Eliminationsdiæt ved eosonofil esofagit kaldes også 6 food elimination diet, da man udelukker de seks mest hyppige allergener fra kosten i en længere periode.
De seks, egentlig otte, mest hyppige allergener er; mælk, hvede, æg, soya, peanuts, trænødder, fisk og skaldyr.
Det aftales med lægen, hvor længe alle fødevarerne skal udelukkes, og efter denne periode genintroduceres fødevarerne én ad gangen.
Dette gøres for at opnå symptomlindring og stilstand i sygdommen, og for at bestemme hvilke specifikke fødevarer, der eventuelt forårsager generne og forværrer symptomerne.
Mejeriprodukter
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Mælk, alle animalske.
- Laktosefri mælk.
- Kondenseret mælk.
- Fløde.
- Tørmælk.
- Smør inklusive Kærgården, Bakkedal og lignende.
- Ghee.
- Margarine, minarine.
- Ost, alle typer yoghurt, skyr, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.
Fødevarer, der kan indeholde mælk:- Brød, kager, kiks, pandekager, bageblandinger.
- Is, milkshakes.
- Kartoffelmospulver.
- Farsvarer fx fiskefars, medister, pølser.
- Pålæg fx leverpostej, spegepølse, fiskekonserves.
- Sauce og saucejævner.
- Slik fx chokolade, karamel, fyldte bolcher.
- Færdigretter fx kødboller, supper, paneret mad.
Hvad kan mælk hedde:- Kasein, kalciumkaseinat*.
- Valle, valleprotein*.
- Lactoglobulin*
- Lactoalbumin*
- Lactose*.
- Mælkepulver
- Mælkeprotein.
- Tørmælk.
| - Plantedrik fx mandeldrik, havredrik, risdrik.
- Plantesmør.
- Plantebaseret yoghurt.
- Veganske oste.
- Is lavet på kokos eller andre plantemælke.
- Kokosmælkprodukter.
Vær opmærksom på soyaindhold i veganske produkter. |
*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.
Hvede
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Hvedemel inklusive fuldkorn, grahamsmel, durum, spelt og urhvede fx emmer, kamut og enkorn.
- Gluten.
- Hvedeklid.
- Hvedestivelse, også renset hvedestivelse.
- Bulgur og couscous.
Fødevarer, der kan indeholde hvede:- Brød, kager, kiks, bageblandinger.
- Havregryn.
- Morgenmadsprodukter.
- Panering, rasp.
- Krydderiblandinger fx karry.
- Soya sauce, shoyu, teriyaki.
- Øl.
- Bouillonterninger.
- Slik.
- Farsvarer fx kødpålæg, leverpostej, pølser og fiskefars.
- Frosne kartoffelprodukter fx pomfritter.
- Chips.
- Ristede løg.
- Saucer og supper.
- Seitan (tofu).
- Revet ost (også veganske alternativer).
| Glutenfri produkter, der ikke indeholder hvedestivelse- Havregryn (glutenfri).
- Rugbrød.
- Boghvedemel.
- Majsmel.
- Kartoffelmel.
- Rismel.
- Quinoa.
- Tapioca.
- Amaranth.
- Byg.
|
Æg
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Æg; hele æg, æggeblommer, æggehvider, tørret æg, æggepulver
Fødevarer, der kan indeholde æg:- Nudler.
- Sauce baseret på æg (hollandaise, bearnaise).
- Brød og kager (boller, cookies, kager, pandekager).
- Flødeis.
- Mayonnaise og remoulade.
- Farsvarer fx, leverpostej, pølser.
- Frisk pasta.
- Desserter.
- Supper.
- Bouillonterninger.
Hvad kan æg hedde:- Tøræg.
- Æggeblomme.
- Æggehvide.
- Æggeprotein.
- Lecithin.
- Lysozym.
| - Ægerstatningspulver.
- Hjemmelavet ægerstatning (se separat pjece).
- Veganske produkter.
|
Soya
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Soya.
- Soyabønner, edamame bønner.
- Soyadrik.
- Tofu.
- Miso.
- Tempeh.
- Tamari.
- Natto.
Fødevarer, der kan indeholde soya:- Brød og kager.
- Vegetariske og veganske færdigretter og pålægsvarer fx vegansk ost, nøddepostej.
- Farsvarer fx fiskefars, pølser.
- Mayonnaise og remolade (også vegansk).
- Plantemargarine, plantesmør.
- Vegansk is og yoghurt.
Hvad kan soya hedde:- Soya (mel, rasp, flager, alle former for soya).
- Soyaprotein.
- Lecithin E322 (kan indgå i kosten).
- Vegetabilsk protein*.
- Tekstureret/hydrolyseret/isoleret/koncentreret vegetabilsk protein*.
- Soyaolie (raffineret kan indgå, koldpresset skal undgås).
| - Worcestershire sauce (engelsk sauce).
- Hvis fisk tolereres, kan fiskesauce bruges som alternativ.
- Soya lecithin kan indgå i kosten.
|
*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.
Peanuts og nødder
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Peanuts.
- Alle trænødder (valnødder, mandler, hasselnød, cashewnød pistachienød, Brazilnød, pekannød).
Fødevarer, der kan indeholde nødder og peanuts:- Peanutbutter.
- Nøddesmør.
- Brød, kiks, kager, småkager.
- Chokolade.
- Müslibarer.
- Is.
- Chips.
- Sataysauce og andre saucer.
- Figenstænger og figenpålæg.
- Salater.
- Peanutolie.
- Nøddeolie fx valnøddeolie, mandelolie.
Hvad kan peanuts og nødder hedde:- Jordnøddeolie.
- Peanutolie.
- Vegetabilsk olie*.
- Vegetabilsk protein*.
| - Græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner.
- Macadamianødder og pinjekerner.
- Kokos og kokosprodukter.
- Raffinerede nøddeolier kan indgå, men koldpressede olier bør undgås.
|
*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.
Fisk og skaldyr
Fødevarer, der skal undgås | Forslag til alternativer |
- Alle fisk.
- Alle skaldyr (rejer, krabbe, hummer).
- Alle bløddyr (østers, muslinger, kammuslinger).
Fødevarer, der kan indeholde fisk og skaldyr:- Færdigretter.
- Asiatiske retter (fiskesauce, østerssauce).
- Pålægssalater Salater.
| |
Forslag til snacks og måltider
Morgenmad:
- Glutenfri havregryn med plantedrik eller glutenfri havregrød på vand med rosiner eller frugtmos.
- Glutenfrit brød eller knækbrød med vegetabilsk smør og marmelade Kokosyoghurt med frugt.
- Kold grød med glutenfri havregryn, chiafrø og kokosmælk.
Frokost:
- Glutenfri sandwich med skinke eller hummus og grønt.
- Rugbrød med pålæg og grønt.
- Majstortilla med kylling og grønt.
- Glutenfri pastasalat med tun eller kylling og grøntsager.
Aften:
- Kylling, hakkebøf, koteletter eller andet kød med kartofler og grønt.
- Hjemmelavede frikadeller eller fiskefrikadeller uden æg og hvedemel (havregryn og plantedrik kan bruges i stedet).
- Glutenfri pasta med kødsauce.
- Ris og risnudler med kød eller bønner/linser og grøntsager.
- Hjemmelavede kyllingenuggets med cornflakes eller rice krispies i stedet for rasp.
- Chili con/sin carne.
- Tomatsuppe, kartoffelporresuppe, græskarsuppe eventuelt med kokosmælk.
Snack:
- Glutenfri knækbrød med marmelade.
- Frugtsmoothie med plantedrik.
- Hjemmelavede müslibar af glutenfri havregryn.
- Boghvedepandekager med frugt og kokosflødeskum.
- Majstortillas med guacamole.
- Marengs lavet af kikærtevand (aquafaba).
- Figenstang (OBS uden nødder).
- Glutenfri kiks.