Cyste på æggestokken fjernes ved kikkertoperation

Information om fjernelse af cyste på æggestokken.

Ved den gynækologiske undersøgelse og ultralydsskanning har vi set en svulst i underlivet. Det ligner en cyste på din æggestok. Vi vil fjerne cysten og undersøge den nærmere. Operationen foregår på Dagkirurgisk Afdeling.

Du kan læse mere om medicin, faste og forberedelse til operationen i pjecen ”Velkommen til Dagkirurgisk Afdeling 141”

Hvordan foregår operationen?

Kikkertoperationen varer ca 1 time og foregår i fuld bedøvelse. Du har før operationen diskuteret dens mulige omfang med lægen, men det er ofte først under selve operationen muligt for lægen at vurdere, hvad der skal fjernes.

Eventuelt kan personalet under operationen foretage en hurtig mikroskopisk undersøgelse af det syge væv (frysemikroskopi). Ved godartede lidelser fjernes normalt kun det syge væv/ det syge organ.

Ved ondartede svulster (kræft) vil det ofte være nødvendigt at fjerne begge æggestokke, livmoder, fedtforklæde samt blindtarm på grund af risiko for, at det spreder sig til de organer. Det har I aftalt inden operationen.

Selve operationen

Selve operationen foregår ambulant, dvs. at du møder ind og går hjem samme dag. Der kan desværre ikke være pårørende hos dig af hensyn til de andre patienter, da du skal opholde dig på vores fælles opvågningsstue.

Billedet viser en operationsstue.

Mulige komplikationer

  • Ved enhver operation er der risiko for, at der kan opstå komplikationer både under og efter operationen. De hyppigste komplikationer vil kort blive gennemgået her.
  • Der kan opstå blodtab under operationen. Du vil blive tilbudt blodtransfusion, hvis det skønnes nødvendigt. Hvis du under ingen omstændigheder ønsker blodtransfusion, bør du oplyse dette til personalet.
  • I meget sjældne tilfælde kan der opstå skader på tarm, blære eller urinleder. Sådanne skader repareres med det samme. Dette kan medføre en forlængelse af indlæggelsen men vil kun sjældent give dig varige gener eller mén.
  • Bedøvelsen indebærer også en meget lille risiko. Hvis du oplever angst eller utryghed ved bedøvelsen, bør du tale med narkoselægen om dette.
  • Der er risiko for, at du kan få en infektion i operationssåret, få blærebetændelse eller lungebetændelse, som vil kræve antibiotisk behandling.
  • I sjældne tilfælde kan betændelse i operationssåret gøre det nødvendigt at åbne såret igen. Patienter med sukkersyge, alkoholmisbrug, overvægt eller rygere har større risiko for infektion.

Sygemelding

Du kan forvente at være sygemeldt ca. 1 uge efter operationen.

Redaktør