Feber

Information om feber.

Feber ses oftest i forbindelse med infektion. Det er en naturlig reaktion fra vores immunforsvar, som styrer en termostat i hjernen.

Billedet viser et barn med feber.

Hvad er feber

Feber er temperatur over 38 grader. Den måles mest præcist i endetarmen.Temperaturen er normalt mellem 37-37.7 grader, den har en naturlig døgncyklus og er typisk højest om aftenen. Feber er ikke farlig, men hjælper kroppen til bedre at bekæmpe en infektion.
Hos børn ser man ofte en hurtig stigning i temperatur. Det er ikke unormalt at gå fra ingen feber til en temperatur på 40 grader på kun få timer. Børn får generelt også højere temperatur end voksne.
Feberen ledsages typisk af hurtig puls og vejrtrækning, alment ubehag og træthed.

Hvordan kan du hjælpe dit barn

Feber over 40.5-41 grader skyldes oftest overophedning, fordi varmen ikke kan komme væk fra kroppen. Overophedning kan være farligt og skal undgås. Derfor skal barnet klædes af. Undgå dyne, og brug i stedet kun betrækket. Giv rigeligt at drikke. Undgå for varme omgivelser, og åben evt. et vindue. Har dit barn ubehag, kan Panodil hjælpe. Panodil sænker temperaturen og virker smertelindrende, men gør ikke dit barn hurtigere rask. Tolererer dit barn fint feberen, er Panodil unødvendigt. Et barn med feber skal tilses en gang om natten.

Hvad skal du være opmærksom på

Feber er ikke farlig, og der er dårlig sammenhæng mellem temperaturen og sygdommens alvorlighed. Et godt mål for dit barns velbefindende er at se på almentilstanden.

  • Leger dit barn, eller ligger det slapt på sofaen?
  • Drikker og tisser dit barn?
  • Er dit barn interesseret og har god kontakt, eller er det fjernt og sløvt?

Hvornår skal du kontakte læge

Sjældent kan feber være udtryk for en alvorlig infektion som meningitis eller nyrebækkenbetændelse. Derfor skal dit barn vurderes af en læge, hvis barnet:

  • Er svært medtaget.
  • Har dårlig kontakt.
  • Ikke vil drikke i over ½ dag, trods tilbydelse af små slurke væske hvert 10. min.
  • Er under 3 måneder og har feber.
  • Har røde pletter på huden, som ikke forsvinder, når et glas trykkes mod huden.
Redaktør