Fysisk aktivitet efter operation i maven

Vejledning om fysisk aktivitet efter operation i maven.

Gode råd til, hvordan du kommer i gang med fysisk aktivitet, mens du er indlagt og i tiden efter udskrivelsen, når du er blevet opereret i maven.

Billedet viser en fysioterapeut hjælpe en patient.
Kom hurtigt ud af sengen efter operationen

Vær fysisk aktiv

Når du er blevet opereret i maven, er der en risiko for at udvikle komplikationer som f.eks. blodpropper og lungebetændelse.

Dine lunger fungerer bedst, når du står oprejst. Det er derfor vigtigt, at du kommer ud af sengen og i gang med normal fysisk aktivitet hurtigst muligt efter operationen.

Når du er fysisk aktiv hjælper du også maven med at komme i gang igen. Hvis du er fysisk aktiv, mindskes svimmelhed og træthed, som typisk fylder meget de første dage.

Det er vigtigt, at du begynder at være fysisk aktiv så tidligt som muligt og gerne på selve operationsdagen. Det indebærer, at du skal sidde i en stol i flere timer om dagen f.eks. i forbindelse med måltider, og at du hyppigt skal gå ture på afdelingen. Gå hellere flere ture af 5-10 minutters varighed end lange ture, hvor du bliver meget træt. Hvis du bliver træt, er det fint at tage et kort hvil i sengen.

Hvis du har mere overskud, kan du benytte en af motionscyklerne på hospitalet eller gå på trapperne i vandrehallen. Det er helt i orden at blive forpustet, så længe aktiviteten ikke udløser smerter i maven.

Mens du er indlagt er det vigtigt, at du kommer i gang med:

 • Selvstændigt at komme ind og ud af sengen med albueteknik (se billederne længere nede)
 • Selvstændigt at udføre personlig hygiejne
 • Går flere ture i afdelingen.

Skift stilling, når du ligger ned

Når du ligger i sengen i længere perioder, er det en god idé at skifte stilling. Du bør skifte mellem at ligge på ryggen og på siden. Det forbedrer forholdene for dine lunger og mindsker risiko for tryksår. Har du slim i lungerne, kan stillingsskift sammen med vejrtrækningsøvelser gøre det lettere at få hostet slim op.

Fysioterapeuten kan hjælpe dig

Hvis du har behov for hjælp til at komme i gang med fysisk aktivitet, vil fysioterapeuten hjælpe dig. Selvom du evt. har dræn, drop eller kateter, kan du godt komme ud af sengen. Der stilles de nødvendige gangredskaber til rådighed fra starten, og fysioterapeuten vil lære dig at bruge dem.

Brug albueteknik til at komme ud af sengen

Brug albueteknikken, når du skal fra liggende til siddende stilling. 

Fra liggende til siddende
Lig dig på siden og skub fra på madrassen med øverste arm og nederste albue. Samtidig svinger du benene ud over sengekanten.

Når du skal ned at ligge igen, skal du bruge samme teknik, bare omvendt.

Hvis du har smerter

Hvis du har mange smerter så kontakt plejepersonalet. Det er vigtigt, at du er godt smertedækket, så vejrtrækningen er mindre besværet, du kan hoste slim effektivt op, komme ud af sengen og holde dig fysisk aktiv.

Fokusér på din vejrtrækning

En operation i maven kan ofte påvirke din lungefunktion, blandt andet pga. narkosen og selve operationssåret. Fysisk aktivitet kan hjælpe dig med at forbedre din lungefunktion, fysisk aktivitet bør suppleres med vejrtrækningsøvelser samt effektiv hosteteknik i dagene efter operationen.

Tag dybe vejrtrækninger

Da dine lunger fungerer bedst, når du står oprejst, er det mest effektivt at udføre vejrtrækningsøvelser i siddende eller stående stilling. Du skal huske at tage nogle dybe vejrtrækninger hver time efter operationen for at holde luftvejene åbne, aktivere vejrtrækningsmusklen og normalisere din vejrtrækning.

Lav dybe vejrtrækninger hver time efter operationen:

 • Træk vejret roligt ind gennem næsen.
 • Hold vejret i 1-2 sekunder.
 • Spids munden og pust roligt ud, så der kommer en lang udånding med hvislende lyd.
 • Gentag 5 gange.
 • Læg eventuelt hånden på maven og mærk den hæve og sænke sig.

Host og stød

Der kan være slim i lungerne efter en operation, og det er vigtigt at få hostet det op, så det ikke spærrer for luftpassagen eller udvikler sig til en lungebetændelse.

Hvis du har behov for at hoste slim op, er det vigtigt, at du ikke undertrykker dit host på grund af smerter eller ubehag.

Du kan med fordel aflaste operationssåret, når du skal hoste. Det gør du ved at ligge et lille modtryk på maven. Hertil kan du benytte en pude, lægge armene over kors eller simpelthen bare trykke lidt med hænderne. Hvis du ligger i sengen, mens du hoster, kan du med fordel bøje i benene, så mavemusklerne er afslappede.

Hvis du fortsat har svært ved at hoste slimen op, kan stødteknik virke skånende og hjælpe med at flytte slimen længere op i svælget. Et stød udføres flere gange i træk, indtil slimen kan hostes eller rømmes op. Stødteknik:

 • Træk vejret dybt ind.
 • Ånd kraftigt ud med åben mund (som hvis du skulle ånde på et spejl).

Lav venepumpeøvelser

Vi anbefaler, at du laver venepumpeøvelser med benene flere gange dagligt, både når du ligger i sengen, og når du sidder i en stol. Det modvirker hævelser i benene idet blodcirkulationen stimuleres og mindsker risikoen for blodpropper.

Du laver venepumpeøvelser ved at bøje og strække benene ved hofte og knæ, samt vippe med foden. Hvis du ligger ned, er det en god idé at sænke hovedenden og løfte fodenden, så benene kommer over hjertehøjde. Du kan desuden med fordel træne ved at rejse dig fra stolen og sætte dig igen flere gange i træk.

Lav arvævsbehandling

Når du bliver opereret i maven, skæres der gennem flere hudlag. Når såret heler, vokser lagene sammen igen. Der dannes arvæv i forbindelse med sårhelingen, og arvæv er mindre smidigt end almindelige hudceller. For at gøre arvævet mere smidigt kan du lave massageøvelser omkring arret, når såret er helt lukket, sting/clips er fjernet og der ikke længere er sårskorpe. Følg evt. programmet ”Øvelser til at gøre arvævet smidigt efter en operation”, hvis du oplever gener fra arret.

Når du bliver udskrevet

Efter udskrivelsen vil du måske være mindre aktiv end normalt og have behov for at slappe af. Det er dog vigtigt at holde kroppen i gang. Derfor er det bedst, at du træner din kondition, blandt andet med flere daglige gåture, som gradvist kan gøres længere og udføres i varierende tempo og terræn.

Det er helt normalt at blive forpustet, når du er fysisk aktiv efter en operation i maven. Du kan evt. benytte dig af vejrtrækningsteknikken, hvor du spidser læberne og skaber modstand på udåndingen. Det hjælper med at kontrollere vejrtrækningen.

Du kan genoptage sports- og fritidsaktiviteter, når du føler dig klar. Hvornår du kan starte igen, er individuelt og afhænger af den enkelte sportsgren. Det vigtigste er, at du lytter til din krop. Hvis aktiviteten gør ondt, eller du får ubehagelige spændinger i maven, så er det tegn på, at aktiviteten er genoptaget for tidligt. Hvis du er i tvivl, så snak med din egen læge.

Hvis du skal løfte noget

Hvor meget, du kan løfte, efter en operation kommer blandt andet an på helingen, operationens omfang og løftets karakter. Start forsigtigt indtil sting/clips er fjernet. Mærk efter og stop, hvis det gør ondt.

Når du skal løfte, hoste, nyse eller andet, der skaber øget tryk i maven, skal du huske at spænde op i bækkenbunden.

Gode tips til at lette byrden ved løft og indkøb:

 • Del varerne i to poser, så du fordeler vægten lige.
 • Benyt en indkøbsvogn i stedet for kurv.
 • Brug rygsæk eller trolley i stedet for skuldertaske.
 • Gå hellere flere gange med mindre vægt ved diverse gøremål.
Redaktør