Information om Zoledronsyre

Information om Zoledronsyre.

Zoledronsyre er et middel mod knogleskørhed. Her kan du læse mere om brugen af Zoledronsyre, da det er vigtigt, at du kender til behandlingen.

Anvendelse

Zoledronsyre anvendes mod knogleskørhed. Lægemidlet optages meget hurtigt i knoglerne og forbliver der i lang tid. Resultatet er, at mængden af kalk i knoglerne stiger, og dermed er der mindre risiko for brud på knoglerne. Denne effekt holder mindst 1 år. Det er derfor kun nødvendigt at give Zoledronsyre én gang om året. Infusionen gives som regel 3 år i træk. Herefter holdes pause.

Behandling

Zoledronsyre gives som en infusion i en blodåre af læge eller sygeplejerske. Infusionen betyder, at du får anlagt en lille plastikslange i en blodåre (drop), hvor medicinen gives igennem. Det tager ca. 30 min. Du skal være rask og må ikke have feber på dagen. Før infusionen undersøger vi kalkindholdet og D-vitamin i dit blod samt dine nyretal.

Både før og efter infusionen skal du drikke rigeligt. Det er vigtigt, at du fortsætter med dit ordinerede tilskud af kalk og D-vitamin.

Almindelige bivirkninger

De mest almindelige bivirkinger ved behandlingen med Zoledronsyre er, at du i nogle dage efter behandlingen kan få influenzalignende symptomer i op til 2-3 dage. Det kan være kuldegysninger, træthed, svaghed, åndenød, diarré, fordøjelsesbesvær eller kvalme samt smerter i muskler og led. Hvis det er tilfældet, kan du tage Paracetamol-tabletter i de første dage efter behandlingen – 2 stk. op til 4 gange dagligt.

Du kan også få symptomer som prikkende fornemmelse, især i området omkring munden og i fingerspidserne. Det skyldes en forbigående mangel på kalk i blodet. Du skal derfor være særlig påpasselig med, at du får det ordinerede kalk specielt efter behandlingen.

Får du andre symptomer, skal du kontakte Endokrinologisk Ambulatorium eller akuttelefonen 1813.

Sjældne bivirkninger

En meget sjælden bivirkning ved Zoledronsyre er nedbrydning af kæbeknoglen. Du skal derfor orientere din tandlæge om, at du er i behandling med knoglemedicinen. Hvis du skal have foretaget tandudtrækning eller have lavet tandimplantater skal du kontakte Endokrinologisk Ambulatorium. En anden sjælden bivirkning, er hoftesmerter, der forværres ved belastning. Får du disse symptomer, bør du også kontakte Endokrinologisk Ambulatorium.

Kontrol

Inden hver behandling med Zoledronsyre tager en endokrinologisk overlæge stilling til, om du skal have flere behandlinger. Medicinen udskilles via nyrerne, og derfor skal du, inden behandlingen, have taget blodprøver. Blodprøverne må ikke være mere end 3 måneder gamle. Disse godkendes af en læge.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til infusionen af Zoledronsyre, er du velkommen til at ringe til Endokrinologisk Ambulatorium (se kontaktinformationer nederst).

Redaktør