Endetarmen - tømning af væske ved ultralydsskanning

Ved undersøgelsen bruger vi ultralyd til at se, hvor i endetarmens omgivelser væsken skal tages fra.

Kort om behandlingen

Du skal have tømt væske fra endetarmens omgivelser. Vi bruger ultralyd til at se, hvor væsken skal tages fra. Vi fører et ultralydshoved ind via endetarmsåbningen. I enkelte tilfælde sender vi væsken til nærmere undersøgelse.

Selve behandlingen varer 30-60 minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem.

Vigtig forberedelse

Du skal have taget en blodprøve

ugen op til undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for, at du får en tid.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Behandlingen

Du kan få beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil.

Du kan blive bedøvet

Normalt foregår behandlingen uden bedøvelse, men i nogle tilfælde vurderer vi, at du skal bedøves. Vi taler med dig om muligheden, og hvilken betydning det har for dine forberedelser. Hvis du skal have fuld bedøvelse, får du lagt et drop med medicin i hånden, så du sover under hele behandlingen.

Behandlingen

Du ligger på et leje med fødderne støttet i bøjler, mens vi undersøger dig. Lægen dækker ultralydshovedet med et kondom og smører gelé på. Lægen fører ultralydshovedet ind i endetarmen for at kunne se tarmvæggen og det omkringliggende væv fra forskellige vinkler. Via ultralydshovedet dannes der billeder på en skærm, så lægen kan se, hvor væsken skal tømmes fra. Lægen sætter et rør med en nål på siden af ultralydshovedet og fjerner væsken. Du mærker kun nålen i øjeblikket, hvor væsken fjernes.

Efter behandlingen

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter behandlingen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Det kan bløde lidt

Efter behandlingen kan det bløde lidt. Du kan bruge et almindeligt hygiejnebind, indtil blødningen er stoppet.

Svar på væskeprøven

Hvis væsken er blevet sendt til nærmere undersøgelse, får du svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til behandlingen. Du kan også se svaret på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type behandlingerwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør