Hypermobilitet hos børn

Vejledning og anbefalinger til forældre om hypermobile led hos børn.

Hypermobilitet er ikke en sygdom, men en tilstand, hvor kroppens led er mere smidige og kan bevæge sig ud over det normale. Hypermobilitet er hyppigere i barnealderen end hos voksne, og ca. 5-10% af befolkningen har hypermobile led.

Hypermobiliteten kan i nogle tilfælde påvirke børnenes motoriske færdigheder, da hypermobile børn ofte går senere end børn, der ikke har hypermobile led.

Hvis leddene konstant kommer ud i yderstillinger, kan det give efterfølgende ømhed og eventuelt smerter. Det anbefales derfor at forsøge at undgå dette.

Siddestillinger og træning

Mange børn sidder i w-stilling, for at søge stabilitet. Denne stilling regnes for ikke at være ”sund” for hofterne, og derfor anbefales det at sidde med lige ben eller på en børnestol under leg.

Børnene har balanceproblemer. Der anbefales gymnastik, som styrker balance og muskelstyrke og ikke træner leddene i at komme i yderstillinger. Balance og koordinationstræning er godt for barnet. Benyt evt. et balancebræt.

Svømning er en god træningsform. For de ældre børn anbefales individuel idræt, hvor musklerne forspændes og dermed beskytter leddene. Der anbefales ikke kontaktidræt. Børnene må gerne deltage i almindelig skoleidræt.

Jo stærkere barnet er, desto færre gener bliver der på længere sigt, så det er vigtigt at understrege, at idræt også er sundt for børn med hypermobile led.

Godt fodtøj

Alle børnene er platfodede, og der anbefales godt fodtøj. Stabilitet omkring foden mindsker generne og får børnene til at gå tidligere end ellers.

En god sko har en fast/stiv hælkappe, der kan holde hælen, så den ikke knækker udad ved belastning. Den forreste del af skoen skal være fleksibel, så gangen afvikles nemt.

Det er vigtigt, at skoen passer til bredden af foden. Når skoen er på og snøret/lukket, må det ikke være muligt at få en hel hånd ned ved siden af hælen.

Snørelukning er at foretrække. Hvis der benyttes velcro lukning, er den bedste type den, hvor stroppen går igennem et øje. Velcroen skal strammes til som ved snørebånd.

Skoene må ikke være ekstremt fodformede, da dette giver instabilitet i foden. Sko behøver ikke være bredere end foden. Vi anbefaler et skonummers overstørrelse i voksetillæg. 

Løse støvler og ligende frarådes. Gummistøvler benyttes kun, når det ikke kan undgås. Små børn med bløde fødder kan med fordel benytte sandaler med hælkappe som indesko i vuggestuen/børnehaven.

Indlæg er ikke en del af standardbehandlingen og ændrer ikke forløbet.

Redaktør