I denne pjece får du information om, hvad hypermobilitet er for en tilstand, og hvad du som forælder kan gøre, hvis dit barn har hypermobile led.
Hvad er hypermobilitet?
Hypermobilitet er en tilstand, hvor et eller flere af kroppens led kan bevæge sig ud over det normale. 5-10 % af befolkningen har hypermobile led. Hypermobilitet er ofte arveligt.
I hypermobile led er bindevævet mere elastisk end normalt og leddene kommer derfor lettere ud i yderstilling. Det betyder, at ledbrusken belastes, da den er tyndest og mindst slidstærk i yderkanten.
Hypermobilitet er ikke en sygdom, men en del mennesker har hypermobile led i en sådan grad, at de har risiko for at få skader og udvikle smerter i sener og led.
Tegn på hypermobile led hos børn
- Platfodethed, kalveknæ eller overstrakte knæ, og overstrakte albuer og fingerled
- Siddestillinger, som f.eks. w-stillingen, hvor barnet sidder med benene i yderstillinger, se billede forneden.
- Skiftende smerter eller træthed i et eller flere af kroppens led og muskler, specielt efter fysisk aktivitet.
- Balance- og koordinationsproblemer, samt nedsat udholdenhed, hvor barnet har besvær med fysisk at følge med jævnaldrende børn.
- Hyppige forstuvninger, især af fingre, hænder og ankler.
Hvad kan du gøre som forælder
Det er vigtigt at komme i gang så tidligt som muligt med at indarbejde gode vaner til at forhindre, at de hypermobile led kommer i yderstillinger, og forebygge ovebelastning. Overbelastning kan øge risikoen for, at dit barn senere får skader og udvikler smerter. Du kan forebygge overbelastning ved at stimulere dit barn til at styrke og træne sine muskler, så de kan yde bedst mulig støtte til de hypermobile led.
Gode sko
Det er vigtigt at sko og støvler støtter godt op om fødderne. Vælg en sko med høj fast hælkappe og en bøjelig sål. Skoen skal passe til fodens bredde og sidde godt fast.
Mindre børn (0-2 år)
Her handler det om at stimulere dit barns generelle motoriske udvikling, fx. ligge på maven, krybe, kravle, stå og gå, med fokus på at undgå belastning af leddene i yderstilling.
- Hvis dit barn har svært ved at holde sig i kravlestilling, kan du hjælpe ved at samle barnets ben ind under kroppen og lade barnet kravle på et skridsikkert, fast underlag.
- Hvis dit barn sidder i w-stilling, som overbelaster hofte-, knæ- og ankelled, er det vigtigt at du hjælper barnet til at sidde i andre stillinger som fx. havfruestilling, knæsiddende og langsiddende.
Større børn (fra 2 år)
Dit barn skal være stadig være fysisk aktiv, men skal nu også træne styrke og stabilitet omkring sine led.
- Det er godt for dit barn at bruge sin krop så varieret som muligt hver dag. Fx. gå og løbe på ujævnt terræn, og kravle over og under forhindringer.
- Lær dit barn at lytte til sin krop og vær opmærksom på om dit barn har gener som f.eks. smerter og træthed.
Anbefalede aktiviteter
- Øvelser på vippebræt efter instruktion fra fysioterapeut.
- Lette hop på trampolin.
- Klatre, trække, skubbe, grave, krabbegang.
- Kaste og sparke bold.
- Cykling, svømning og ridning.
Dit barn må gerne deltage i almindelige lege og idrætsaktiviteter i børnehave eller skole. Men hvis han eller hun ofte får forstuvninger eller smerter i leddene, skal du overveje at skifte til mindre voldsomme aktiviteter.
Du skal være opmærksom på at kontaktsport (håndbold og fodbold) og smidiggørende aktiviteter (ballet, yoga og akrobatik), medfører større risiko for overbelastning.