Dit barn skal have fjernet k-tråde

Information om fjernelse af k-tråde på børn.

K-tråde er de metalpinde, der er sat i for at stabilisere knoglen. Hvad skal du som forælder være opmærksom på, når dit barn skal have fjernet k-tråde efter at have haft gips på, og hvordan foregår det, når trådene fjernes?

Billedet viser en pige, der får fjernet k-tråde. K-trådene bliver fjernet af sygeplejersker i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.
K-trådene bliver fjernet af sygeplejersker i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.

Forbered barnet hjemmefra

  • Fortæl roligt, simpelt og præcist dit barn, hvad der skal ske.
  • Besvar barnets spørgsmål og gentag informationen, når barnet spørger til det – det er barnets måde at forberede sig på.
  • Det kan være ubehageligt eller smertefuldt for barnet. Lyv ikke om det, men fortæl hvad I og vi kan gøre for, at det bliver så behageligt som muligt.
  • Vi anbefaler, at barnet hjemmefra får panodil i en dosis tilpasset barnets vægt.

Når dit barn har fået gipsen af, fjerner vi de små metalpinde, som sidder i knoglen. Det foregår i Ortopædkirurgisk Ambulatorium. I ambulatoriet taler I med en sygeplejerske, som fortælller jer, hvad der skal ske.

Det gør ikke ondt at få fjernet k-trådene, men det kan mærkes. Det kan gøre lidt ondt, hvis der er vokset hud henover k-trådene. Vi gør alt , hvad vi kan for at gøre det så skånsomt som muligt.

Som udgangspunkt fjerner vi k-trådene uden bedøvelse, men vi kan give barnet beroligende eller smertestillende medicin, hvis det er nødvendigt.

I må gerne medbringe en iPad eller andet, som barnet kan bruge undervejs.

Hjælp dit barn

  • Det er en god idé, at du koncentrerer dig om kontakten med barnet i stedet for selve proceduren, så barnet føler sig så trygt som muligt. Lad i stedet personalet koncentrere sig om proceduren.
  • Små børn har ofte glæde af tæt kropskontakt med deres forældre, en sang eller en rolig forsikring om, at det nok skal gå.
  • Hvis barnet bliver ked af det, så lad det vide, at det er helt i orden. Undgå at kritisere, undskylde eller forhandle under proceduren.
  • Bevar roen – kun når du bevarer roen, kan du hjælpe dit barn godt igennem proceduren.

Sådan foregår det

Barnet bestemmer selv, om det vil sidde hos en forælder eller på en seng. Der er to sygeplejersker til stede; en til at fjerne trådene og en til at støtte barnet undervejs.

Trådene bliver hevet ud med en lille tang. Barnet vælger selv, om det vil kigge med, eller om det vil kigge iPad eller andet underholdning.

Det kan bløde lidt fra hullerne, men det stopper hurtigt igen. Når trådene er fjernet, får barnet et plaster på. I bliver instrueret i, hvordan I skal pleje sårene.

Redaktør