Hvad er irritabel tyktarm?
Irritabel tarmsyndrom (IBS: irritable bowel syndrome) er en funktionel mavetarmlidelse, der er kendetegnet ved smerter i maveregionen og forstyrret afføringsmønster med vekslende grad af diarré og forstoppelse. Der ses ofte også oppustethed, træthed og andre smertetilstande - samt en lindring af symptomerne ved luftafgang/afføring.
Irritabel tyktarm forekommer hos omkring 10-20 procent af befolkningen. Tilstanden er hyppig i de vestlige lande. De fleste får gener i ungdomsårene eller i den unge voksenalder, og for mange er det en livslang tilstand.
Hvad betyder FODMAP?
Betegnelsen FODMAP er en forkortelse af følgende ord: Fermenterbare oligo-, di-, monosakkarider og polyoler:
- Fermenterbare: Kan omsættes af bakterier i tyktarmen.
- Oligosakkarider: Kulhydrater, der består af 3-9 sukkermolekyler.
- Disakkarider: Kulhydrater, der består af to sukkermolekyler (f.eks. laktose).
- Monosakkarider: Kulhydrater, der består af et enkelt sukkermolekyle (f.eks. fruktose, glukose og galaktose).
- Polyoler: Sukkeralkoholer, der ofte ender på –ol (f.eks. maltitol, sorbitol, erythritol, mannitol, xylitol).
FODMAP’s er en gruppe af kulhydrater, der findes i en lang række forskellige fødevarer. En Low FODMAP-diæt har til formål at reducere indtaget af de ovenstående kulhydrater.
Hvem kan have gavn af Low FODMAP-diæt?
Personer med irritabel tyktarm (IBS) kan have gavn af Low FODMAP-diæten. Når man har irritabel tarm, opstår der generende symptomer fra mavetarmkanalen. Det er især mavesmerter, luft i maven, oppustethed i kombination med vekslende afføring, forstoppelse eller diarré. Personer med Colitis Ulcerosa eller Morbus Crohn kan opleve lignende symptomer og kan derfor i visse tilfælde også have gavn af diæten.
Hvordan virker diæten?
Madens næringsstoffer, heriblandt kulhydrater, optages i tyndtarmen, hvor de almindeligvis føres over tarmvæggen og videre til blodbanen. De kulhydrater, der ikke bliver optaget i tyndtarmen, bliver efterfølgende fermenteret af bakterier i tyktarmen. Ved nedbrydningen af visse kulhydrater øges produktionen af gasarter som hydrogen, karbondioxid og methan, hvilket kan resultere i kraftig luftudvikling og oppustethed. Low FODMAP-diæten begrænser indtaget af de kulhydrater, der giver gener.
Inden man starter på Low FODMAP-diæten, er det vigtigt, at man har et regelmæssigt måltidsmønster med 4-6 daglige måltider og et tilstrækkeligt væskeindtag.
Diæten
Low FODMAP-diæten består af tre trin:
1. Erstatte fødevarer, der har et højt indhold af FODMAPs med fødevarer med lavt indhold.
2. Finde den/de FODMAPs, der skaber gener hos dig.
3. Finde den ideelle balance af FODMAPs i kosten for dig.
Hos voksne patienter udelukker man alle FODMAPs i 2-6 uger, inden man starter genintroduktion. Dette kan være meget indgribende i hverdagen, og derfor råder vi børn/unge og deres familier til at udelukke én FODMAP ad gangen. Diætisten vil sammen med jer gennemgå barnets/den unges kost og vurdere, hvilken FODMAP det er mest oplagt at starte med at udelukke, og i hvilken rækkefølge de næste FODMAPs skal udelukkes.
1. _______________
2. _______________
3. _______________
4. _______________
Hver FODMAP udelukkes i 2-6 uger efter aftale med diætisten. Oplever man markant bedring i symptomer efter udelukkelse af en bestemt FODMAP, behøver man ikke at udelukke de andre.
Nogle børn tåler små mængder af de FODMAPs, de ellers reagerer på. Det er individuelt, hvor stor en mængde der tolereres, så man må prøve sig frem derhjemme.
Oligosakkarider
Oligosakkarider findes i fødevarer som (se vedlagte liste for flere):
- Banan
- Blåbær
- Dadler
- Rosiner
- Rødbede
- Hvidløg
- Porrer (den grønne del af porrer tåles ofte)
- Løg (den grønne del af forårsløg tåles ofte)
- Ærter
- Rugbrød
- Fuldkornsbrød
- Havregryn fine (op til 55g dagligt tolereres, grovvalsede toleres frit).
Polyoler
Polyoler findes i fødevarer som (se vedlagte liste for flere):
- Æbler
- Avocado
- Brombær
- Nektarin/fersken
- Blomme
- Svesker
- Vandmelon
- Grønne bønner
- Blomkål
- Majs
- Sukkerærter
- Sød kartoffel.
Fruktose
Fruktose findes i fødevarer som (se vedlagte liste for flere):
- Banan
- Kirsebær
- Mango
- Vandmelon
- Sugar snaps (tykke sukkerærter)
- Rugbrød (ca. 50g dagligt tolereres).
Laktose
Laktose er et mælkesukker og findes primært i mælkeprodukter som mælk, yoghurt, flødeis og ost. Laktosefri mælkeprodukter er fødevarer, hvor laktosen allerede er nedbrudt, og disse produkter kan derfor frit benyttes på en low FODMAP-diæt.
Det meste ost indeholder ganske små mængder laktose og tolereres fint. Ved indtag af laktoseholdige fødevarer som flødeis eller lignende, kan lactasetabletter, f.eks. Lactrase, benyttes.
Forslag til måltider
Vær opmærksom på begrænsninger af visse fødevarer. Mange færdigretter og købt brød indeholder store mængder af FODMAP’s. I starten kan det føles tidskrævende at lave mad, men med planlægning og gentagelser vil det blive nemmere.
Morgenmad
- Yoghurt (evt. laktosefri) med mysli (vær opmærksom på tørret frugt ift. FODMAPs).
- Havregryn (se ’oligosakkarider’) med mælk (evt. laktosefri).
- Havregrød (se ’oligosakkarider’).
- Cornflakes med mælk (evt. laktosefri) med f.eks. frugt eller rosiner, hvis disse. tolereres
- Omelet eller røræg af 2 æg og f.eks. cherrytomater, skinke eller kyllingebrystfilet
- Glutenfrit brød eller knækbrød med ost.
Frokost og aftensmad
- Glutenfrit brød med pålæg
- Majspandekage med fyld
- Bagt kartoffel med fyld
- Ris- eller glutenfri pastasalat med kylling eller tun og grøntsager
- Omelet med grøntsager
- Kyllingesalat med quinoa eller ris
- Hjemmebagt surdejs-speltpizza + tilbehør af grøntsager.
Mellemmåltider
- Glutenfrit brød eller knækbrød med ost
- Nødder, f.eks. valnødder, pekannødder, pinjekerner og peanuts (se begrænsninger)
- Smoothie med frugt/bær og (laktosefri) yoghurt uden sødestoffer
- Frugtsalat. Må gerne blandes med f.eks. (laktosefri) yoghurt, ahornsirup, nødder eller mørk chokolade
- Yoghurt Naturel med FODMAP-venlige friske bær eller frugt
- Riskiks/majskiks + grøntsager
- Mørk chokolade (over 70 % kakao).
Vær opmærksom på…
... at Low FODMAP-diæt ikke må forveksles med en glutenfri kost, da der findes glutenfri produkter, som indeholder FODMAP’s. Undersøg altid indholdet i produkter for at sikre dig, at de ikke indeholder FODMAP’s. F.eks. skal du sikre dig, at glutenfrie produkter ikke er tilsat inulin, oligofruktose, fruktose, æblefibre og æbleekstrakt.
… at ingredienslisten på fødevarer er noteret i rækkefølge efter faldende mængde. Små mængder FODMAP’s, f.eks. laktose, kan de fleste tolerere, men særligt løg og hvidløg kan give reaktioner, selv i små mængder.
… at blandingskrydderier som f.eks. barbecue ofte indeholder hvidløg eller løgpulver. Løgpulver kan også findes i marinader eller som smagstilsætning i kødpålæg, leverpostej, pølser, i sauce og i dressing, hvilket også skal udelukkes. Brug varedeklarationen til at guide dig.
… at opretholde et tilstrækkeligt indtag af kostfibre fra frugt, grønt, frø/nødder, FODMAP-venlige fuldkornsmeltyper, boghvedegryn, havreklid, havregryn, hel quinoa, glutenfri pasta. Er symptomerne domineret af forstoppelse, er det vigtigt at have fokus på væskeindtag.
Anbefalede apps
Det er muligt at hente betalingsapps til smartphone. Vi anbefaler den engelsksprogede app fra Monash University i Australien (”Monash University Low FODMAP Diet”) eller den danske version ”Low FODMAP diet” fra forlaget Mussmann.
App’en fra Monash University vil altid indeholde de nyeste opdaterede lister.
Anbefalede hjemmesider:
https://www.monashfodmap.com/blog
www.ccf.dk (Colitis-Crohn Foreningen. Irritabel tyktarm - IBS).