Fremfald af endetarm – Delormes operation

Information om Delormes operation for fremfald af endetarm.

Fremfald (prolaps) af endetarmen skyldes svaghed i bækkenbundens muskulatur og i endetarmens lukkemuskel. Herved kan der, i stående stilling og ved brug af bugpressen, (f.eks. ved toiletbesøg) forekomme fremfald af endetarmen. Endetarmen kan i de fleste tilfælde skubbes på plads med flad hånd, men kan også i enkelte tilfælde sidde fast uden for endetarms-åbningen.
Kan tarmen ikke umiddelbart skubbes på plads, kræver tilstanden akut indlæggelse. Når endetarmen er faldet frem, vil det i langt de fleste tilfælde medføre, at man ikke kan holde på afføringen (inkontinens).

Symptomer

Udover at tarmen kan føles og ses uden for endetarmsåbningen er de hyppigste symptomer:

  • Manglende evne til at holde på afføring og/eller luft
  • Besvær med at komme af med afføring
  • Tendens til forstoppelse
  • Afgang af slim og/eller blod i afføringen
  • Smerter

Undersøgelser

I ambulatoriet vil du blive bedt om at fremprovokere fremfaldet, mens du sidder på en bækkenstol, således fremfaldets størrelse og art kan vurderes. Før stillingtagen til operation for endetarms-fremfald skal der som regel foretages kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) for at udelukke sygdomme i denne del af tarmen. Endvidere skal der foretages en vurdering af lukkemusklens funktion. Denne måling foretages bl.a. ved at undersøgeren med en finger i endetarms-åbningen beder dig om at knibe sammen.

Før operationen

Forud for indlæggelsen, evt. på indlæggelsesdagen, skal du tale med en sygeplejerske i den afdeling, hvor du skal være indlagt i forbindelse med din operation. Her får du en grundig gennemgang af forløbet samt afstemt gensidige forventninger til din indlæggelse. Samme dag skal du tale med en narkoselæge, hvis du skal i fuld bedøvelse eller rygbedøvelse. Derfor vil det være en god idé at have en af dine pårørende med. Du bliver indlagt dagen før operationen, eventuelt på operationsdagen.

Begge dele skal du fortsætte med til du bliver udskrevet. Forud for operationen skal endetarmen tømmes, derfor får du et lavement/klyx aftenen før operationen og tidligt på operationsmorgenen. Desuden påbegynder du aftenen før operationen afføringspiller i form af Magnesia, 2 tabletter 2 gange dagligt.

Operation

Operationen foretages i fuld bedøvelse, rygbedøvelse (spinalbedøvelse) eller lokalbedøvelse. Princippet i denne operation er, at man fjerner slimhinden på den fremfaldne tarm og lægger en række rimpetråde som, når disse knyttes, får tarmen til at trække sig op og lægge sig som et "teleskop" oven over endetarmsåbningen (se tegning på forsiden).
I 10 - 20 % af tilfældene kan tarmfremfaldet komme igen, men man kan i så fald foretage en fornyet operation. Fordelen ved denne operation er, at den foregår uden at der skal åbnes til bughulen, hvorfor den er et betydeligt mere skånsomt indgreb, som ikke mindst er velegnet for ældre patienter med andre sygdomme. Desuden er operationen velegnet til små fremfald.

Efter operationen og ved udskrivelse

Mod smerter gives Panodil 1 g x 4 dagligt. Afføringen blødgøres med 2 Magnesia tabletter x 1 – 2 dagligt. Udskrivelse planlægges normalt til 1. dag efter operationen med mindre specielle forhold taler imod dette. Der er almindeligvis ingen tråde, som skal fjernes (trådene går i opløsning af sig selv).
Det er vigtigt at undgå at presse de første 3 - 4 uger efter operationen. Af denne grund gives der en slaggerig fuldkost, evt. med tilskud af HUSK eller Visiblin. Derudover anbefaler vi at du tager 1-2 Magnesia tabletter 2 gange dagligt for at holde afføringen i en passende konsistens samt drikke 2-3 liter væske dagligt. Det er vigtigt allerede fra operationsdagen at genoptage fuldkost og specielt proteindrikke, samt at være ude af sengen så meget som muligt. Dette er vigtigt for hurtigt at genvinde normale funktioner og undgå komplikationer.

Der er ingen specielle restriktioner for aktiviteter efter operationen, og du kan således foretage de samme gøremål som før operationen.

Komplikationer

Der er få komplikationer. Der kan ses lidt blødning, som oftest hurtigt aftager.

Kontrol

Du vil blive indkaldt til et kontrolbesøg i afdelingens ambulatorium ca. 2 måneder efter operationen.

Problemer

Hvis du har andre spørgsmål efter din udskrivelse, er du velkommen til at kontakte afdelingen.

Redaktør