for optimerede pleje- og behandlingsforløb. Vi har særligt fokus på information, smertebehandling, tidlig ernæring og bevægelse.
Vi har arbejdet med principperne i mange år og arbejder fortsat med at udvikle og optimere forløbene. Vi har overordentligt gode erfaringer med flere tusinde patienter, som er blevet behandlet og plejet efter disse principper.

Hurtigt i gang igen

Det er vigtigt, at du er så meget ude af sengen som muligt.

Bevægelse sætter gang i tarmfunktionen og forebygger komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen. Det betyder, at du allerede på operationsdagen skal op at gå og sidde i en stol.

Du skal være ude af sengen 2-4 timer – afhængig af, hvad tid du er tilbage på afsnittet.

For mange kan det forekomme uoverskueligt at komme ud af sengen så kort tid efter en operation, men du vil få hjælp og støtte af personalet til at komme op.
I dagene efter operationen skal du være ude af sengen i 8 timer fordelt over dagen og med hvil ind imellem.

Kost efter operationen

Appetitten kan være lille efter en operation i tarmen. Prøv at tænke på, at mad er medicin, som hjælper dig med at blive rask.

Som udgangspunkt må du spise almindelig kost efter operationen. Vi vil desuden tilbyde dig proteinholdige drikke i form af proteindrik, koldskål, mælk eller kakaomælk.
Hospitalet har a la carte køkken. Du vil få udleveret et menukort, som du skal bestille mad fra. Plejepersonalet hjælper dig.

Husk at drikke rigeligt efter operationen, gerne 2 liter om dagen og drik gerne varieret.

Du vil få udleveret tyggegummi under din indlæggelse. Tyggegummi er en del af behandlingen, da det har god effekt på mavetarmfunktionen og mindsker eventuel kvalme. Hvis du ikke kan tygge tyggegummi, kan syrlige bolsjer være et godt alternativ.

Tyndtarmsstomi

Det er nødvendigt for din behandling, at du får en stomi. Mange patienter har en stomi i forvejen og får en ny stomi ved denne operation. Stomien er formet af din tyndtarm og kaldes en tyndtarmsstomi eller ileostomi. Nogle steder omtales stomien som en loopileostomi. Det henviser til måden, den er konstrueret på.

Det er normalt, at der er lidt blødning fra stomien. Stomien bandageres med en stomipose, som opsamler afføring.

Selvom du har stomi i forvejen, kan det være svært at skifte posen selv i starten. Det er fordi, der er placeret en plastikstav under stomien, som gør det svært at komme til at sætte posen på. Staven vil personalet fjerne, når lægen vurderer, det er relevant. Der går normalt 5 dage.

Stomien skal forhindre, at der kommer afføring i din J-pouch. Det kan medføre dannelse af en byld, hvis der kommer større mængder afføring ned i J-pouchen, når den er ny. Det er derfor, man kalder stomien for en aflastende stomi.

Under operationen placerer kirurgen et blødt dræn i pouchen. Personalet i afdelingen vil skylle drænet 3 gange i døgnet. Drænet kan fjernes, når lægen vurderer, det er relevant. Der går normalt 5 dage.

Du prøver selv at skifte stomipose med hjælp og støtte fra personalet, indtil du har lært den nye stomi at kende.

Du får udleveret stomiposer i afdelingen, så du har nok, til du skal til opfølgende besøg hos stomisygeplejersken i stomiklinikken. Se yderligere information om J-pouch og operationsforløbet i brochuren ’J-pouch ved colitis ulcerosa og FAP’.

Kateter

Under operationen anlægger lægen et kateter i din urinblære. Din urin løber fra blæren gennem kateteret og ud i en gennemsigtig plastikslange ned i en pose. Her kan vi måle, hvor meget urin du producerer. Det er et vigtigt mål for væskebalance. Kateteret har du i 2-3 dage.

Smerter

Du kan opleve smerter efter operationen. Vi sørger for at holde dine smerter på et minimum. Du får smertestillende medicin 4 gange dagligt.
En del af smertebehandlingen kan ske gennem et tyndt kateter i ryggen til smertebehandling igennem en pumpe (Epidural smertebehandling).

Det er vigtigt at sige til, hvis du har behov for mere smertestillende medicin. For mange smerter resulterer i for lidt bevægelse, og det er vigtigt, at du får bevæget dig, så du undgår komplikationer.

Vejrtrækning

Efter en operation er det godt med et ekstra ilttilskud, når man ligger i sengen. Du skal derfor have et iltkateter i næsen, når du hviler og sover.

Udskrivelse

Du bliver udskrevet 5-7 dage efter operationen, hvis:

 • Du har haft afføring i stomien.
 • Du kan spise og drikke.
 • Du kan dække eventuelle smerter og/eller kvalme med tabletbehandling.
 • Du føler dig velforberedt på din udskrivelse.
 • Der ikke er tegn på infektion.
 • Du kan skifte din stomipose.

Operationssåret

Du skal have fjernet klipsene fra operationen hos din egen læge 10 dage efter operationen. Du skal holde øje med infektionstegn. Det kan være varme, rødme, hævelse og pus.

Kontakt os ved komplikationer

Det er sjældent, at der er komplikationer ved indgrebet, men der er en lille risiko for, at der kan opstå hul på tarmen, sårinfektion, blødninger fra operationssåret eller fra tarmen.

Derfor skal du kontakte os, hvis du får:

 • Feber (temperatur over 38 grader).
 • Kulderystelser.
 • Tiltagende mavesmerter.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Tiltagende blødning fra tarm eller stomi.

Opfølgning på udskrivelse

Du bliver indkaldt til kontrol i Gastroenhedens ambulatorium 331 ca. 6 uger efter operationen. Her vil dit videre forløb blive planlagt.

Du vil blive tilbudt et ambulant forløb i stomiklinikken. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, får du en tid hos en stomisygeplejerske. Stomisygeplejersken vil følge, hvordan det går med den nye stomi, efter du er kommet hjem.
Der er mulighed for vejledning i, hvordan du skal passe stomien, og hvilken bandage der fungerer bedst, når du genoptager dine vanlige aktiviteter.

Stomisygeplejersken vil udlevere de stomiposer, du skal bruge, når du skal skifte derhjemme.

Meld afbud

Hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftale, f.eks. på grund af sygdom, skal du hurtigst muligt kontakte os, så du kan få en ny tid, og vi kan give din tid til en anden patient.

Kort over Hvidovre Hospital

Find vej til Center 3, 1. sal, afsnit 313:

Redaktør