Fremfald af endetarm

Patientvejledning angående operation for fremfald af endetarm.

Fremfald (prolaps) af endetarmen skyldes svaghed i bækkenbundens muskulatur og i endetarmens lukkemuskel. I denne vejledning finder du information om operation for fremfald af endetarm (rectopexi).

Mødetid til indlæggelse
_______ dag, den _______ / _______- 20 _______ kl. _______.

Dato for operation
_______ dag, den _______ / _______- 20 _______ kl. _______.

Center 3, 1. sal
Afsnit 313

Fremfald (prolaps) af endetarmen skyldes svaghed i bækkenbundens muskulatur og i endetarmens lukkemuskel. Svagheden kan i stående stilling og ved brug af bugpressen (f.eks. ved toiletbesøg) medføre fremfald af endetarmen.

Endetarmen kan i de fleste tilfælde skubbes på plads med flad hånd, men kan også i enkelte tilfælde sidde fast uden for endetarmsåbningen. Kan tarmen ikke umiddelbart skubbes på plads, kræver tilstanden akut indlæggelse.

Når endetarmen er faldet frem, vil det i langt de fleste tilfælde medføre, at man ikke kan holde på afføringen (inkontinens).

Symptomer

Udover at tarmen kan føles og ses uden for endetarmsåbningen, er de hyppigste symptomer:

  • Smerter.
  • Manglende evne til at holde på afføring og/eller luft.
  • Besvær med at komme af med afføring.
  • Tendens til forstoppelse.
  • Afgang af slim og eller blod i afføringen.

Undersøgelser

I ambulatoriet bliver du bedt om at fremprovokere fremfaldet, mens du sidder på en bækkenstol, så vi kan vurdere fremfaldets størrelse og art.

Før vi kan tage stilling til, om du skal opereres for endetarmsfremfald, skal vi som regel lave en kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) for at udelukke sygdomme i denne del af tarmen.

Før operationen

Inden du bliver indlagt, skal du tale med en sygeplejerske i den afdeling, hvor du skal være indlagt i forbindelse med din operation. Her får du en grundig gennemgang af forløbet, og vi afstemmer gensidige forventninger til indlæggelsen.

Samme dag skal du tale med en narkoselæge. Derfor er det en god idé at have en pårørende med.

Kost

I dagene op til operationen er det vigtigt, at du spiser varieret. Vær især opmærksom på at få protein. Protein er kroppens byggesten og medvirker til, at dit ar heler, du bevarer din muskelmasse og mindsker træthed. Proteiner findes især i mælkeprodukter, æg og kød.

Faste og tørste

Du skal faste fra midnat, men må drikke vand og saft indtil kl. 6 om morgenen, den dag du skal opereres. Personalet serverer 2 glas sød saft, som vi anbefaler, du drikker. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

Rygning

Hvis du holder op med at ryge før operationen, mindsker du risikoen for komplikationer betragteligt. Det er også vigtigt, at du holder dig fra tobak i tiden efter operationen.

Du kan få nikotinplaster eller -tyggegummi i afdelingen under indlæggelsen. Vi kan henvise dig til rygestopvejledning i din hjemkommune, hvis du ønsker det.

Alkohol

Et højt alkoholforbrug øger risikoen for komplikationer som hjerte-lungeproblemer eller infektioner. Har du et større indtag end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal du stoppe helt med at drikke alkohol før operationen.

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden operationen, fordi den kan påvirke din tilstand. F.eks. jerntabletter, diabetesmedicin og blodfortyndende medicin. Tager du fiskeolie, skal du også holde pause med den. Vi aftaler med dig, hvad der gælder for dig.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad om aftenen før din operation eller om morgenen på selve operationsdagen. Inden badet fjernes alle smykker og evt. piercinger samt neglelak på både fingre og tæer. Rens navlen grundigt med en vatpind. Du må ikke bruge parfume efter badet. Du må bruge en fugtighedscreme (men ikke en fed creme) på arme, ben og i ansigtet, men ikke på maven, da det øger risikoen for infektioner. En smule parfumefri deodorant under armene er okay.

Efter badet skal du tage rent tøj på. Du må ikke tage smykker på igen, da der ofte bruges strøm under operationen, og der må derfor ikke være metal på kroppen.

Hårfjerning

Dagen før operationen og før badet skal du fjerne hår fra brystet og ned til den øverste del af kønsbehåringen. Du skal fjerne håret med elektrisk hårtrimmer eller hårfjerningscreme. Du må ikke bruge en skraber. Hvis du har brug for hjælp til dette, kan du spørge personalet på afdelingen.

Ved indlæggelsen skal du medbringe

  • Din medicin til 2-3 dage.
  • Toiletsager.
  • Sko, der sidder fast, er rummelige og har en skridsikker sål.
  • Du er velkommen til at benytte dit eget tøj efter operationen – vi anbefaler løstsiddende tøj.

Du bliver indlagt dagen før operationen, evt. på operationsdagen.

Aftenen før operationen og om morgenen på operationsdagen skal du have et klyx/lavement for at tømme den nedre del af tarmen. Du bliver hjulpet af personalet, hvis du er indlagt.

Operationen

Du bliver vækket af plejepersonalet inden klokken 06, den dag du skal opereres. Du får udleveret en operationsskjorte og støttestrømper. Strømperne er med til at forebygge blodpropper i benene. Du får også en injektion i låret med blodfortyndende medicin, som forebygger blodpropper.

Børst dine tænder hver morgen og aften, mens du er indlagt, ligesom du plejer derhjemme. God mundhygiejne forebygger infektioner i luftvejene, f.eks. lungebetændelse. Du skal også børste tænder om morgenen inden operationen, men lad være med at synke vandet.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Ved operationen fritlægges endetarmen i bækkenet. Et net sys fast på tarmen og fæstnes på korsbenet. På den måde holdes tarmen på plads.

Operationen udføres som kikkertoperation medmindre andet er aftalt. Kikkert og instrumenter indføres gennem 4-5 ca. 5-10 millimeter store åbninger i bugvæggen.

I sjældne tilfælde kan kikkertoperation ikke gennemføres. I så fald åbnes bugvæggen, og operationen færdiggøres. I disse tilfælde vil der nogle gange blive anlagt et tyndt kateter i ryggen til smertebehandling igennem en pumpe (epidural smertebehandling).

Når operationen er afsluttet, bliver du kørt til opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du kan flyttes tilbage til sengeafdelingen, hvor du bliver modtaget af plejepersonalet.

Efter operationen

I afdelingen arbejder vi efter internationalt anerkendte standarder for optimerede pleje og behandlingsforløb. Vi har særligt fokus på information, smertebehandling, tidlig ernæring og bevægelse.

Vi har arbejdet med principperne i mange år og arbejder fortsat med at udvikle og optimere forløbene.

Vi har overordentligt gode erfaringer med flere tusinde patienter som er blevet behandlet og plejet efter disse principper.

Hurtigt i gang igen

Det er vigtigt, at du er så meget ude af sengen som muligt. Bevægelse sætter gang i tarmfunktionen og forebygger andre komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen. Det betyder, at du allerede på operationsdagen skal op at gå og sidde i en stol.

Du skal være ude af sengen i 2-4 timer, afhængig af hvad tid du er tilbage på afsnittet. For mange kan det virke uoverskueligtat komme ud af sengen så kort tid efter en operation, men du får hjælp og støtte af personalet til at komme op.

I dagene efter operationen skal du være ude af sengen i 8 timer fordelt over dagen og med hvil ind imellem.

Kost efter operationen

Appetitten kan være lille efter en operation i tarmen. Prøv at tænke på, at mad er medicin, som hjælper dig med at blive rask.

Som udgangspunkt må du spise almindelig kost efter operationen. Vi tilbyder desuden proteinholdige drikke i form af proteindrik, koldskål, mælk eller kakaomælk.

Hospitalet har a la carte-køkken. Du får udleveret et menukort, som du skal bestille mad fra. Plejepersonalet hjælper dig.

Ved enkelte operationer kan der være undtagelser. Skal du spise speciel kost, bliver du informeret om det umiddelbart efter operationen.

Husk at drikke rigeligt efter operationen, gerne 2 liter om dagen, og drik gerne varieret.

Du får udleveret tyggegummi under din indlæggelse. Tyggegummi er en del af behandlingen, da det har god effekt på mavetarmfunktionen og mindsker eventuel kvalme.

Hvis du ikke kan tygge tyggegummi, kan syrlige bolsjer være et godt alternativ.

Vejrtrækning

Efter en operation er det godt med et ekstra ilttilskud, når man ligger i sengen. Du skal derfor have et iltkateter i næsen, når du hviler og sover.

Smerter

Som smertestillende gives panodil 1 g, 3-4 gange dagligt og evt. morfintabletter ved behov.

Det er vigtigt at sige til, hvis du har behov for mere. For mange smerter resulterer i for lidt bevægelse, og det er vigtigt, at du får bevæget dig, så du undgår komplikationer.

Det er vigtigt at undgå at presse i forbindelse med afføring, særligt i de første 3 - 4 uger efter operationen. Derfor bør du indtage en slaggerig kost, evt. med tilskud af HUSK eller Sylliflor.

Vi anbefaler, at du tager 1-2 Magnesia tabletter eller anden vanlig affrøingsmiddel 2 gange dagligt for at holde afføringen i en passende konsistens og drikker 2-3 liter væske dagligt.

Der er ingen specielle restriktioner for aktiviteter efter operationen, og du kan foretage de samme gøremål som før operationen. Du skal dog stoppe, hvis du får smerter.

Du bliver udskrevet dagen efter operationen, medmindre der er forhold, der taler imod.

Tråde eller klips i huden fjerner din egen praktiserende læge ca. 10 dage efter operationen.

Mange patienter med fremfald af endetarmen har svært ved at holde på afføringen. Operationen hjælper ofte, men en del tilfælde har man fortsat problemet efter operationen.

Hvis du 3 – 6 måneder efter operationen fortsat har besvær med at holde på afføringen, kan du evt. blive behandlet for det.

Kontrol

Du bliver ikke indkaldt til kontrol. Du skal kontakte ambulatoriet, hvis du har gener, komplikationer eller spørgsmål efter operationen.

Komplikationer

Der er få komplikationer ved operationen.

Der kan gå infektion i såret eller opstå tarmstop. Meget sjældent kan der opstå blødninger, der kan kræve blodtransfusioner.

I de første 2 uger efter operationen er der øget risiko for urinvejsinfektion. Der er 5% risiko for, at nettet kan flytte sig og evt. bore sig ind i tarmen. Dette kan i sjældne tilfælde forårsage, at man bliver nødt til at lave en midlertidig stomi.

Der er 8 % risiko for tilbagefald af prolaps efter denne operation.

Yderligere information

Hvis du har andre spørgsmål efter din udskrivelse, er du velkommen til at kontakte afdelingen og tale med en sygeplejerske.

Scan koden med din mobil  og læs mere om afdelingen https://www.hvidovrehospital.dk/
Scan koden med din mobil og
læs mere om afdelingen.
Redaktør