Indaddrejede fødder-ben hos børn

Vejledning til forældre om indaddrejede fødder og ben hos børn.

Indaddrejede fødder/ben er meget hyppigt i barnealderen, Tilstanden er en normal (fysiologisk tilstand hos børn.

Hvorfor har barnet indaddrejede fødder/ben?

Grunden til de indaddrejede fødder/ben sidder i hofterne og skyldes, at lårbenshalsen/hoften er mere fremadrettet end normalt.  

Alle børn bliver født med fremadrettet lårbenshals, men hos de fleste reduceres dette i det første leveår. Årsagen til, at nogle børn vedbliver at have fremadrettede lårhalse/hofter, er ukendt.

Hvis barnet under graviditeten har ligget skævt, fx i ”havfrue stilling” eller med det ene ben op langs kroppen, kan der være forskel på de to sider.

Tilstanden forekommer ofte familiært, og det er dobbelt så hyppigt hos piger. Indaddrejede ben/fødder giver hyppigt grund til bekymring hos forældre, pædagoger og terapeuter. De indaddrejede hofter påvirker ikke fødder, knæ eller ryg og giver ikke smerter eller andre gener hos børn.

Indaddrejning under gang

Årsagen til indaddrejningen under gang skyldes, at lårbenshalsen for enden af lårbenet vender mere fremad end normalt. Når barnet er aktivt og spænder musklerne, drejer hoften indad til den normale hoftestilling. Dette betyder, at hele benet drejer med ind, inkl. foden.

De indaddrejede ben ses tydeligst, når barnet lige er begyndt at gå og i årene herefter, og specielt når barnet løber, hvor underbenene drejer udad (barnet løber som en ”hjulpisker”).

Ved undersøgelsen i ambulatoriet giver lægen et bud på, hvor stor en drejning der er tale om. 

Behandling

Indaddrejende ben/fødder kræver ingen behandling. I takt med at barnet vokser, drejer/gror lårhalsen ned til den normale vinkel. Denne tilretning tager hele vækstperioden frem til vækstafslutning (piger 16 år, drenge 18 år).

Opretningen er størst i det første år frem til ca. 8 års alderen. Efter vækstens afslutning vil der ofte være en mindre indaddrejning tilbage i benene, men det har ingen betydning.

Børnene sidder hyppigt i W-stilling. Dette skyldes, at der er den øgede mulighed for indaddrejning i hofterne. Det er i litteraturen anbefalet, at børnene ikke sidder i W-stilling, fordi almindelig stilling med benene lige frem eller på en stol stimulerer opretningen til normal drejning. Om dette er tilfældet, er dog omdiskuteret!

Det skal understreges, at fysioterapi, indlæg eller specialsko ikke har nogen effekt på lårbenshalsenes vinkling og derfor ikke er nødvendige.

Hvis ikke der er sket en væsentlig opretning, når barnet er 8-10 år gammel, OG der er smerter, kan praktiserende læge genhenvise mhp. en revurdering.

Det er muligt at foretage en operation, hvor lårbensknoglen skæres over og lårbenshalsen drejes ind og fikseres med skinner og skruer, men dette stort set aldrig nødvendigt.

Valg af fodtøj

Forældrene skal være særligt opmærksomme på valg af fodtøj. Når barnet får de nye, lidt større sko, støder tånæserne hyppigt sammen. Dette gør, at barnet snubler lidt, men dog ikke falder. I løbet af et par dage drejer kroppen benene udad, så barnet ikke længere snubler.

Det er vigtigt kun at købe fodtøjet med et skonummers overstørrelse (voksetillæg), for at skoene ikke rammer hinanden for meget. Det er vigtigt, at skoene er snøret/lukket godt på foden. Hvis sko eller støvler sidder løst på foden, er der tendens til, at børnene oftere falder.

Redaktør