Irritabel tyktarm

Information om irritabel tyktarm.

Mødested:

Gult Center 3
Ambulatorieetagen
Afsnit 331 - Receptionen

Irritabel tyktarm er en meget hyppig lidelse. Man regner med at ca. hver 10. dansker lider deraf. Der er flere kvinder end mænd blandt patienterne.

Symptomer

Koliksmerter eller mavekneb som kommer og går, ofte dagligt og ofte efter måltider. Om natten optræder smerterne kun sjældent.

Afføringen veksler mellem knoldet, normal og tynd afføring. Afføringen er ofte blandet med luft og der kan være en fornemmelse af at tarmen ikke er ordentlig udtømt.

Sammen med afføringen kan optræde slimafgang. Nogle patienter har normal afføring men efter denne er afsluttet føler de stadig afføringstrang, og der kommer da lidt efter en lille slimportion.

Bughulen udspiles. Dette sker ofte efter måltider. Der lyder høj støj og rumlen fra maven. Stor tilbøjelighed til at slippe luft fra endetarmen.

Hvor sidder sygdommen?

Sygdommen sidder først og fremmest i tyktarmen og endetarmen. Hos nogle patienter kan fx. luftgenerne også omfatte mavesækken og medføre bøvsen. Lægen vil ofte først undersøge om der er en anden sygdom, som kan forklare symptomerne.

Hvad skyldes sygdommen?

Videnskabelige undersøgelser har vist, at mange patienter med irritabel tyktarm har forstyrrelser i muskel- og nervefunktionen i tyktarmens væg.

Andre undersøgelser tyder på, at disse patienter har nedsat smertetærskel, dvs. de reagerer med smerte ved mindre luftudspiling end raske personer. Det har overraskende vist sig, at patienter med irritabel tyktarm har normal luftmængde i tyktarmen, og at tarmluftens sammensætning også er normal.

Det er ikke påvist, at stress kan fremkalde irritabel tyktarm. Har man irritabel tyktarm kan stress måske forværre symptomerne.

Hvor længe varer sygdommen?

Sygdommens varighed er meget forskellig fra patient til patient. De fleste har symptomer i 1-2 år, nogle i endnu flere år. Enkelte har symptomer i mere end 10 år. Mange patienter kan glæde sig over at symptomerne forsvinder/mindskes efter nogle år. Sværhedsgraden af symptomerne kan svinge meget, fra uger eller måneder med beskedne symptomer, til perioder med stort besvær.

Er det en farlig sygdom? Kan den give anledning til kræft?

Irritabel tyktarm er en stærkt generende sygdom, men den er ikke farlig og den kan ikke føre til kræft. Patienternes levetid er som andre danskeres. Irritabel tyktarm berører sjældent patientens erhvervsevne.

Behandling

Livsstil

Dyrk motion i form af lange spadserture, jogging, svømning, gymnastik eller lignende.

Kost

Der er ikke holdepunkter for at en betemt diæt virker på symptomerne ved irritabel tyktarm. En del patienter oplever imidlertid forværrede symptomer når de spiser:

  • Fødevarer med et højt fedtindhold.
  • Mælkeprodukter.
  • Alkohol og koffeinholdige drikke.
  • Drikkevarer med kunstige sødemidler.
  • Fødevarer som fører til luftudvikling, fx.bønner og kål.

Det kan være en fordel at føre dagbog over både symptomer og fødeindtag for at blive opmærksom på eventuelle sammenhænge.

Forstoppelse

Drik rigeligt med væske. Spis kostfibre i form af groft brød, frugt, grøntsager, loppefrøskaller eller hvedeklid. Er dette ikke tilstrækkeligt kan der suppleres med egentlige afføringsmidler (Magnesia, små mængder Toilax, Perilax, Dulcolax eller Laktulose).

Diarré

Også her kan loppefrøskaller og klidpræparater hjælpe. Det er sjældent, at det er nødvendigt at anvende egentlige medicinske præparater. I sjældne tilfælde kan man anvende medicin der nedsætter transporthastigheden gennem tarmen fx. Imodium og Propiden.

Smerter og luftspænding

De medicinske præparater mod disse gener er ikke overbevisende effektive. Der findes en lang række midler som har fællesbetegnelsen ”tarmmuskelafslappende og luft-spændingsnedsættende”. Patienten og lægen må sammen vurdere om disse midler skal forsøges.

Faresignaler

Kommer der smerter, der vækker patienten om natten eller forhindrer nattesøvn, skal patienten undersøges nærmere. Det samme gælder, såfremt der kommer blod i afføringen, ved opkastninger, vægttab eller feber.

Kortet viser, at man kan finde Afsnit 331 i Gastroenheden i Center 3 på Ambulatorieetagen.
Scan koden med din mobil og læs mere om afdelingen https://www.hvidovrehospital.dk/
Scan koden med din mobil
og læs mere om afdelingen.
Redaktør