Eliminationsdiæt ved eosinofil øsofagit

Information om eliminationsdiæt ved eosinofil øsofagit.

Eliminationsdiæt ved eosonofil esofagit kaldes også 6 food elimination diet, da man udelukker de seks mest hyppige allergener fra kosten i en længere periode.

De seks, egentlig otte, mest hyppige allergener er; mælk, hvede, æg, soya, peanuts, trænødder, fisk og skaldyr.

Det aftales med lægen, hvor længe alle fødevarerne skal udelukkes, og efter denne periode genintroduceres fødevarerne én ad gangen.

Dette gøres for at opnå symptomlindring og stilstand i sygdommen, og for at bestemme hvilke specifikke fødevarer, der eventuelt forårsager generne og forværrer symptomerne.

Mejeriprodukter

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Mælk, alle animalske.
  • Laktosefri mælk.
  • Kondenseret mælk.
  • Fløde.
  • Tørmælk.
  • Smør inklusive Kærgården, Bakkedal og lignende.
  • Ghee.
  • Margarine, minarine.
  • Ost, alle typer yoghurt, skyr, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter.

Fødevarer, der kan indeholde mælk:

  • Brød, kager, kiks, pandekager, bageblandinger.
  • Is, milkshakes.
  • Kartoffelmospulver.
  • Farsvarer fx fiskefars, medister, pølser.
  • Pålæg fx leverpostej, spegepølse, fiskekonserves.
  • Sauce og saucejævner.
  • Slik fx chokolade, karamel, fyldte bolcher.
  • Færdigretter fx kødboller, supper, paneret mad.

Hvad kan mælk hedde:

  • Kasein, kalciumkaseinat*.
  • Valle, valleprotein*.
  • Lactoglobulin*
  • Lactoalbumin*
  • Lactose*.
  • Mælkepulver
  • Mælkeprotein.
  • Tørmælk.
  • Plantedrik fx mandeldrik, havredrik, risdrik.
  • Plantesmør.
  • Plantebaseret yoghurt.
  • Veganske oste.
  • Is lavet på kokos eller andre plantemælke.
  • Kokosmælkprodukter.

Vær opmærksom på soyaindhold i veganske produkter.

*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.

Hvede

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Hvedemel inklusive fuldkorn, grahamsmel, durum, spelt og urhvede fx emmer, kamut og enkorn.
  • Gluten.
  • Hvedeklid.
  • Hvedestivelse, også renset hvedestivelse.
  • Bulgur og couscous.

Fødevarer, der kan indeholde hvede:

  • Brød, kager, kiks, bageblandinger.
  • Havregryn.
  • Morgenmadsprodukter.
  • Panering, rasp.
  • Krydderiblandinger fx karry.
  • Soya sauce, shoyu, teriyaki.
  • Øl.
  • Bouillonterninger.
  • Slik.
  • Farsvarer fx kødpålæg, leverpostej, pølser og fiskefars.
  • Frosne kartoffelprodukter fx pomfritter.
  • Chips.
  • Ristede løg.
  • Saucer og supper.
  • Seitan (tofu).
  • Revet ost (også veganske alternativer).

Glutenfri produkter, der ikke indeholder hvedestivelse

  • Havregryn (glutenfri).
  • Rugbrød.
  • Boghvedemel.
  • Majsmel.
  • Kartoffelmel.
  • Rismel.
  • Quinoa.
  • Tapioca.
  • Amaranth.
  • Byg.

Æg

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Æg; hele æg, æggeblommer, æggehvider, tørret æg, æggepulver

Fødevarer, der kan indeholde æg:

  • Nudler.
  • Sauce baseret på æg (hollandaise, bearnaise).
  • Brød og kager (boller, cookies, kager, pandekager).
  • Flødeis.
  • Mayonnaise og remoulade.
  • Farsvarer fx, leverpostej, pølser.
  • Frisk pasta.
  • Desserter.
  • Supper.
  • Bouillonterninger.

Hvad kan æg hedde:

  • Tøræg.
  • Æggeblomme.
  • Æggehvide.
  • Æggeprotein.
  • Lecithin.
  • Lysozym.
  • Ægerstatningspulver.
  • Hjemmelavet ægerstatning (se separat pjece).
  • Veganske produkter.

Soya

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Soya.
  • Soyabønner, edamame bønner.
  • Soyadrik.
  • Tofu.
  • Miso.
  • Tempeh.
  • Tamari.
  • Natto.

Fødevarer, der kan indeholde soya:

  • Brød og kager.
  • Vegetariske og veganske færdigretter og pålægsvarer fx vegansk ost, nøddepostej.
  • Farsvarer fx fiskefars, pølser.
  • Mayonnaise og remolade (også vegansk).
  • Plantemargarine, plantesmør.
  • Vegansk is og yoghurt.

Hvad kan soya hedde:

  • Soya (mel, rasp, flager, alle former for soya).
  • Soyaprotein.
  • Lecithin E322 (kan indgå i kosten).
  • Vegetabilsk protein*.
  • Tekstureret/hydrolyseret/isoleret/koncentreret vegetabilsk protein*.
  • Soyaolie (raffineret kan indgå, koldpresset skal undgås).
  • Worcestershire sauce (engelsk sauce).
  • Hvis fisk tolereres, kan fiskesauce bruges som alternativ.
  • Soya lecithin kan indgå i kosten.

*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.

Peanuts og nødder

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Peanuts.
  • Alle trænødder (valnødder, mandler, hasselnød, cashewnød pistachienød, Brazilnød, pekannød).

Fødevarer, der kan indeholde nødder og peanuts:

  • Peanutbutter.
  • Nøddesmør.
  • Brød, kiks, kager, småkager.
  • Chokolade.
  • Müslibarer.
  • Is.
  • Chips.
  • Sataysauce og andre saucer.
  • Figenstænger og figenpålæg.
  • Salater.
  • Peanutolie.
  • Nøddeolie fx valnøddeolie, mandelolie.

Hvad kan peanuts og nødder hedde:

  • Jordnøddeolie.
  • Peanutolie.
  • Vegetabilsk olie*.
  • Vegetabilsk protein*.
  • Græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner.
  • Macadamianødder og pinjekerner.
  • Kokos og kokosprodukter.
  • Raffinerede nøddeolier kan indgå, men koldpressede olier bør undgås.

*Hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigste allergifremkaldende fødevarer skal det fremgå tydeligt fx kalciumkaseinat (mælk), vegetabilsk protein (jordnødder) osv.

Fisk og skaldyr

Fødevarer, der skal undgås

Forslag til alternativer

  • Alle fisk.
  • Alle skaldyr (rejer, krabbe, hummer).
  • Alle bløddyr (østers, muslinger, kammuslinger).

Fødevarer, der kan indeholde fisk og skaldyr:

  • Færdigretter.
  • Asiatiske retter (fiskesauce, østerssauce).
  • Pålægssalater Salater.

 

Forslag til snacks og måltider

Morgenmad:

  • Glutenfri havregryn med plantedrik eller glutenfri havregrød på vand med rosiner eller frugtmos.
  • Glutenfrit brød eller knækbrød med vegetabilsk smør og marmelade Kokosyoghurt med frugt.
  • Kold grød med glutenfri havregryn, chiafrø og kokosmælk.

Frokost:

  • Glutenfri sandwich med skinke eller hummus og grønt.
  • Rugbrød med pålæg og grønt.
  • Majstortilla med kylling og grønt.
  • Glutenfri pastasalat med tun eller kylling og grøntsager.

Aften:

  • Kylling, hakkebøf, koteletter eller andet kød med kartofler og grønt.
  • Hjemmelavede frikadeller eller fiskefrikadeller uden æg og hvedemel (havregryn og plantedrik kan bruges i stedet).
  • Glutenfri pasta med kødsauce.
  • Ris og risnudler med kød eller bønner/linser og grøntsager.
  • Hjemmelavede kyllingenuggets med cornflakes eller rice krispies i stedet for rasp.
  • Chili con/sin carne.
  • Tomatsuppe, kartoffelporresuppe, græskarsuppe eventuelt med kokosmælk.

Snack:

  • Glutenfri knækbrød med marmelade.
  • Frugtsmoothie med plantedrik.
  • Hjemmelavede müslibar af glutenfri havregryn.
  • Boghvedepandekager med frugt og kokosflødeskum.
  • Majstortillas med guacamole.
  • Marengs lavet af kikærtevand (aquafaba).
  • Figenstang (OBS uden nødder).
  • Glutenfri kiks.
Redaktør