Hånd: Operation for Dupuytrens Kontraktur

Information om Dupuytrens Kontraktur

Du skal opereres for Dupuytrens lidelse. I den forbindelse er der nogle forholdsregler, som du bør tage før og efter operationen. Det kan du læse om i denne pjece.

Dupuytren var en fransk kirurg (1777-1835), som har lagt navn til en lidelse, hvor skrumpning og knudedannelse i håndfladens sene-plade nedsætter en eller flere fingres fulde strækning. Lidelsen kaldes også ”kuskehånd”.

Årsag

Årsagen er ikke fuldt klarlagt, men der er utvivlsomt arvelige anlæg. Det er endvidere kendt, at tobaksrygning, alkoholmisbrug og sukkersyge har indflydelse på lidelsens udvikling,. Lidelsen er ret udbredt blandt nordboere især hos voksne mænd. Ved kirurgisk indgreb fjernes arvævet (knuderne) fra håndflade og fingre. Operationen foregår under fuld bedøvelse eller med en blokade af hele armen.

Før operationen

Pga. infektionsrisiko er det vigtigt, at der ikke er sår på hånden, når du møder til operation. Du må heller ikke være syg – fx med lungebetændelse, stærkt forkølet, dårlig mave eller lignende. Kontakt Ortopædkirurgisk Ambulatorium 333 på telefon 38 62 22 44 mellem kl. 8.00 og 15.00 senest dagen før, hvis du er i tvivl.

På operationsdagen

Du skal være fastende i 6 timer, men du må gerne drikke tynde væsker indtil 2 timer før operationen. Du må IKKE drikke mælk/cacaomælk eller spise pastiller og tyggegummi.

Operationen foregår i Dagkirurgisk afdeling 141, opgang 1, i ambulatorieetagen.

Når du er modtaget i afdelingen, vil du få lagt bedøvelse. Når bedøvelsen virker, bliver du hentet ind på operationsstuen.

På operationsstuen

Hånden sprittes af 2 gange, og der afdækkes med sterile stykker. Der vil blive lagt en blodtomhedsmanchet på overarmen, som vil hindre blodtilførslen til hånden under operationen. Ved operationen anlægges vinklede snit fra håndfladen ud på fingeren. Karrene og nerverne til fingeren frilægges og skånes, hvorpå arvævet fjernes.

Efterfølgende lukkes operationssåret med nylontråde, og der bliver lagt en stor forbinding på. Armen skal herefter holdes højt til næste morgen.

Efter operationen

Forbindingen skiftes efter 4-6 dage i Ortopædkirurgisk Ambulatorium 333. Efter 12-14 dage fjernes stingene ligeledes i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, og du sendes videre til Ergoterapeutisk Afdeling 234 eller kommunal genoptræning. Du får udleveret en skinne til fortrinsvis brug om natten.

Smerter

Der kan komme smerter efter indgrebet, hvorfor det anbefales at have håndkøbsmedicin hjemme.

Ved problemer

Hvis der opstår komplikationer, vil du blive tilset af lægen i Ortopædkirurgisk Ambulatorium 333 eller i Ergoterapeutisk Afdeling 234. Henvendelse til Ortopædkirurgisk Ambulatorium 333 på telefon 38 62 22 44 mandag-fredag mellem kl. 8.00 og 15.00

Redaktør