Fruktosefattig diæt

Information om fruktosefattig diæt.

Når du er på fruktosefattig diæt, er der nogle fødevarer, du skal udelukke fra din kost.

Fødevarer der indeholder mere end 10 g fruktose pr. 100 g bør du undgå, når du er på fruktosefattig diæt. Andre fødevarer indeholder mindre mængder fruktose, dem kan du godt spise lidt af.

Sorbitol er en sukkeralkohol, som ofte anvendes i light-produkter. Sorbitol virker på samme måde som fruktose i tarmen, derfor bør du også undgå produkter, der indeholder Sorbitol.

Gruppe 1 fødevarer

Fødevarerne i gruppe 1 indeholder mere end 10 g fruktose pr. 100 g. Dem bør du ikke spise:

  • Diætchokolade sødet med frugtsukker (fruktose)
  • Frugtpålæg
  • Honning
  • Morgenmadsprodukter sødet med honning / tørret frugt
  • Sukkerfri kage sødet med frugtsukker (fruktose)
  • Sød lakrids
  • Tørrede frugter (dadler, figner og rosiner)

Gruppe 2 fødevarer

Fødevarerne i gruppe 2 indeholder 2,5 g – 10 g fruktose pr. 100 g. Dem kan du spise i meget små mængder:

  • Appelsin
  • Banan
  • Blomme
  • Brombær
  • Coca cola
  • Flødechokolade
  • Fyldt chokolade
  • Guldkorn
  • Hvidkål
  • Hvidvin (sød)
  • Hyldebær
  • Jordbær
  • Kirsebær
  • Kirsebærvin
  • Konfekturevarer (skumprodukter)
  • Lakrids
  • Lakridskonfekt
  • Pære
  • Rød peberfrugt
  • Solbær
  • Syltede mandariner
  • Tyttebær
  • Tørret fersken og abrikos
  • Vandmelon
  • Vindruer
  • Vingummi
  • Æble
  • Æblemost, grapefrugtjuice og juice af ovenstående frugter

Gruppe 3 fødevarer

Fødevarerne i gruppe 3 indeholder 1 g – 2,5 g fruktose pr. 100 g. Dem kan du spise i små mængder:

  • Ananas (rå og konserves)
  • Aubergine
  • Citron
  • Cornflakes
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Fersken (rå og konserves)
  • Frost flakes
  • Frugtyoghurt
  • Færdigkøbte dressinger
  • Grapefrugt
  • Grøn peberfrugt
  • Gulerod
  • Hindbær
  • Hovedsalat
  • Hvidvin (medium)
  • Karameller
  • Løg
  • Ribs
  • Rødkål
  • Sorbet-is
  • Syltetøj og marmelade
  • Tomat
  • Ymerdys

Gruppe 4 fødevarer

Fødevarerne i gruppe 4 indeholder under 1 g fruktose pr. 100 g. Dem kan du spise frit:

  • Agurk
  • Asparges (rå og konserves)
  • Avocado
  • Bladselleri
  • Bønner (rå)
  • Citronsaft
  • Græskar
  • Grønkål
  • Gule ærter
  • Karse
  • Kartofler
  • Kinakål
  • Majs
  • Netmelon
  • Pasta
  • Persille
  • Porre
  • Rabarber
  • Radise
  • Ris
  • Rosenkål
  • Rødbede
  • Selleri
  • Spinat
  • Ærter 

Mere information på side 3

Gode råd

  • Gør det til en vane altid at læse varedeklarationen. Indeholder produktet frugtsukker/ fruktose eller glukose-fruktosesirup, bør du holde dig fra det.
  • Vær opmærksom på, at hvis sammensatte ingredienser udgør mindre end 25% af varen, skal de enkelte ingredienser ikke deklareres.
  • Der kræves ikke ingrediensliste på pakninger, der er mindre end 10 cm2.
  • Når du køber læskedrikke, så husk: Efter ca. 3 måneder er 1/3 af sukkeret (saccharosen) spaltet, og efter ca. 1 år er det helt spaltet. Dvs. at efter 1 år er indholdet af fruktose ca. 5 g pr. dl, selvom det ikke står nævnt på varedeklarationen.
  • Slå fødevarer op på frida.fooddata.dk.

Du kan frit spise:

  • Alle former for brød og kage bagt uden honning og/eller frugt/grøntsager fra gruppe 1 og 2.
  • Alle former for fedtstof.
  • Alle former for kød, fjerkræ, indmad, fisk og æg.
  • Alle former for mel og gryn.
  • Alle former for mælk, mælkeprodukter og ost, som ikke er tilsat frugt og grøntsager fra gruppe 1 og 2.
  • Bolcher og brun farin.
  • Mørk chokolade (undgå ”sukkerfri” produkter, som er sødet med frugtsukker/ fruktose).
  • Sennep, ketchup, tomatpuré.
  • Sukker, salt, og krydderier.

Du kan frit drikke:

  • Light sodavand (undtagen Nikoline), light saftevand (undtagen Ribena), kurvand, danskvand, kildevand, postevand, te og kaffe (evt. med sukker).
  • Mousserende og tør hvidvin, rosévin og rødvin.
  • Morgenmadsprodukter som indeholder ”glukosesirup”. Indeholder de glukosefruktosesirup, kan du ikke tåle dem. Læs derfor varedeklarationen.
Redaktør